Home TestoviTelefoni i tableti Nokia Asha 300 test

Nokia Asha 300 test

by Admin

Nokia je 2011 godine predstavila nekoliko novih telefona sa S40 platformom. Ta linija telefona, nazvana Asha, su među poslednjim linijama telefona koje će Nokia predstaviti sa tom platformom. Već sam pisao o Asha 302 telefonu, koji je najbolji iz te serije, međutim danas pišeo o nešto drugačijem modelu iz Asha linije. Reč je o Asha 300 touch & type telefonu. Ovaj telefon na test mi je dostavila Nokia, pa im se ovom prilikom zahvaljujem :).

Naravno, kao i svi telefoni, Asha 300 ima i svojih prednosti i svojih mana i nije za sve korisnike, ali će svi oni koji kupe telefon imati jedan veoma solidan uređaj na koji će se moći osloniti. Ono što prvo moram spomenuti je sadržaj kutije da bi znali šta dobijate, kada uzimate ovaj telefon.

U kutiji dobijate:

  • Nokia Asha 300 telefon
  • Bateriju za ovaj telefon
  • Punjač
  • Standardne Nokia slušalice
  • Uputstvo o korišćenju

Možete primetiti da ne dobijate USB kabal za prenos multimedijalnog sadržaja. Međutim micro USB kabal, koji odgovara ovom telefonu možete uzeti u bilo kojoj radnji koja prodaje opremu za mobilne telefone, dosta jeftino.

DIZAJN

Testirao sam do sada Nokia X3-02 telefon, Nokia N9 telefon i Nokia Asha 302 telefon i svi su me oduševili sa izgledom i sa kvalitetom izrade. Nažalost, ne mogu to reći za Asha 300 telefon. Iako je on lep dizajnom, građa ovog uređaja je lošija nego kod ostalih Nokia telefona. Isto tako, tri dugmeta ispod ekrana (call, poruke i end call dugmad), po meni, kvare izgled prednje strane telefona. Da je boja tih dugmadi ista kao i boja gornje strane telefona, bilo bi mnogo drugačije. Ovako, bar meni, baš upada u oči.

Ali da vam kažem šta možete naći na ovom uređaju. Sa prednje strane se nalazi rezistivni ekran veličine 2,4 inča, tri dugmeta spomenuta iznad i standardna 4 x 3 numerička tastatura. Brojčanik je veoma dobar i dosta je lako kucati poruke na Asha 300 telefonu. Desiće se nekad (ali retko) da promašite neku tipku zbog toga što su dugmići u ravni sa maskom, tako da imajte to na umu.

Sa gornje strane se nalaze tri ulaza – za microUSB kabal, otvor za punjenje i ulaz veličine 3,5mm za slušalice.

Sa leve strane možete naći jednu kvačicu koju morate stisnuti kada otvarate poklopac za baterije.

Sa desne strane su dugmad za regulisajne zvuka i za zaključavanje.

Sa zadnje strane se nalazi zvučnik, i to veoma glasan zvučnik, i kamera rezolucije 5 megapiksela bez blica.

Moram napomenuti da je zadnji poklopac veoma gladak i može se desiti da se, zbog toga, telefon izmigolji iz ruke. Umalo da mi jednom ispadne dok sam pričao, međutim dobro je što imam brze reflekse :).

Postoji mesto i za memorijsku karticu, međutim morate skidati zadnji poklopac da bi ste došli do nje. Memorijska kartica koja odgovara ovom telefonu je microSD kartica do 32GB. A trebaće vam microSD, jer dobijate veoma malo interne memorije – 140MB.

DISPLEJ

Rezistivan ekran ovog telefona ima veličinu od 2,4 inča i rezoluciju od 240 x 320 piksela. Iako ekran nije u rangu sa drugim (skupljim) modelima, on obavlja posao i to dosta solidno. Rezistivni ekran ne daje mnogo glatko iskustvo prilikom skrolovanja kao skuplji Nokia modeli, ali barem radi bez zastoja.

Displej je oštar i sve se dosta jasno vidi, međutim vidi se i pikselizacija ekrana. Ona se može primetiti prilikom kucanja poruka i prilikom zumiranja slika. Kada izračunamo broj piksela po inču, dolazimo do brojke od 167, što nije preterano dobar rezultat. Ali i pored svega ovoga, ekran je opet, po meni, dosta bolji nego ekran Nokia X3-02 telefona.

INTERFEJS

Da bi ste otključali telefon, morate stisnuti dugme za prekidanje veze ili dugme za zaključavanje sa strane da bi ste upalili ekran. Nakon toga videćete deo pri dnu ekrana gde morate prevući prstom da biste otključali telefon (swipe to unlock). Interfejs Asha 300 telefona je sličan interfejsu Asha 302 telefona. Svaka ikonica je zaobljena i ima stil Symbian Belle OS-a, što mu daje veoma lep izgled. Prednji ekran možete kustomizovati (stavljati prečice, widgete za mail, kalendar, radio, muziku itd) i prilagoditi svojim potrebama. Kustomizujete tako što pipnete na ikonu na prednjem (home) ekranu i izaberete neku od opcija – change shortcut, select shortcut i personalise view.

