Home TestoviTelefoni i tableti Nokia 808 PureView recenzija

Nokia 808 PureView recenzija

by Admin

E ovo je telefon o kojem sam jedva čekao da pišem. Novi telefon Nokia kompanije nesumnjivo predstavlja veliki napredak u odnosu na bilo koji uređaj trenutno na tržištu. Već sam pisao, u ranijim tekstovima da telefoni ne nude ništa novo, već samo poboljšanje performansi u odnosu na neku prethodnu verziju tog uređaja, odnosno oni nude samo evoluciju, dok Nokia 808 PureView stvarno nudi revoluciju. Bilo bi super da je ta revolucija usmerena ka generalnom poboljšanju uređaja (unapređenje ekrana, baterije, procesora, kamere i građe), ali to nije slučaj. Ipak, veliko unapređenje kamere (otud naziv PureView) je dovoljno da se ovaj telefon izdvoji iz mora novih telefona.

Nokia je, do pre nekoliko godina, bila jedini inovator u mobilnoj tehnologiji, ali sada više nije tako. Tu ulogu su preuzele druge kompanije, pa je Nokia morala na neki način da vrati epitet inovatora. I sa kamerom, koja ima senzor od čak 41 megapiksel, je to sigurno i uspela. Do sada ni jedna kompanija nije uspela da ponovi uspeh Nokia-e u segmentu optike, a iskreno i ne verujem da hoće. Uvek je Nokia držala do kvaliteta kamera, jer su njeni telefoni, u poslednjih nekoliko godina, posedovali Carl Zeiss optiku. Sad, iako je ta optika i dalje u upotrebi, ona je poboljšana sa PureView tehnologijom, pomoću koje ovaj telefon može slikati neverovatno detaljne slike.

Nokia-808-PureView-Review-06-jpg

Više detalja možete videti u nastavku ovog teksta, a ako vas samo cena zanima, skrolujte na kraj (MOJI UTISCI) i tu ćete videti i cenu i gde možete kupiti ovaj telefon po najpovojljnijoj ceni.

DIZAJN

Nokia 808 PureView nije telefon koji se može takmičiti za najlepši telefon godine, ali je dizajn kompaktan, zanimljiv i, ono što je meni lično najbitnije, jedinstven. U eri tužbi između kompanija da li telefon ima zaobljene ili oštre ivice, jedinstveni uređaji se teško viđaju. Mislim da je Nokia mogla malo više da se potrudi oko dizajna ovog telefona, ali kako god okrenete, nije lako strpati čudovište od kamere, a da telefon ostane tanak. Barem ne još. Kućište je napravljeno od plastike koja ima solidnu građu, ali izgleda kao jeftin telefon kad gledate sa strane. .

Ekran ovog telefona je standardan za sve Symbian telefone. Veličina AMOLED ekrana je 4 inča, dok standardna rezolucija Symbian telefona, 360 x 640 piksela, nije zadovoljavajuća. Danas je standardna rezolucija na ekranima te veličine 480 x 800 piksela, ali zbog toga što je ovo Symbian, mislim da to nije bilo moguće. Ako vas interesuje, broj piksela po inču iznosi 184ppi i ta mana će doći do izražaja kad budete pretraživali neke internet stranice. Kontrast boja i uglovi gledanja su, sa druge strane, iznad proseka, dok Nokia ClearBlack displej pomaže pri vidljivosti ekrana na velikom suncu. Koliko sam mogao primetiti, fluidnost telefona je solidna, pa mislim da nećete imati velikih žalbi sa te strane. Ispod ekrana se nalaze tri fizička dugmeta (call, home, end call), a iznad ekrana se nalazi prednji zvučnik i prednja kamera.

Nokia-808-PureView-Review-09-jpg

Nokia-808-PureView-Review-10.jpgNokia-808-PureView-Review-11-jpg

Sa zadnje strane se nalazi ta, neverovatna, kamera sa senzorom od 41 megapiksel, Xenon blic i LED blic (dve vrste blica) i zvučnik. Nešto više o kameri ću pričati posebno, jer ona ipak zaslužuje dosta pažnje.

