Home TestoviTelefoni i tableti Nokia Asha 302 test

Nokia Asha 302 test

by SovaDmen

Danas radim test jednog od najnovijih, takozvanih, „feature“ telefona, odnosno telefona sa Series 40 OS-om (ili S40) od Nokia kompanije, a zove se Nokia Asha 302. Ovaj telefon, zajedno sa još nekoliko novih telefona od Nokie, formira novu Asha liniju feature telefona. Telefoni iz Asha linije su više budžetski orijentisani telefoni namenjeni za tržišta u razvoju, ali i pored toga nude solidno iskustvo pri radu. Ali pored sve manjih cena Android telefona sa ekranom na dodir, zanima me da li će Nokia moći da uradi nešto značajnije na tržištu mobilnih telefona sa ovom novom linijom i ovim telefonom.

Moram napomenuti i sadržaj kutije ovog uređaja. Zbog toga što sam imao priliku da se igram sa ovim telefonom, moram i reći sadržaj kutije da biste i vi znali šta da očekujete pri kupovini ovog telefona. U kutiji se nalazi sledeće:

  • Sam telefon, tj Nokia Asha 302
  • Zidni punjač
  • Slušalice
  • Korisnički vodič (user guide)

Možete primetiti da sa ovim telefonom ne dobijate memorijsku karticu, kao što je to slučaj sa ostalim Android telefonima, gde dobijate microSD memorijsku karticu od 2GB, što mislim da je minus kod ovog telefona. Interna memorija iznosi 100MB, ali je više nego dovoljno da se instaliraju aplikacije (ne i za muziku).

Nokia Asha 302 sadržaj kutije

DIZAJN

Nokia stvarno ume da me zadivi sa svojim telefonima, iako nije među liderima na tržištu mobilne telefonije. Dizajn ovog Asha telefona me je iskreno ostavio bez daha. Nokia Asha 302 je moja devojka uzela u Vip operateru sa namerom da ga preproda i uzme neki dinar na brzinu. Ali kad je videla telefon, jednostavno nije htela da ga proda, jer se, kako je rekla, zaljubila u njega. Ali mi je svejedno dala ovaj telefon malo da testiram i napišem svoja zapažanja o njemu. Ona je uzela belu verziju, što je više ženska boja, ali opet nisam se bunio niti imao bilo kakve primedbe na boju telefona (po meni bela boja mu daje još veću lepotu).

Nokia Asha 302 poređenje veličina

Nego da krenemo sa opisom. Sa zadnje strane telefona je aluminijumski poklopac za bateriju (koji je sive boje), kamera od 3,2 megapiksela i zvučnik, sa leve strane je otvor za micro SD memorijsku karticu koja može biti do veličine od 32GB. Sa desne strane nema ništa, sa donje je samo mikrofon, dok sa gornje strane imamo ulaz za slušalice veličine 3,5 mm, micro USB i ulaz za punjač. Sa prednje strane imamo ekran veličine 2,4 inča, i qwerty tastaturu.

        

        

 

Ova qwerty tastatura je veoma dobra i ima dobar odaziv prilikom kucanja. Međutim, mana kod ove tastature je sledeća: ako imate debele prste, imaćete poteškoća pri kucanju. Inače je tastatura veoma dobra i brza prilikom kucanja.

DISPLEJ

Ekran je veličine 2,4 inča i ima rezoluciju od samo 320 x 240 piksela. Sad smo svi navikli da viđamo HD telefone, tako da se ovo nekako čini veoma malom rezolucijom i malim brojem piksela na ekranu. Ali ako uzmemo u obzir veličinu ekrana, rezolucja ni ne treba da bude veća. Pri kucanju poruka i gledanju slika malo se vidi pikselizacija, ali to možemo zanemariti zbog niske cene ovog uređaja. A isto tako, onaj ko kupuje ovaj telefon, kupovaće ga najviše zbog dizajna, a manje zbog njegovih opcija i specifikacija.

INTERFEJS I FUNKCIONALNOST

Nokia Ashu 302 pokreće Series 40 platforma, ista ona koja pokreće ostale features telefone širom sveta koje proizvodi Nokia. Nema puno da se priča oko ove platforme, jer ako ste ikada došli u kontakt sa običnim Nokia telefonom (kao što je npr Nokia Xpress Music), a verujem da jeste, mogli ste videti kakva je ova platforma. Međutim, Nokia je malo kustomizovala interfejs kod ovog telefona. Ikonice u meniju su slične onim što možete naći na Symbian Bell platformi, što doprinosi lepoti ovog uređaja. Dodate su aplikacije za Facebook i Twitter, za brzo update-ovanje statusa i kucanja poruka preko ovih društvenih mreža.

Ono što mi se sviđa jeste to da na home ekranu možete dodati red prečica koje možete sami birati. Ali iskreno, ovu opciju nisam koristio zbog toga što zauzima trećinu ekrana i ako postavim sliku na ekran, trećina se ne vidi. Isto tako, na ovom telefonu se mogu instalirati Nokia teme koje možete naći na internetu, čime dobijate mogućnost veće kastomizacije.

Isto tako, pošto je ovo primarno telefon, moram reći nešto i o prednjem zvučniku ovog uređaja. Zvučnik je dosta solidan, nije jedan od najboljih, ali dovoljno dobar. Prilikom razgovora, desi se nekad da secne malo veza (signal), ali to samo kad ste npr u garaži ili bilo gde ispod nivoa zemlje, ali što se tiče većeg dela vremena, zadovoljstvo je pričati preko ovog telefona (uglavnom služi za zvanje i poruke, a dodaci su samo plus).

Što se tiče interneta, on je ok, ali sam primetio da nije intuitivan. Kad sam pokretao internet, stalno me je pitalo hoću li ovo, hoću li ono i konstantno sam morao da klikćem „OK“ dok nije konačno ušao na stranicu što sam želeo, što me je veoma smaralo. Iskreno nisam puno istraživao „Store“ aplikaciju, ali sam video da u njoj nema puno aplikacija i skoro sve su vezane za društvene mreže i za internet. Nešto malo igrica, ali njih nisam skidao.

   

PORUKE I INTERNET

Ovaj telefon, kao što sam rekao, ovaj telefon ima sposobnost povezivanja sa mejlovima kao što su Yahoo! Mail, Gmail, Windows Live mail, ali i sa ostalim mejl servisima. Mada postoje problemi prilikom povezivanja, ukoliko niste na Wi-Fi mreži. Ali inače je kucanje na ovom telefonu veoma lako.

      

Intenet pretraživač je sličan Opera Mini-ju, ali ne radi tako dobro. Možete videti stranu, ali je zumiranje na deo strane koju hoćete da vidite veoma sporo. Instaliranje Opera Mini pretraživača je donekle pomoglo, ali opet nije preterano ubrzalo iskustvo rada na ovom telefonu i pored procesora od 1GHz.

KAMERA I MULTIMEDIA

Ukoiko hoćete ovaj telefon da kupite zbog kamere, preporučujem vam da ne radite, jer je kamera od 3,2 megapiksela dosta loša. Ali i pored toga, možete da izvučete relativno solidne slike iz ovog aparata, ali uslovi za slikanje moraju biti savršeni za postizanje iole dobrog kvaliteta slika.

Ovaj uređaj ima i sposobnost snimanje, ali je rezolucija videa VGA (što je dobro za njegovu klasu), ali je 15 FPS (frejmova po sekundi) dosta slabo da bude lep i fluidan snimak.

Muzički plejer je veoma lep i jednostavan i ovom plejeru dodaje se veća funkcionalnost prilikom nameštanja ekvilajzera. Slušalice koje dobijate uz ovaj telefon su obične, tako da ukoliko želite bolji zvuk, bolje je da kupite druge, bolje, slušalice. A zvučnik je iznenađujuće glasan i jasan, i to se dodatno može popraviti preko ekvilajzera. Međutim, ukoliko ste hteli da na ovom telefonu gledate filmove, to možete uraditi, ali će snimak biti nešto bolji od očajnog.