 

Ono što mi se mnogo svidelo jeste to da je ekran, iako rezistivan, veoma fluidan i nije ni jednom zastao prilikom koriscenja. Svaku moju komandu je izvršavao bez puno zastajkivanja. Tome sigurno pomaže jednojezgarni procesor od 1GHz. Po fluidnosti ekrana, nikad ne bih primetio da ovo nije kapacitivni ekran. Kao i kod X3-02 telefona, prilikom dodira telefon blago zavibrira da vam potvrdi da je input primljen. Ceo ekran je optimizovan za dodir i ikone su dosta velike, pa čak i da imate veoma velike prste, teško možete promašiti ikonu. Pošto je ovo S40 telefon, postoji na hiljade tema koje možete instalirati na vaš telefon i totalno promeniti izgled interfejsa.

Store servis vam daje veliki izbor igrica i aplikacija, dok na ovom telefonu dobijate igru Angry Birds, preinstaliranu (što mi se veoma sviđa).

KAMERA I MULTIMEDIA

Prvo ću da krenem od kamere. Ona nema ni autofokus ni blic, ali pravi veoma dobre slike preko dana. Iznenadio sam se sa količinom detalja koje ova kamera beleži. Večernje slike su veoma lošeg kvaliteta, jer nema blica. Kamera ima 4x digitalni zum i pomaže pri slikanju objekata koji su malo dalje. Kamera ima i nekoliko opcija, kao što su timer, Still Image editor itd.

 

Asha 300 može i snimati, ali samo u 480p formatu sa 30 frejmova po sekundi. Iskreno, Nokia je mogla ubaciti i odvojeno dugme za kameru, ali šta je tu je.

Muzički plejer podržava veliki broj muzičkih formata kao što su AAC, AAC+,AMR, MP3, MP4, NRT, True tones, WAV i WMA. Isto tako, dolazi i sa ekvilajzerom sa već preinstaliranim podešavanjima za Rock, Pop, Jazz i Classical. Opcije, osim za puštanje, su shuffle, repeat i postoji playlist support. Radio postoji na Asha 300 telefonu, ali njega sam na kratko koristio. Bolji je muzički plejer, samo ubacite dobru muziku :). Zvučnik na telefonu je VEOMA jak, tako da vam ne treba nikakav eksterni zvučnik prilikom puštanja muzike u društvu. Ne morate ni da se brinete da nećete čuti telefon u glasnijem okruženju (jer, verujte mi, čućete).

KONEKCIJA I INTERNET

E ovo je deo koji me je najviše iznenadio. Asha 300 telefon nema Wi-Fi. Da, nema wireless konekciju, tako da se celokupno pretraživanje interneta svodi na mobilnu internet konekciju (3G konekciju). Isto tako, ovaj telefon nema ni GPS, tako da možete zaboraviti korišćenje ovog telefona kao navigaciju. Međutim, postoji Bluetooth, što je dobro.

Standardni Nokia browser nije loš, ali je Opera mini mnogo brži i bolji. Fluidnost je, kao i što se može primetiti i na ostatku interfejsa, veoma dobra. Prilikom skrolovanja stranice, ne može se primetiti ni najmanji zastoj.

Mail se može podesiti tako da radi sa POP3, SMTP i sa IMAP4 protokolima, što znači da ovaj telefon podržava više mail naloga i podržava Gmail, Yahoo i Hotmail.

BATERIJA I KVALITET POZIVA

Baterija je jača strana ovog telefona, jer ona ima kapacitet od 1,100mAh, pa zbog toga ona traje i do tri dana (pri prosečnom korišćenju). Nekoliko dana sam koristio ovaj telefon kao primarni telefon i mogu reći da sam, iako dosta dugo surfovao interentom, pričao i slikao, veoma zadovoljan sa baterijom koja je izdržala duže od dan i po.

Kvalitet poziva je prosečan. Ne mogu da se požalim, ali se nisam ni oduševio. Kad je velika buka dosta se slabo čuje sagovornik i u tim trenucima sam prekidao vezu pa zvao kasnije kada odem na neko mirnije mesto.

ZAKLJUČAK

Ovaj telefon je dovoljan za korisnike koji hoće da iskuse novu tehnologiju (poput ekrana na dodir), ali koji ne žele da se odreknu fizičkih dugmadi. Prosečni korisnici će biti više nego zadovoljni sa ovim telefonom i sigurno se neće žaliti na interfejs i na odaziv telefona.

Ali sa druge strane, ne mogu da verujem da Nokia nije ubacila Wi-Fi u ovaj model. Mogu da oprostim to što je ovaj telefon od plastike i slabije građe, mogu da oprostim što nema Wi-Fi čip, ali to što nema Wi-Fi ne mogu.  To bi mene, kao kupca, odvraćalo od kupovine Asha 300 telefona. Međutim, telefon nije skup i zbog cene od oko 110 EUR možemo progledati kroz prste za sve nedostatke.

 

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

12 Komentari
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joca
Joca

Da li ovaj telefon moze na pc da se poveze preko klasicnog microUSB-a kao i nokia 3120c ili 2700 ili je potreban neki drugi usb kabl? Unapred hvala

marko

kako da dođem do besplatnog interneta na ovom telefonu?? molim brz odgovor i unaprijed hvala

marko

aj hvala puno

marko

može li meni sestra sa sony xperia miro poslat igru pr.tempel run na ovu nokiu i mogu li je ja igrat

dragan
dragan

Huawei zakon…..

jeleeeeeee

extra , al kad bi se zezali!

Isidora
Isidora

POMOC!!! Imam NOKIA ASHA 300 i od pre pola sata mi je ugornjem delu ekrana oznaka G jel mi to ukljucen internet i kako da ga iskljucim?

goran ilic
goran ilic
Reply to  Isidora

moras da ga popusis pa cu ti kazem

milica djukic
milica djukic

da li nokia asha 300 podrzava viber??? molim na odgovoru…