Nokia-808-PureView-Review-04.jpg Nokia-808-PureView-Review-14-jpg

Sa desne strane se nalazi dugme za slikanje, za zaključavanje i dva dugmeta za regulisanje zvuka, a sa gornje microUSB port za punjenje i prebacivanje multimedijalnog sadržaja, microHDMI i ulaz za slušalice veličine 3,5mm.

Nokia-808-PureView-Review-17.jpg Nokia-808-PureView-Review-18-jpg

KAMERA

Kao glavni adut ovog telefona, kamera mora zasebno biti obrađena. Do sada sam funkcionalnost kamere opisivao prilikom opisivanju pozadine telefona, ali revolucija u mobilnim uređajima se mora lepo obraditi.

TEHNOLOGIJA KAMERE

Pominjao sam u tekstu senzor veličine 41 megapiksel, a do sad sam uvek govorio da neka kamera ima rezoluciju od 5, 8, 13 megapiksela. Nije greška u kucanju, već postoji razlika. Broj mikro piksela je, na senzoru od 41 megapiksel, isti kao i na većini kamera koje se nalaze na telefonima i point and shoot fotoaparatima, ali je veličina tog sočiva veća za 2,5 puta nego što je to slučaj sa telefonom koji je držao prethodni rekord – Nokia N8, čemu pomažu pixel oversamling i lossless zoom. Takođe, zbog veličine same kamere i veličine otvora blende, slikanje fotografija u mračnim prostorijama mnogo bolje izgleda. Ono po čemu se kamera na 808 PureView telefonu razlikuje od ostalih jeste to što je ISP prikačen na senzor i to mu omogućava da čuva veliki broj piksela i frejmova prilikom zumiranja u okviru snage procesora. Nokia je ovu tehnologiju usavršila odavno, ali su čekali da mobilni procesori ojačaju, da mogu da, bez problema, čuvaju tolike piksele i frejmove.

Nokia-808-PureView-Review-13-jpg

Ok, sve je to lepo, ali zašto baš toliko megapiksela? Zašto ne manje? Zato što jet to PureView tehnologija zahtevala. Ova kamera vam nudi nešto što se zove “pixel oversampling” i “lossless zoom”, koje sam već pomenuo. Sad ću malo bolje opisati značenje tih reči.

Piksel oversampling podrazumeva da se, prilikom slikanja, u okviru jednog piksela nalazi više subpiksela. Tako da, kad god slikate neku sliku pomoću ove kamere, koliko god da zumirate, slika će izgledati veoma dobro, jer u stvari ne gledate one piksele (kad zumirate) koji su iskorišćeni prilikom slikanja, već te subpiksele pomoću kojeg slika čuva svoju oštrinu. Naravno, ako zumirate pre slikanja, nećete moći iskoristiti sve te piksele i slika će izgledati lošije, ali ako slikate bez zumiranja i odaberete sliku veličine 8 megapiksela, ona će ispasti, po rečima Nokia kompanije, tri puta bolja nego najbolja slika sa bilo kog point and shoot fotoaparata ili kamere na telefonu.

Lossless zoom je, takođe, jedna od prednosti ove kamere. Po prvi put je ubačen pravi zoom u telefone. Bilo je nekoliko pokušaja da se to odradi, ali dok Nokia nije uzela stvar u svoje ruke, to nije bilo kako treba. Prilikom slikanja, možete zumirati do 3x bez gubljenja piksela, a prilikom snimanja do čak 12x, ali to zavisi od rezolucije videa i slike koju odaberete. Kad odaberete i snimate u najvećoj mogućoj rezoluciji, gde se koristi 38 ili 34 megapiksela, ne možete zumirati. Ali ako odaberete nešto manju rezoluciju, možete zumirati do 12x, jer ne koristite toliko piksela pri samom snimanju ili slikanju, već pri zumiranju. A to znači – veća rezolucija manji zoom, manja rezolucija veći zoom. To je lepo objašnjeno na grafikonu ispod.