        

ZAKLJUČAK

Nokia Asha 302 telefon je veoma dobar za svoju kategoriju, a može se reći i da je iznad proseka u toj kategoriji. Nema ekran na dodir (koji sam konstantno pipao ekran u nadi da izaberem nešto i da odgovori na moj dodir), ali je fizička tastatura veoma dobra i lepa za oko. Korisnici koji nisu toliko zahtevni, smatraće ovaj telefon kao zlatnu sredinu između običnih telefona i sadašnjih smartfonova.

Sa dosta dobrom baterijom koja može izdržati više od dva dana sa normalnom upotrebom, mogu reći da će ovaj telefon najviše odgovarati nisko zahtevnim korisnicima, koji više vole dizajn nego funkcionalnost telefona, ali i onima kojima je bitnija baterija nego ostale karakteristike telefona, dok zahtevni korisnici sigurno neće imati šta da traže kupovinom ovog telefona, jer im 100% neće zadovoljiti potrebe (i ja sam jedan od njih).

Ovaj telefon možete uzeti veoma povoljno kod Telenor i Vip operatera, za dosta povoljnu tarifu.

Ukoliko imate pitanja, ili nešto hoćete da dodate što sam ja zaboravio, to možete uraditi u komentarima ispod. Nadam se da vam je ovaj test pomogao pri izboru baš ovog telefona i nadam se da, oni koji imaju ovaj telefon, isto misle ovako kao i ja.

Preporučujemo

146 comments

Suzana July 28, 2012 - 8:38 pm

Pitanje posto ja ne mogu da nadjem , moze li se instalirati skype na ovoj nokiji .. ako moze ako moze link do te stranice posto ja ne mogu da nadjem

Reply
SovaDmen July 28, 2012 - 9:35 pm

Skype aplikacuja se, nazalost, ne moze naci u Nokia prodavnici, ali se mozda moze naci preko Google-a. Otidjite na skype webstranu na vasem desktopu i vidite da li se moze skinuti aplikacija za symbian telefone. Ako ne, uvek mozete instalirati neku od messenging aplikacija, kao sto je veoma zanimljiva WhatsApp Messenger, koji radi savrseno.

Reply
Suzana July 29, 2012 - 7:14 pm

Da videh i ja da je nema u prodavnici , ali u onoj nokia store kao ima ali se naplacuje 2 e , ako bi to radilo uopste .
Kad odem na skype zvanicnu stranicu ,ukucam za symbian telefon , posalju mi oni na fo poruku ,odem sa telefonom na njihovu stranicu koju mi poslali ali onda sve ukoci , ne otvori stranicu kako treba , iz nekog puta kao da da se downloaduje ali onda napise da nije moguce preuzeti, nazalost tu je problem kod njih jer mi to isto pokazuje i sa nekim samsung telefonom kada trazim ,znaci nije do moje ashe.
Sto se tice whatsapp messenger-a hmm mozda sam neupucena , ali meni su mahom kontakti na skypu, jaberu , nesto manje na msn-u tako da mi nece mnogo pomoci taj whatsApp messenger , zar ne ?

Reply
SovaDmen August 5, 2012 - 8:36 am

E pa to je jedini problem, svi ostali moraju imati taj WhatsApp messneger. Ali možete reći vašim kontaktima da instaliraju taj messenger, jer ne postoje ograničenja za platforme, ali i ne zauzima puno memorije. Ali ni ja nisam siguran da bi skype radio na ovom telefonu. To Vam je moja preporuka.

Reply
ana September 22, 2012 - 7:57 am

Kupila sam nokiu ashu 302 . Medjutim pripaljenju slika mu treperi ? I slike takodje trepere ? Sta je to ?????? 😀 😛

Reply
Frcokla November 10, 2012 - 1:37 am

i meni slika treperi.. jesi li nosila sta je problem? pozdrav 🙂

Reply
SovaDmen November 11, 2012 - 2:19 pm

Mojoj devojci je ispadao ovaj telefon dosta puta. Ako je i vama ispadao, onda je verovatno zbog toga :/.

Reply
SovaDmen September 22, 2012 - 9:51 am

eUkoliko je svaki put tako, moguće je da je problem do displeja, ali može biti mnogo drugih stvari. Preporučujem da odneseš tamo gde si kupila i da im kažeš to. Neka odnesu u servis. Znam da je teško odvojiti se od telefona čim ga kupiš, ali bolje je tako nego da i dalje gledaš nov telefon kako se muči.

Reply
Rade NS September 27, 2012 - 11:09 am

Pozdrav.
Pročitao sam kompletnu analizu i ne bih se složio da se ovaj telefon kupuje samo zbog baterije ili samo zbog dizajna.
Totalno pogrešno po meni.
Ovaj telefon je “poslovni telefon”.
On daje one funkcije koje su potrebne današnjem prosečnom biznismenu, bez nepotrebnih i komplikovanih simbijan i android djakonija.
Brzo se pristupa sajtovima.
Na FB i Twit se ide u sekundi.
Telefon je fantastičan za taj novac i mnogo bolji od svih sličnih.
Mnogo ljudi se zaleti i uzme simbian i android a onda ne koristi ni 5 posto od mogućnosti….
Ovaj telefon se daje skroz za svaki dinar uložen u njega…
Pozdrav…

Reply
SovaDmen September 27, 2012 - 6:20 pm

Dobro, može se i reći da je i za njih telefon. To sam, iskreno, zaboravio spomenuti :). Međutim, može biti korišćen i za poslovne korisnike i za privatnu upotrebu. Mada se slažem sa tobom da mnogo ljudi uzme android telefon i ne iskoristi ni 5% od njegovih stvarnih mogućnosti.

Pozdrav i hvala što si dao i svoje mišljenje. Više volim kad svi damo neko svoje mišljenje, nego da ja naturam neko svoje ;).

Reply
Bobo October 7, 2012 - 2:42 pm

moze li mi iko pomoci kad se konektujem preko wlana i udjem na Fb sam mi upali internet jel se moze kako ugasiti to

Reply
18061989 October 10, 2012 - 12:37 pm

moze li mineko reci da li treba formirati bateriju? u uputstvu ne pise nista

Reply
SovaDmen October 10, 2012 - 4:10 pm

Baterija se ne treba formirati jer je to Li-Ion baterija. Međutim, ne sme se držati previše vremena na punjaču kad se završi punjenje.

Reply
igor October 16, 2012 - 9:55 pm

Telefon je ovako ok, za osnovne potrebe… Mislio sam da će baterija da traje više od 2 dana, s obzirom na zahtevnost telefona… Verovatno nešto nije u redu sa mojom baterijom… Jbg, dešava se…

Reply
Nemanja October 17, 2012 - 8:46 pm

Telefon je za svaku pohvalu… 🙂 P.S. instalirao sam *Viber* i nmg da nadjem opciju *call friend* … :/ moze li mi neko reci,da li ima uopste ta opcija,na ovom telefonu? 😀 (znm da *Viber* ima opciju send sms i call friend)

Reply
bob May 24, 2013 - 9:27 pm

Na ovom telefonu, na viberu mogu samo poruke, nažalost

Reply
SovaDmen May 25, 2013 - 1:21 am

Nažalost :/

Reply
anita May 31, 2013 - 2:33 pm

imam instaliram viber (nokia 302) ali mi cesto ne stizu poruke na vrijeme,nit dobije obavijest da sam dobila poruku. postoji li rjesenje za to?? 🙂

Reply
Irina October 21, 2012 - 9:57 am

Zanima me kako mogu da stavim sifru na aplikacije ovog telefona?

Reply
Dina October 21, 2012 - 9:43 pm

Zdravo. Možda će ovo pitanje smiješno zvučati ali evo: gdje se nalazi “prekidač” ili “dugme” za zaključavanje tipkovnice? Podesila sam automatsko ali ne mogu da, ako ne želim da čekam to vrijeme, odmah zaključam tipkovnicu.

Reply
SovaDmen October 22, 2012 - 6:35 am

Hahaha, ma opušteno :). Donje dugme sa leve tastature (poslednja kolona sa leve strane) ti je dugme za zaključavanje i otključavanje. Tj, kad stisneš najveće dugme (ono kockasto dugme, između strelica), odmah posle njega stisneš donje dugme skroz sa leve strane tastature. Na tom dugmetu ti je nacrtana neka strelica na gore. Ne znam kako bolje da ti objasnim :D. Al mislim da si shvatila ;).

Reply
Dina October 22, 2012 - 6:07 pm

Skontala sam i zahvaljujem mnogo. 😀 Sad u potpunosti mogu da uživam u telefonu, koji je, btw, po meni, predobar. 🙂

Reply
Tijana90 November 4, 2012 - 11:09 am

Cao. Planiram da uzmem ovaj telefon, a ono sto mi treba i sto mi je bitno kod telefona je brz internet, kvalitetan zvuk kad slusam muziku, da je baterija izdrzljiva. Da li postoji jos neki telefon Nokia da ima ove karakteristike, da mi preporucite da pogledam ili ce Nokia Asha 302 biti dovoljna za sve navedeno? 🙂

Reply
SovaDmen November 4, 2012 - 11:18 am

Mislim da ti se neće svideti odgovor. Asha 302 ima dve karakteristike od tri, koje si naveo. Baterija je super, muzika je veoma kvalitetna, ali internet neće biti brz kao što bi možda htela. Nokia je, odnosno feature telefoni mogu biti problematični za izlazak na internet. Ne kažem da ne možeš, ali to možeš raditi samo preko Opere. Što se tiče ovog telefona, na onom na kom sam mogao malo istraživati, primetio sam da nekad internet super radi, a nekad jednostavno neće da se konektuje. I ne znam šta mu je :/. Što se tiče izlaska na internet, tu su ti Android telefoni bolji, ali moraćeš žrtvovati bateriju. Međutim, po meni, Asha 302 je super i mislim da ćeš biti zadovoljna. Jeste da nekad internet ne radi, ali to se retko dešava. Kad se to desi, samo isključiš telefon na 10 sekundi, upališ i sve radi normalno.

Reply
MIlica November 8, 2012 - 12:16 pm

Pozz. Imam Samsung Galaxy Ace Plus S7500, i prezadovoljna sam, pravi malo kompjuter. E, sad, za drugu karticu koristim Nokiu 6300, koja je stara oko 6 godina 😀 imam nameru da je zamenim u Vip-u za Asha 302. Zanima me, da li Asha 302 ima mogućnost da se minimiziraju aplikacije, tj da npr fb messenger ostane uključen u pozadini, ili mail i sl.? Da li instant messaging radi u real time-u, ili samo kad se uđe u aplikaciju? A inače, ako ništa drugo, mnogo mi se dopada dizajn obog fona 🙂 Hvala unapred na odgovoru 🙂

Reply
SovaDmen November 8, 2012 - 3:29 pm

Super telefon imaš :). Što se tiče ovog telefona, nisam koristio fb messenger, ali sam koristio WhatsApp Messenger. I kad god mi neko pošalje poruku preko te aplikacije, iskoči notifikacija da mi je neko poslao poruku :). Mislim da je to slučaj i sa ostalim aplikacijama, ali iskreno nisam koristio. Iz aplikacija izlaziš normalno, ali, specifično ova aplikacija, radi u pozadini i dobijaš poruke u realnom vremenu :). Što se tiče dizajna, nisi jedina ;).

Reply
Tanja.... January 29, 2014 - 12:59 pm

Zanimam me sto se whapsapp-a tice,kako da iskljucim telefonski internet,posto mi nabija racun kada ne hvatam wifi,da li to moze da se iskljuci nekako??

Reply
Alexandra November 28, 2012 - 12:29 pm

Molim da mi preporucite neki telefon sa qwerty tastaturom,wi-fi…brzim internetom i skype i jos zelim da pitam nekog ko se razume u telefone…Da li moze Nokia Asha 302 podrzati skype posto vidim da nema kamere odnapred sto mislim da me ne mogu videti na skype-u kada pricam preko telefona….Unapred hvala! <3 😀

Reply
SovaDmen November 28, 2012 - 2:50 pm

To što tražiš, nećeš naći u jednom telefonu. Iskreno rečeno, svi telefoni sa qwerty tastaturom (osim određenih Samsung telefona koji se prodaju u Americi) nemaju skype. Sad svi telefoni, pa i oni sa qwerty tastaturom, imaju WiFi i mogućnost konektovanja na internet. Ali, uglavnom samo Android telefoni mogu instalirati Skype, dok je većina Qwerty telefona od Nokie ili BlackBerry-a. Jedan od solidnih Android telefona sa qwerty tastaturom je i HTC Cha Cha telefon. Međutim, mislim da ni on ne može podržati skype.

Teško je naći telefon za skype, jer video pozive sa skype-a ne mogu svi telefoni sa prednjom kameorm podržavati. Uglavnom samo telefoni određenih kompanija (Samsung, HTC, pa i Apple). Npr, ja imam LG Optimus L7 i bez problema mogu instalirati skype, ćaskati preko poruka, ali je video poziv nešto bolji od očajnog. Telefon koji ima sve ovo što tražiš će ti uzeti iz džepa minimum 250 evra, a da nećeš dobiti telefon sa qwerty tastaturom :/

Reply
bob May 25, 2013 - 11:12 am

nokia e6 koju sam ja izgubila 🙁

Reply
Alexandra November 28, 2012 - 10:17 pm

Nokia e6 je dobar telefon koji podrzava skype,ima qwerty tastaturu,kameru od 8.mp,procesorom od 680MHz,moja prijateljica ga je uzela (bele boje) i kaze da joj se stalno ukoci kada surfuje internetom.Vidim da oko ovog telefona (Nokia Asha 302) skoro svi pitaju kako instalirati skype pa sam zato pitala.Vidim i cesto ono ”Nokia Asha 302 download skype” pa kako onda ne moze podrzati skype o.O
Pozz…

Reply
SovaDmen November 28, 2012 - 10:50 pm

Ne podržava, jer ta aplikacija jednostavno ne postoji na Nokia radnji. Tražio sam, ne postoji. A ako postoji, verovatno se ne pokazuje na Nokia radnji jer nije kompatibilna sa tim telefonom. Nokia E6 je stvarno dobra, ali siguran sam da, i ako podržava, skype neće dobro raditi. Nokia je mnogo loša što se tiče podržavanja aplikacija. Tj ne Nokia, koliko njen prastari operativni sistem :/

Reply
bob May 25, 2013 - 11:14 am

radi skype odlično na nokii e6, lepo razgovarate preko slušalice…

Reply
Alexandra November 29, 2012 - 1:10 pm

Ok…a mozete li mi preporuciti bar neki telefon koji je dobar za surfovanje internetom a da pri tom bude sa qwerty tastaturom 🙂 I dajte misljenje ako znate Samsung Galaxy Y Pro :* 🙂

Reply
SovaDmen November 29, 2012 - 1:38 pm

Nokia E6, HTC Cha Cha, HTC Desire Z, Nokia E72… Uglavnom gledaj Noka telefone, ne druge. Ima dobrih Samsung Qwerty telefona, međutim nijedan nije dostupan kod nas, svi su u Americi. Nažalost :(.
A što se tiče Samsung Galaxy Y Pro, nekima se sviđa, nekima ne. Ima neke dobre karakteristike, super je net, Android je, može microSD kartica (za muziku itd). Ali, po meni, velike mane su mu mali ekran, malo memorije i slaba kamera :). Ali, generalno gledano, za nezahtevnog korisnika je super telefončić 😀

Reply
jelena December 1, 2012 - 8:44 pm

Pozdrav imam ovaj telefon par dana … jedino sto mi se ne svidja jer ne vidim grupe na fb … a bas mi to treba… drugacija je aplikacija … recimo preko androida odmah pise grupe , chat i sve …. ova aplikaciaj sto je dosla u mobu ima posebno chat …. da li neko moze da mi kaze gdje se moze skinuti takva aplikacija FB da vidim i grupe 🙂

Reply
Alexandra December 4, 2012 - 6:04 pm

Hvala vam puno za savet,uzela sam nokia e72 i za sve pohvale je,kao i njegov dizajn! :*