chart-jpg

Ne znam koliko vam je sad ovo sve jasno, ali sam objasnio najbolje što mogu. Sad jedino preko slika mogu da vam objasnim, pogledajte ove tri slike ispod i biće vam jasno. Pogledajte sve tri slike i, ako je moguće, uveličajte. Primetićete da možete baš dosta zumirati sliku gde je prikazana crkva i okolina, a da ona i dalje zadržava oštrinu, što nije slučaj sa slikom koja prikazuje samo vrh te crkve.

3.jpg 2-jpg 1-jpg

Postoji nekoliko modova prilikom slikanja – Automatic, Scenes i Creative.

Prilikom odabira Automatic moda, možete podešavati samo količinu svetlosti koja dolazi iz blica. Za one koji se ne razumeju toliko, preporučujem ovaj mod jer je najbolji za početnike.

Nokia-808-PureView-Review-061-camera-jpg

Scenes mod vam je dostupan zbog nekoliko situacija, koje se mogu javiti. Tu možete odabrati između nekoliko vrsta slika, odnosno modova – Portet, Noćni portret, Noćni mod, Macro mod, Spotrski mod, Landscape mod itd. Takođe, ovo je jedna od opcija koju preporučujem prosečnom korisniku koji se slabo razume u podešavanje kamere. Menjanje između nekoliko modova nije komplikovano i savršeno je ako hoćete nešto na brzinu da zabeležite.

Nokia-808-PureView-Review-062-camera-jpg

Creative mod je za napredne korisnike, koji će moći da iskoriste pun potencijal PureView kamere. U podešavanjima postoji opcija između tri rezolucije slike – 3, 5 i 8 megapiksela. Ručno možete podesiti da ova kamera pravi fotografije od 38 ili 34 megapiksela (taj broj zavisi od odnosa strana, tj 4:3 ili 16:9). Takođe, postoji tri režima u kretivnom modu – C1, C2 i C3, koji pamte poslednja ručna podešavanja, tako da možete vrlo brzo spremiti kameru za akcjiu. Postoji još mnogo, mnogo podešavanja unutar ovog moda, i ne bih sve da vam sad pričam. Oni koji su videli kako izgledaju napredna podešavanja na bilo kom fotoaparatu, znaju o čemu pričam, a oni koji nisu upućeni, neka odaberu jedan od prethodna dva moda. Stvarno ima mnogo, mnogo podešavanja i još dosta različitih načina slikanja o kojima bih mogao do sutra pričati.

Nokia-808-PureView-Review-067-camera.jpg Nokia-808-PureView-Review-070-camera-jpg

Nakon što ste videli slike sa ove kamere, pogledajte poređenje između kamera popularnih telefona i kamere Nokia 808 PureView telefona.

Crop-1.jpg Crop-3-jpg

SLIKE NAPRAVLJENE POMOĆU MACRO-SHOT MODA

Macro shot 2 Macro shot 1

Pogledajte ostale slike napravljene ovom kamerom.

[nggallery id=40]

SOFTVER

U ovom uređaju se nalazi Symbian Belle OS, koji je doneo dosta novina, što se tiče Symbian OS-a, kao što je podešavanje veličine widgeta, notifikacije kao na Android platformi i očišćen kod koji doprinosi ubrzanju samog uređaja. Mada, verzija Symbian OS-a, koji se nalazi u 808 PureView telefonu, je na neki način bolji, jer je interfejs napravljen tako da iskorišćava sve mogućnost monstruozne kamere.