Reply
SovaDmen December 5, 2012 - 1:41 pm

Drago mi je što ti se sviđa taj telefon :). Ako ti nije teško, možeš li ti nešto uraditi za mene? Samo preporuči ovaj sajt drugovima i drugaricama. Nov je, pa bi bilo super kad bi još neko čuo za njega :). Hvala puno

Reply
Jovica December 6, 2012 - 9:12 pm

Приметио сам да телефон има велику ману али тек сада када је дошла зима, чини се да му смета хладноћа па константно губи мрежу и тражи поновно потврђивање пин кода. Сматрао сам га сасвим солидним телефоном, испуњавао је све критеријуме али чини се да сам у МТС-у добио неки из серије намењене северно афричком тржишту…

Reply
Daca December 8, 2012 - 9:46 pm

Uzela sam ovaj telefon pre 2 dana i zadovoljna sam. Medjutim imam jedan problem, kada ukljucim wifi nakon 7 minuta se sam diskonektuje. Ako bi mogao da mi pomognes bila bih ti veoma zahvalna jer me jako nervira posto sam sve moguce pokusala…

Reply
SovaDmen December 8, 2012 - 11:44 pm

Proveri ruter, možda je do njega. Priključi se sa još nekim uređajem i vidi hoće li konekcija pući nakon 7 minuta. Često se desi da konekcija između mobilnog uređaja i rutera tek tako pukne. Ali, ako je u redu ruter, idi na factory reset telefona. Međutim, ako ni to ne pomogne, onda imaš hardverski problem koji se može rešiti odlaskom u servis.

Reply
Daca75 December 12, 2012 - 1:04 pm

Cao:). Imam i ja nokiu asha 302 i imam problem… stalno mi stoji ono E u bkocki i pravi mi racun bez veze, uopste ne znam sta mi je ukljuceno stalno kada sam ga podesila da koristim internet po potrebi. Zna li neko?

Reply
Meri December 19, 2012 - 4:13 am

Zdrravo 🙂
Imam ovaj fon vec par dana i uzimajuci u obzir da sam sa dosta boljeg presla na ovaj zadovoljna sam.
Imam samo jedan problem…Normalno povezem se na WiFi,kliknem na WhatsApp i on mi trazi “Subscribe to packet data first” Ako mi ko moze pojasniti sta treba da uradim,jer mi jedino to zeza… 🙁 Inace ostalo sve radi kao sat,i telefoncic je super. 🙂

Reply
Srebra December 31, 2012 - 7:01 pm

Pozdrav
Ako moze neko da mi pomogne, imam ovaj telefon vec nedelju dana i sve ja zadovoljavajuce samo sto kad hocu da pustim klip na YT napuni mi do 60% i ne moze dalje. Jel ima neko resenje jer sam sve probala. Hvala unapred

Reply
Sanja January 5, 2013 - 7:37 pm

Kako iskljuciti WiFi koji mi se stalno automatski pali, iako su sve opcije podesene da on bude iskljucen? I kako se iskljucuje ikonica 3g koja stalno stoji u cosku? Unapred, veliko hvala!

Reply
SovaDmen January 5, 2013 - 11:18 pm

U podešavanjima imaš Wlan opciju, uđi tu i u opcijama deaktiviraj (ne sećam se tačno kako idu podešavanja, pošto nemam trenutno telefon). A što se tiče druge stvari, takođe u podešavanjima imaš pod connectivity (mislim da se tu nalazi i wlan) izabir mreža. Sa internetom je 3G konekcija, izaberi 2G konekciju. I to je to :).

Reply
Jelena January 17, 2013 - 7:22 pm

E,i ja imam isti problem? Mozesli mi reci da li si ga resila i kako?

Reply
Ivan M. January 9, 2013 - 1:25 pm

Imam ovaj telefon,već par nedelja i potpuno sam zadovoljan.Vidim da ima svakakvih iskustava,ali za ove pare telefon je prva liga.Vidim da se priča o sporom netu,pa mi nije jasno,jer mene net bas odusevljava.Doduse mts net je sporiji ali to je do operatera,dok kad se povežem na moju WI-FI mrežu extra je brz.Inače ja sam korisnik koji voli telefon sa mnogo funkcija,ali mi posle par meseci one dosade 🙂 tako da sada nisam hteo da bacam pare na neke fensi android telefončiće.

Reply
SovaDmen January 9, 2013 - 5:30 pm

I ja mislim da je dobar. Naravno, ima par bagova, ali nije to ništa strašno. Dešava se da ljudi jednostavno ne umeju da se snađu, pa iz toga proizilaze brojna nezadovoljstva, ali kad se malo čovek udubi u svoj telefon i odvoji vreme da istraži sve funkcije, uvek bude bolje.

Drago mi je što ti se sviđa :D.

Reply
pero59 January 11, 2013 - 3:35 pm

Imam Nokiu Asha-302,kada ujdem na fb,i izaberem opciju caskanja,nece da udje u tu aplikaciju,koji je problem,a dop danas je htio?Telefon imam tek 7 dana..

Reply
Nemanja January 16, 2013 - 5:16 pm

Pozdrav svima…Kupio sam Nokiu asha 302 pre par dana jer je extra…Danas,nakon kreiranja naloga na gmail-u,pri vrhu ekrana pojavilo mi se slovo E (EGPRS) i povremeno se automacki konektuje na snimljenu vajrles mrezu. Znam da to znaci da je telefon registrovan na EGPRS mrezu,ali me brine da li je dobro sto stalno stoji slovo E i da li ga treba iskljuciti i kako?

Reply
SovaDmen January 16, 2013 - 7:48 pm

Pa znaš kako, to što ti stoji E, znači da je stalno konektovan na internet. To ne treba da te brine, jer slovo E označave EDGE konekciju, slovo H označava HSDPA konekciju, a ako se pojavi 3G, to znaš šta znači :D. Ako hoćeš da ti stižu mejlovi, mora ti to biti upaljeno. Ako te brine da će mnogo trošiti interneta, zaboravi i na to. Ja sam sa jednim Nokia telefonom (noviji model) konstantno bio na netu, skidao aplikacije, išao na youtube preko mobilne konekcije… I za mesec dana mi je potrošio jedva 190MB. Sad sa Android telefonom toliko potrošim za 3 dana. Tako da ne moraš se brinuti, ne troši Nokia mnogo :).

Ali ako hoćeš da isključiš internet, u podešavanjima idi na povezivanje i uključi 2G mrežu (poruke i zvanje). Nije teško naći :).

Reply
Nemanja January 17, 2013 - 12:43 pm

Ok…Hvala puno…A recite mi kaka odem u Nokiinu prodavnicu i kada hocu da skinem operu mini ili viber ili bilo sta trazi mi da otvorim nalog,registrujem se i ostavim mail…Da li je to cisto formalno ili ce biti naplaceno?Da li slobodno mogu da ostavim svoje podatke? Pozdrav… 🙂

Reply
SovaDmen January 17, 2013 - 1:29 pm

Samo ti treba mail i šifra. Ako ne daš svoje podatke, poput broja kartice i pin koda, neće ti ništa biti naplaćeno. Ali kad skidaš aplikacije koje se naplaćuju, to je već nešto drugo. Mislim da je dovoljan gmail nalog, ali nisam siguran. Znači samo mail i šifra i preuzmi aplikaciju :D.

Reply
Nemanja January 17, 2013 - 1:54 pm

Hvala puno na lepim savetima… 🙂 Pozdrav…

Reply
Tomislava January 17, 2013 - 3:53 pm

ovaako, ja bih da stavim šifru na telefonu, pri otključavanju 😀 i sad, drugarica ima asha 300, i postavila je šifru. pokušala je i meni na isti način, ali od šifre ni traga xd pa, ako neko može da mi pomoogne, bila bih presrećna 🙂

Reply
Nemanja January 17, 2013 - 4:41 pm

Evo ja sam upravo postavio sifru na nokiji 302… 🙂 Podesavanja > Uredjaj > Sig. zastita tastature > Ukljuci i potom unesete zeljenu sifru…Nadam se da ce Vam pomoci…Pozdrav 🙂

Reply
Nemanja January 17, 2013 - 4:51 pm

Evvo opet mene sa novim pitanjem…:) Da li u nokia prodavnici postoji office za nokiu 302 tipa word,ppt,pdf i tome slicno…? Ja sam trazio ali nista slicno ne nadjoh 🙂 Zato Vam se obracam za pomoc… 🙂

Reply
SovaDmen January 17, 2013 - 5:30 pm

Nažalost, nema ništa slično. Mislim da ima neka aplikacija sa kojom možeš čitati .pdf dokumenta, ali ne znam kako se zove. Takođe, sa tom aplikacijom ne možeš uređivati dokumenta. Takva funkcionalnost je rezervisana za smarfonove (Android, iOS, Windows Phone…), ne za Symbian telefone :/.

Reply
Jelena January 17, 2013 - 6:55 pm

Imam telefon nokia asha 302 i stalno se sam konektuje na WiFI,a kada se diskonektujem onda mi se pojavi E na ekranu. Da li neko zna kako da iskljucim to konektovanje( i wlan i to E)???????

Reply
Bane February 12, 2013 - 9:44 pm

Pozdrav! Vidim da te muci stalna wi-fi konekcija. To je zbog toga sto si memorisao tu wi-fi mrezu. Moraces da je obrises: Podesavanja-Povezivanje-WLan-Memorisani WLan(tu mrezu treba obrisati). Tako je kod mene. Naredni put kada hoces da se vezes na tu wi-fi mrezu,ponovo unosis sifru i kada vidis pitanje ” Memorisi mrezu”, odgovori “Ne”. Vise se nece automatski vezivati.

Reply
Nemanja January 18, 2013 - 2:03 pm

Pozdrav….Postoji li neki antivirus za ashu 302…? 🙂 Hvala unapred 🙂

Reply
SovaDmen January 18, 2013 - 3:21 pm

Iskreno, ne znam, ali mislim da nema :(. Mada ti ni ne treba. Jedino ako trpaš sve u telefon sa kompa koji je zaražen hiljadama virusa, onda mislim da se može inficirati, ali ovako ne (pretraživanjem interneta) :/. Barem ja još nisam čuo da se Asha 302 telefon zarazio virusom.

Reply
anamarijaj January 19, 2013 - 8:38 pm

izgleda mi kao da ovaj proizvod zadovoljava više manje moje kriterije,a i def super izgleda……samo me zanima ta povoljna cijena…kolika je trenutno cijena uređaja?

Reply
SovaDmen January 20, 2013 - 9:16 am

Cena telefona je negde oko 110 evra, negde 10 evra gore dole, zavisi od prodavnice. Polovan je od 60-80 evra, a kod operatera se može naći za dinar i za nisku tarifu :).

Reply
Nemanja January 21, 2013 - 11:54 am

A posto u uputsrvu za ashu 302 nisam nasao nista vezano za formiranje baterije,predpostavljam da on ima takvu bateriju da ne mora da se formira…??? 🙂 Pozdrav

Reply
SovaDmen January 21, 2013 - 7:20 pm

Ne mora se formirati, ali bi bilo dobro da kad budeš prvi put koristio telefon, isprazni ga do kraja. Posle se ne mora puniti 15 sati kao one stare, ali ga isprazni do kraja. Stavi na punjač nek se napuni (nekih dva sata) i skini. Još jednom tako ponovi, i to je to. Mada ne moraš, ali sam čuo od nekoliko ljudi da je to dobro za bateriju :).

Reply
jelena January 22, 2013 - 9:33 am

sta znaci slovo G u kvadraticu.stoji mi od kad sam se prijavila na whatsApp i ne znam sta to znaci,ne mogu da se iskljucim sa WhatsAppa, a bojim se da mi to ne ne napravi racun .naravno uvek idem na net preko WiFi

Reply
SovaDmen January 22, 2013 - 10:00 am

Nokia telefoni ne mogu napraviti račun. Sigurno. Da konstanto budeš na internetu, mesec dana, ne može potrošiti više od 300MB. A to G znači da imaš 3G konekciju. To ti je najsporija verzija konekcije. H je najbrža, E, je srednja, a G je najsporija konekcija.

Reply
anna August 15, 2013 - 12:14 pm

i meni stoji G u kvadraticu, ali imam i 3g u gornjem lijevom uglu, kako da maknem slovo G u kvadraticu jer skida sa vaucera…… HITNO!

Reply
jelena January 22, 2013 - 10:56 am

Ok,3G meni stoji u gornjem uglu stalno,al sad se pojavilo i G u kvadraticu. ja se nadam da si u pravu,nervira me to sto ne znam sta je. Inace mana ovog telefona je po meni sto se lako diskonektuje sam kad idem preko wIFi i tako ako sam na internetu i ne vidim da se diskonektovao on mi skida kredit

Reply
SovaDmen January 22, 2013 - 3:58 pm

To jeste mana, nažalost. Asha 302 je feature telefon, a ne smartfon. Dosta toga nije u rangu pametnih telefona, a u to spada i WiFi. Jednostavno, Nokia to nije lepo smislila, pa se zbog toga to dešava. Ali evo kako to da deaktiviraš: meny, settings connectivity, packet data i izaberi opciju when needed. Ako imaš Email nalog na telefonu, isključi auto-sinhronizovanje, i to bi trebalo da bude to :). G znači GPRS, zaboravio sam da se i to nekad pojavljuje :). Uglavnom se kod mene pojavljuju ona stanja telefona: E, H i 3G.

Reply
jelena January 23, 2013 - 12:10 pm

hvala 🙂

Reply
Lana January 27, 2013 - 12:07 pm

Pozz svima i autoru sajta koji se zaista potrudio da nam sve u detlje objasni! 🙂

Prvo cu se osvrnuti na pocetak kako bih rekla da se koriscenje Fb-a, Interneta i Mail-a nikako ne vezuje samo za biznismene, pogotovu ne Facebook-a! Ovaj telefon u principu moze da korisit ko hoce… Po mom misljenu extra je sa svakog korisnika interneta… 🙂

Drugo je da imam Nokia 302 Asha telefon tek 3 dana ali mi se cini i problem sa baterijom. U MTS poslovnicu su mi reklli da se ne formira (sto sam znala i sama s’bzirom na tip baterije) ali mi isto tako niko nije rekao da je dobro da ga ispraznim skroz a potom napunim da bude Fully Charged. Baterija mi je trajala jedva jedan dan i jutros sam postupila po Vasoj sugestiji… Da li mislite da ce to resiti stvar?
Znam da cu kroz nekoliko sati videti i sama ali vredelo
je pisati Vam pogotovu zbog pohvala koje su na mestu! 😉

Pozz i Hvala,

Lana

Reply
SovaDmen January 27, 2013 - 6:22 pm

Kao prvo, hvala na pohvalama :). Trudim se da mojim čitaocima, kojih ima bogami dosta, ponudim sve moguće informacije o nekom proizvodu.

A sad odgovor: baterije su danas generalno slabe. Ja sam isto to čuo skoro, postupio tako i dužina trajanja baterije mi je porasla za oko 10-15%. Ništa drastično, ali opet primeti se. Ali ako ga ostavim po noći na punjaču, preko dana se baterija isprazni veoma brzo. To šteti bateriji. A pošto ga imaš tri dana, seti se koliko si ga koristila :). Obično kad kupimo telefon, koristimo ga kao nenormalni (samo izraz) i baterija se prazni za oko 5 – 7 sati. Uvek. I po dva puta u toku dana ga punimo. Ovi saveti ne mogu da urade čuda na telefonu, ali mogu produžiti trajanje baterije: ne drži ga na punjaču celu noć, bolje ga ostavi da se isprazni, pa ga ujutru napuni. Ili ako ti treba telefon, napuni ga pred spavanje, pa ga ištekaj iz zida kad se napuni, pa ajde na spavanje. Kad ga stavljaš na punjenje, stavljaj ga kad je bat na minimumu, ne stavljaj ga kad je poluprazna.

To su neki saveti koji mogu do 15% produžiti trajanje baterije, ali nemoj očekivati čuda. Moja devojka ima taj telefon i njoj izgura dan, eventualno dva dana (kad ga slabo koristi). Nadam se da će ti pomoći i preporuči Tehnoloid svojim prijateljima, ako imaju neku dilemu oko telefona ili računara :).

Reply
Nevena January 28, 2013 - 11:29 am

Pored onog znaka 3.5G u gornjem levom uglu na ekranu mi uvek stoji i H u kvadraticu. I tako stalno. Bez obzira da li sam na internetu ili ne. Kad ukljucim wifi to H i dalje stoji.
Tek 2 dana imam telefon pa me zanima da li je sve u redu. I da li sam nešto već pokvarila :/

Hvala

Reply
SovaDmen January 28, 2013 - 12:17 pm

Iskreno, ne znam šta bih rekao. Proverite kod podešavanja da li je uključena internet konekcija (3G) ili je isključena (2G). A 3,5G je u stvari H. 3G je sporija verzija mreže, dok je 3,5G brža mreža, odnosno HSDPA mreža. Ako ne isključite internet u podešavanjima, ta oznaka će stajati, bez obzira da li ste na fejsu, na pretraživaču ili na mejlu ili kucate poruku. Al ne brinite, ta oznaka gore ne znači da koristi internet, već da je prikačen na internet.

Naravno, ako vam dođe novi mail ili poruka preko nekog messengera, automatski će se sinhronizovati i otići će na internet bez prethodne dozvole, ali ako ste uzeli telefon preko nekog paketa kod operatera i imate bar 300 megabajta interneta, opušteno, ne troši Nokia mnogo. Ako nemate megabajte, onda bolje isključite internet, za svaki slučaj. Rekoh vam, podešavanja, pa internet konekcija, pa odaberite 2G konekciju :).

Reply
Dejan January 31, 2013 - 7:29 pm

Kako da iskljucim gprs na telefonu? Skida mi racun stalno, ja upalim WiFi i idem na net, a on automatski upali ono E i ne ide preko WiFi. Hocu da mu iskljucim sve konekcije sem WiFi, da li to moze da se uradi?

Reply
SovaDmen February 1, 2013 - 12:01 am

Već je bilo pitanja tog :). U podešavanjima, pod connectivity, videćeš internet connection. Podesi ili na off ili na Ask First. Ne znam tačno šta piše tu (trenutno nemam telefon), ali tako podesi.

Reply
vlada February 4, 2013 - 4:34 pm

na ekranu mi stalno stoji,h u kocki,ne znam sta je u pitanju,da li ima nekakve veze sa internetom,kada sam iskljucio hdsp-a pristup sada stoji g,u paketu mi nije besplatan internet pa ne bih da me deru 😀 da li ovo g ili h imaju veze sa internetom 😀 poz

Reply
SovaDmen February 4, 2013 - 4:50 pm

Kako da totalno isključite internet jeste kreiranje lažne pristupne mreže i korišćenje te lažne mreže za pristup internetu (koja ne može da pristupi internetu). Odnosno kreiranje lažnog access point-a. Najbolje bi bilo da to ne čačkate sami, već da odete kod operatera. Oni će to uraditi za par minuta. Možete probati da sami napravite, ali ne bih preporučio.

Evo uputstva: Menu->Settings->Configuration Settings->Personal config settings->Create New. E sad, kad napravi to, nemojte unositi nikakve brojke niti ništa. Samo napravite to i stisnite dugme nazad (ili back button). Ako vas pita da li da snimi, kažite da. Onda, unutar Personal config Settings, neka vam bude ona obojena linija preko te nove stvorene mreže, kliknite na opcije i aktivirajte ih kao glavnu pristupnu tačku za internet. Ali ovo će ići mnogo brže ako odete kod obližnjeg operatera (bilo kog, svaki će vam pomoći).

Pozdrav.

Reply
Stefan February 9, 2013 - 2:37 pm

Ej brate zanima me kako na ovaj fon, zastitnu sifru stavim. Msm zastitna sifra za ovu nokiu,jel znas koja je??? Svud sam trazio,ali nema… hvala unapred

Reply
ziva February 14, 2013 - 8:29 pm

Imam isti problem, zastitna sifra bi fabricki trebala da bude 12345, ali nekom magijom nije i ne mogu da pristupim ni promeni a ni nekim stvarima na telefonu, a telefon sam juce uzeo u telenoru! Ako neko moze neka pomazeee?

pozdrav

Reply
SovaDmen February 14, 2013 - 11:00 pm

Otiđi u telenor, tamo će ti to sigurno srediti. Tako ti je najbolje. Znam da nisam sad od velike pomoći, ali će ti sigurno biti lakše da oni pročačkaju i da to srede, nego da se mmučiš. Sigurno već znaju caku, tj šta nije u redu :).

A ako hoćeš iskreno, ne znam kako se to može srediti. Zbog toga te upućujem kod njih :). Jbg, ne mogu ni ja sve znati ;).

Reply
John February 14, 2013 - 7:26 pm

Da li Nokia Asha ima brz internet i kad nije povezana na wi fi?

Reply
SovaDmen February 14, 2013 - 8:52 pm

Dovoljno brz, čak i za gledanje YouTube snimaka. Naravno, mora se koji sekund pauzirati pred početak snimka, ali posle normalno radi.

Reply
John February 15, 2013 - 10:28 pm

Kako iskljuciti 3g na ovom telefonu?

Reply
Roki February 15, 2013 - 11:13 pm

Da li neko moze da mi da link da skinem Viber za nokia asha 302, video sam u prethodnim postovima da je neko skino?
Hvala unapred!

Reply
zeljka February 17, 2013 - 10:13 am

kako da stavim sifru na poruke i slike..?? 🙂

Reply
Dragana February 22, 2013 - 7:35 pm

pre neki dan mi je se iz cista mira ugasio mob. kada sam ga upalila, nisam vise mogla nikako da udjem u internet aplikacije, a ikonica Prodavnica ili Market kako se vec zove, gde se kupuju aplikacije, je nestala. Kako da je povratim, i kako da vratim Whatsapp, posto mi je se i on obrisao?

Reply
Dragana February 22, 2013 - 7:35 pm

inace , mobilni je Nokia asha 201…

Reply
milica March 5, 2013 - 12:18 am

Meni nekad stoji oznaka na displeju “H”.Pojavila se nakon instaliranja aplikacije “WhatsApp”,a do tada je nije bilo.Oznaka mi obicno stoji dok sam na internetu,tj. fejsbuku,a sad je tu i nakon sto sam izasla iz aplikacije.Na postpejdu sam,da li mi to trosi megabajte,i uopste kazite mi nesto o toj oznaci.

Reply
SovaDmen March 6, 2013 - 8:16 am

Zato što je ta aplikacija uvek konektovana na internet. Ne mežete znati da li Vam neko piše poruku, ako se ne konektuje na internet. Možete isključiti internet konekciju preko podešavanja :).

Reply
maja March 5, 2013 - 8:57 pm

zanima me kako mogu uci na internet preko wlana ? Kad god udjem on mi skida sa kredita iako mo pise da sam konektovana na wlan 😀

Reply
SovaDmen March 6, 2013 - 8:19 am

Isključi internet u podešavanjima, pa se onda konektuj na internet pre wifi signala :). Probaj tako, nadam se da ti onda neće skidati kredit. A način kako to da uradiš, imaš u porukama, već sam nekome to pričao, tj pisao :).

Reply
John March 12, 2013 - 10:43 pm

Postoji li mogucnost da se zastitna sifra stavi samo na poruke? Hvala

Reply
SovaDmen March 13, 2013 - 8:10 pm

Koliko ja znam, ne može. Ali nisam tu opciju ni tražio. Možda postoji, ali ti ne bih mogao reći. Sigurno neko od ljudi koji poseduju Asha 302 duže nego što sam ja posedovao znaju znaju :). Izvini što nisam od veće koristi, al ni ja ne znam sve :).

Reply
maja March 20, 2013 - 8:37 pm

Jel moguce da nakon sto sam instalirala WhatsApp,a nemam upalcen internet,on meni skida sa kredita za tu aplikaciju i kad nisam na njoj?

Reply
SovaDmen March 21, 2013 - 2:33 pm

Pa jeste, jer se ona stalno sinhronizuje sa internetom. WhatsApp messenger ne vredi ničemu ako se ne sinhronizuje sa internetom. Ne znaš kad neko pošalje poruku, a to je glavna ideja iza te aplikacije :). Da bude zamena za običnu aplikaciju za poruke, ali da ne troši poruke, već internet.

Reply
Sloba March 22, 2013 - 11:47 am

Da li postoji neki program kao sto je skype,a da moze da se instalira na nokiu asha 302? Za WhatsApp sam cuo da je ok,ali ne moze da se prica,cini mi se.Samo je za poruke.Instalirao sam viber,ali ne daje mogucnost za zvanje vec samo za poruke.Ako postoji program,koji ce na achi 302 raditi kao skype(mogucnost razgorova…naravno,besplatnog)preko neta,bio bih zahvalana ako bih dobio tu informaiju…Hvala!

Reply
SovaDmen March 22, 2013 - 2:57 pm

Poznatije i najbolje aplikacije su WhatsApp i Viber. Ako ne može preko njih, ne može uopšte. A Skype za Asha telefone ne postoji.

Reply
Sloba March 22, 2013 - 11:16 pm

Mogu da ih instaliram,ali ne postoji opcija call,pa mi nisu od neke koristi kad zelim da razgovaram sa nekom osobom…Hvala u svakom slucaju…Poz!

Reply
Sloba March 23, 2013 - 10:53 am

Koji bi mi jeftiniji telefon preporucio,a da radi skype na njemu?Poz!!

Reply
SovaDmen March 23, 2013 - 10:00 pm

Ako hoćeš samo razgovor, možeš uzeti bilo koji Android telefon, nebitno koliko košta i koje je marke. Ali, ako hoćeš i da se preko neke aplikcije vidiš sa nekim, moraš malo da otvoriš novčanik i kupiš neki skuplji Samsung ili HTC telefon (oko 300e). Jeftiniji modeli podržavaju video chat, ali je bolje da ne podržavaju. To nije video čet, sa jeftinijim telefonima, već slajd šou. Čisto eto neko poređenje. Ali je sa nekim skupljim telefonom to normalno iskustvo.

Reply
Jovana April 5, 2013 - 9:42 pm

Kako da napravim da mi pokazuje gde se nalazim npr. u Novom Sadu sam i na ekranu mi pise Novi Sad? Nadam se da me razumete.

Reply
maja April 6, 2013 - 8:24 pm

Jel moguce postaviti sifru za poruke?

Reply
SovaDmen April 7, 2013 - 2:18 pm

Iz dosadašnjeg iskustva, nije to moguće. Već me je nekoliko ljdui to pitalo, i tražio sam po netu, ali nisam našao tako nešto. Može se šifra na telefon staviti, ali baš na poruke ne može, barem ja ne znam za način :/.

Reply
makimax April 7, 2013 - 5:19 pm

Jel moze bela varijanta ovog telefona za muskarca?

Reply
SovaDmen April 7, 2013 - 5:31 pm

Hahaha, neam pojma :). Ja sam imao belu verijantu, doduše ne dugo, ali meni je baš kul :). Ali, ako hoćeš iskreno, ja preferiram tamnije boje, nekako mi je bela više ženska, a crna muška boja. Kako ti na to gledaš, ne znam, ali mislim da bela boja više pristaje ženama. Ali, dosta mojih drugara i poznanika ima beli telefon (ne ovaj), pa im se baš sviđa. Ja bih ti preporučio belu, ali ako te to brine, bolje uzmi telefon tamnije boje :).

Al dobro pitanje :D.

Reply
makimax April 7, 2013 - 6:04 pm

isto pitanje sam postavio i na drugim forumima i ljudi su dosta podeljeni,ne sto se tice ovog modela, nego uopste oko boja telefona za muskarce. Isto imam prijatelje sa belim telefonima i kazu mi uzmi sta ti odgovara,beli mi se svidja ali stvarno ne znam sta da radim….. :/ meni su oni isti bilo crn ili beo, drugacije bi bilo da mi se svidja crven ili ljubicast, hahah 😀

Reply
SovaDmen April 7, 2013 - 11:55 pm

Hahahahaha, e baš :). Ma uzmi beli, opušteno, nećeš sigurno roze ili žuti :). Tad bih se zabrinuo hahahah :D. I bela boja je kul boja za muškarce, opušteno :D.

Reply
Maja April 8, 2013 - 12:56 am

Moze li mi neko reci kako da instaliram i gde da najdem whatsapp messenger na ovom telefonu?
Hvala unapred! 🙂

Reply
Like April 22, 2013 - 1:08 pm

Ovako. Ono što mene zanima je da li je moguće totalno isključiti wlan na telefonu. U paketu imam besplatan i neograničen internet a wlan nemam dostupan uvek. I nervira me ono kad 15 puta moram kliknuti na opciju između wlan-a i interneta. U podešavanjima samo stoji prvo pitaj i prvo wlan. Nema opcije samo telenor internet. Hvala.

Reply
Miroslav April 30, 2013 - 8:39 pm

Pozz..
Pitanje jedno koje mi je jako bitno. Na Ashu 302 instalirao sam Viber, ali ide samo slanje poruka. Postoji li neki program kojim mogu da koristim za razgovor. I moze li se u Ashu 302 ubaciti drugi softver, ako ovaj postojeci ne podrzava razgovore na Viberu?
Hvala unapred, pozzz…

Reply
SovaDmen May 9, 2013 - 10:53 pm

Koliko ja znam, ne može. Preko viber-a bi trebalo da mogu ići pozivi, ali svi kažu da ne može, tako da jbg :-/. Oprosti na ovako kasnom i totalno beskorisnom odgovoru, ali barem sam ti rešio nedoumicu :).

Reply
Sanja May 1, 2013 - 1:30 pm

Cao! Imam Nokia asha 302, i VIP smart paket od 150mb, a nakon potrosenih smartova besplatan internet za prenos podataka. Savrseno dovoljno za fb i tako to. Juce sam aktivirala WhatsApp, i mislila sam da ce mi i to biti besplatno, u okviru besplatnog interneta. Medjutim, vidim da se posebno naplacuje. Jesam li ja nesto pogresila u podesavanju, ili to mora tako? Ne znam koliki ce mi biti trosak, ali ma koliko da je zanemarljiv, nepotreban je. Kako mogu da iskljucim WhatsApp? Ili da iskljucim internet, ali ga onda necu imati ni za sta ostalo…? Uh, totalni sam idiot za sve te novotarije… 🙂

Reply
SovaDmen May 9, 2013 - 11:06 pm

WhatsApp koristi samo internet. Znači, ukoliko imaš paket u koji je uključen internet, WhatsApp će koristiti samo internet. Ali, ako ćemo iskreno, ako koristiš WhatsApp pored Fejsa i pored surfovanja internetom, moguće je da se internet istrošio i da je prešlo na račun. Jeste da ne troši mnogo, ali troši. A, ako hoćeš iskreno, 150mb je baš malo. Pogotovo za WhatsApp uz još surfovanja netom. A WhatsApp ne možeš isključiti, možeš ga samo izbrisati. Možeš, u podešavanjima na telefonu, isključiti 3G konekciju i ostaviti samo 2G (pozivi i poruke), ali onda WhatsApp gubi svrhu. Neko može poslati poruku, a da ona ne dođe za fora 5-6 sati. Nećeš je videti. Tako da odluči, ili povećanje paketa (ili barem neta), ili brisanje WhatsApp-a. Treće nema :).

Reply
Dusan302 May 29, 2013 - 2:51 pm

Imam problem sa kodecima za youtub-e.Pusta mi snimke ali je slika uzas,u sitnim kockicama,bas kao kada kodeci nisu u redu.Ima li neko neki savet?Trazio sam kodeke po net-u ali bezuspesno.Hvala.

Reply
SovaDmen May 29, 2013 - 4:42 pm

Ako puštaš preko mobilnog interneta, to je razlog. Nije to problem sa kodecima, već sa slabijom internet konekcijom. Da bi pustio snimak, on spušta rezoluciju snimka na najmanju moguću. Zbog toga se te kockice pojavljuju. Probaj da se nakačiš na neki WiFi, pa onda vidi da li se te kockice pojavljuju :). Nemoj džabe tražiti kodeke, nisu oni krivi, već slabija internet konekcija :D.

Pozdrav 🙂

Reply
Dusan302 May 30, 2013 - 4:59 pm

U pravu si,SovaDmen.Hvala.

Reply
SovaDmen May 30, 2013 - 7:44 pm

Hahahhaha kul :).

Reply
Ivana June 11, 2013 - 7:07 pm

Kad mi je instaliram whatsapp uvek mi stoji ukljucen internet,videla sam da je mnogima to problem al nisam uspela iz komentara da uspem da da iskljucim 🙂 kako da se izlogujem sa whatsappa ako je to uopste moguce ?

Reply
Mikica June 14, 2013 - 2:47 pm

Instalirala sam viber pre pola godine i nakon toga sam ga obrisala. sad kad sam pokusala ponovo da ga instaliram nigde ne mogu da ga nadjem. Cak pise da za nokia asha 302 ne postoji viber. Jel moze neka pomoc? 🙂

Reply
Beni July 28, 2013 - 9:21 pm

Pozdrav.Da li neko zna koliko bi mogli da kostaju USB,kartica od 2gb i zastitna folija za ovaj model?Hvala unapred.

Reply
samsung galksi x August 9, 2013 - 10:21 pm

moze li mi neko reci koliko treba cekati da se formira kartica na telefonu?

Reply
SovaDmen August 10, 2013 - 4:12 pm

Par minuta, do 10 minuta MAX. Zavisi od telefona do telefona :/.

Reply
Nokia302 August 12, 2013 - 2:32 pm

Koristim ovaj telefon već 2 mjeseca (pisala sam vam čim sam ga dobila na poklon) i u posljednje vrijeme se gornji,prednji dio maske odvaja od fona za milimetar,vraćam ga prstom. 🙂 Fon mi je padao 2 puta na tepih sa visine od oko 1m.Je li to posljedica padova ili je inače slab kvalitet maske? Mogu li za to da iskoristim garanciju? 🙂

Reply
SovaDmen August 13, 2013 - 8:28 pm

Mislim da garancija za to ne važi, ali generalno maske su slabe. Iako on ima ok kvalitet maske, ona nije nešto preterano čvrsta. A što se tiče YouTube-a, ne znam šta bih rekao. Probaj da sama prebaciš tamo negde na polovinu snimka, da vidiš hoće li se učitati ili ne. Ako ne, izgasi, pa upali telefon i probaj opet :). Nadam se da će onda moći :D.

Reply
Nokia302 August 13, 2013 - 2:30 pm

Youtube ne radi,uvijek učitava klipove do 29%,preko mreže i WiFi,sa operom i bez… :/

Reply
Nokia302 August 14, 2013 - 8:12 pm

U prodavnici ne postoje Viber ili WhatsApp,a u aplikacijama nemam WhatsApp.Gdje ih mogu downloadovati,jedno? 😀

Reply
anna August 15, 2013 - 12:26 pm

Telefon imam mjeces dana i bateriji je potrebno oko 4 sata punjenja pa ga obicno stavljam nocu. Da li bih mogla nesto da uradim da skratim vrijeme punjenja?

Reply
Nokia302 August 16, 2013 - 1:41 pm

Ovaj fon koristim skoro 2 mjeseca,a baterija mi je puna nakon 2h punjenja… :/

Reply
Nikola August 20, 2013 - 8:18 pm

Da li ovaj telefon ima opciju stednje energije?

Reply
SovaDmen August 20, 2013 - 9:53 pm

Nema :/

Reply
sale August 21, 2013 - 9:03 pm

Imam ovaj telefon ali ne mogu da postavim temu kada je postavim pocetni ekran je crn.
Da li postoji neki program za to ili treba da uradim neko podesavanje

Reply
annie September 5, 2013 - 12:04 am

imam ovaj model telefona vec godinu dana i mogu reci za moje potrebe je sasvim okey ali me pocelo nervirati posto sada kada odem na fb preko mobilnog uvek me moji prijatelji vide da sam online sto ranije nije bilo moguce kada sam se odjavila na kompjuteru,i dali je moguce da se nekako iskljuci ono obavestenje kada udjes u poruke to mislim kada si na mob fb pa vidis tacno kada je i pre koliko minuta bio tvoj prijatelj na fejsbuku naprimer :aktivan pre 15 minuta i slicno,ako neko zna ista o ovome molim za pomoc ,imam instaliranu 3.3.1 verziju na mom mobilnom ,ranije to nije bilo moguce dali je to sada fb nesto promenio neznam ….jednostavno volela bi biti incognito kada odem sa mobilnog na fb hvala puno onome ko pomogne 🙂 🙂 🙂

Reply
anna October 27, 2013 - 12:57 pm

Ako si na messanger onda ti je stalno aktivan kada si na fb tako da to nije do tel, a ako bas ne zelis da ti se vidi da si aktivna idi na internet (Nokia Xpress, Opera Mini sta vec imas) pa preko toga udji na fb i imaces opciju da iskljucis cat… tako ja radim kad ne zelim da se vidi da sam aktivna:))

Reply
Milica September 7, 2013 - 10:36 pm

Imam jedan problem. Svaki put kad nesto fotografisem i udjem posle u fotografije slike mi se dupliraju, čak i po nekoliko puta.. Ne znam kako da to otklonim?

Reply
milos September 10, 2013 - 4:55 pm

Cao..planiram da uzmem novi telefon,a uz njega i novi paket..pa me zanima koliko mb-a bi mi bilo dovoljno za neko prosecno surfovanje, fejs,gugl ponekad youtube i whatsapp koji planiram da instaliram..nzm koliko bi to moglo da potrosi,svi mi pricaju razlicito,a ja bih da odaberem neki adekvatan paket koji ce mi pokriti to..pozz

Reply
Dusica January 20, 2014 - 3:55 pm

Imam problem sa ovim telefonom… Ukljucim Wlan, koristim ga par minuta, on se nakon toga sam izgasi, i skida kredit sa racuna. Kao da je ogranicen da se gasi nakon nekoliko minuta? Da li mozete da mi pomognete? Hvala…

Reply
Adriana March 8, 2014 - 3:21 pm

Cao.. Mozes li da mi objasnis kako da instaliram facebook messenger? ne zelim WhatsApp, jer ga nemaju mnogi sa kojima se dop.. Unapred hvala 🙂

Reply
milena April 10, 2014 - 10:22 am

cao kupila sam nokia asha 302 imam ga 3 dana kako da se konektujem na internet i gde se nalazi wi-fi?

Reply
nevena July 20, 2014 - 3:00 pm

zdravo kupila sam polovnu nokiu asha 302 i kada dam stavila sim karticu trazi.kod

Reply
daca September 26, 2014 - 10:33 am

nikako ne mogu da instaliram viber,na koji god sajt da odem da preuzmem nece 🙁 mozete li mi pomoci 🙂

Reply
Sedza November 11, 2014 - 8:21 pm

Pozdrav… Imam Nokiu 302 vec godinu ipo… U poslednje vreme ne mogu da pristupim njenom chatu za face, vec mi trazi da skinem neki drugi chat (nimbuz i jos neki drugi) koji je meni bezveze… Takodje ne mogu u poslednje vreme da pristupim ni mejlu jer kada pokusam da se prijavim prijavi mi pogresnu mejl adresu ili sifru… Sta da radim? Hvala unapred…

Reply
Nevena January 24, 2016 - 2:13 am

Postovani,molim Vas za pomoc. Danima pokusavam naci bilo kakvu informaciju o mogucnosti instalacije Ad blocker. Skinem sa interneta i kada pokusam da otvorim u telefonu,pise mi da datoteka nije podrzana. Zanima me da li postoji bilo koji nacin da instaliram za blokiranje poziva sa jednog broja ? Molim Vas za pomoc.

Reply

Leave a Comment