Nokia-808-PureView-Review-020-UI.jpg Nokia-808-PureView-Review-022-UI-jpg Nokia-808-PureView-Review-031-UI-jpg

Nokia-808-PureView-Review-030-UI.jpg Nokia-808-PureView-Review-023-UI-jpg Nokia-808-PureView-Review-021-UI-jpg

Takođe, multitasking je sada mnogo bolji i do njega dolazite tako što pritisnete i držite Home dugme nekoliko sekundi. Otvoreni prozori vam pokazuju na čemu ste poslednje radili u sklopu neke aplikaije.

Nokia-808-PureView-Review-033-UI.jpg Nokia-808-PureView-Review-049-jpg

Kad krenete da se igrate sa ovim telefonom, počinju mnoga upozorenja da iskaču. Za svaku pokrenutu aplikaciju, za svaki odlazak na internet, za svako priključenje na WiFi mrežu, iskače vam upozorenje koje govori da to nije bezbedno. To veoma nervira i tražio sam način kako da to isključim, međutim nisam mogao. Doduše, opcija za to ne postoji na samom telefonu, ali čim se ulogujete na Nokia Ovi Store, ta upozorenja nestaju. Ne znam zašto, ali uglavnom nestaju.

Nokia-808-PureView-Review-021-UI.jpg Nokia-808-PureView-Review-054-internet-jpg Nokia-808-PureView-Review-032-UI-jpg

Nokia Ovi Store ima oko 50,000 aplikacija koje su dosta zanimljive. Međutim, iako ima dosta aplikacija u svakoj od kategorija, većina njih dolazi sa lošim i sporim interfejsom, skupe su, a neke ni ne rade. Ali možete naći zanimaciju i zamenu za skoro svaku popularnu aplikaciju koja se nalazi na Google Play radnji ili na App Store-u.

HARDVER

Hardver ovog telefona je, iskreno rečeno, prosečan za današnje standarde, mada nije bio među najboljima ni kad je i predstavljen. Ovaj uređaj napaja jednojezgarni ARM 11 procesor radnog takta 1,3GHz. Taj procesor, sa 512MB RAM memorije, je dovoljan za dobru fluidnost ovog uređaja, ali ne očekujte preterano mnogo. Nekoliko se puta desilo da zastane, da secne, a multitasking, baš zbog 512MB RAM memorije, nije preterano dobar. Ne može mnogo aplikacija biti otvoreno (do nekih 5 aplikacija, ako su slabije).

Nokia 808 PureView telefon ima dovoljno interne memorije za svo moguće skladištenje, tj poseduje 16GB interne memorije, ali ako vam to nije dovoljno, dostupan je i slot za microSD karticu do veličine od 32GB.

Konekcija nema mnogo, ali su osnovne, kao što su Bluetooth, WiFi i microUSB, konekcije prisutne. Baterija ima kapacitet od 1,400mAh što ne izgleda kao mnogo, ali na Symbian OS-u to je više nego dovoljno. Baterija tog kapaciteta može izdržati i do tri dana, uz neko normalno korišćenje.

MOJI UTISCI

Nokia 808 PureView telefon je, kao telefon, solidan. Interfejs nije bog zna šta, ali je zanimljiv i drugačiji od ostalih mobilnih operativnih sistema, pozivi su glasni i jasni zbog dva mikrofona koja poništavaju zvuk iz okoline i ima neverovatno dobru kameru.

Sa druge strane, manjak dobrih aplikacija, ekran slabe rezolucije i mrtav operativni sistem baš odvraća od kupovine ovog telefona. Ali, ako tražite mobilni telefon i fotoaparat u jednom, ne morate dalje tražiti. Nokia 808 svuda košta od 450 evra i više, ali sam na Mobilnom Shopu našao ovaj telefon dosta povoljnije. Pogledajte i ako ste hteli kupiti ovaj uređaj, slobodno. Ali ako hoćete smartfon koji može dosta više, predlažem da sačekate Nokia Lumia 920 telefon, koji je bolji u svakom pogledu, osim u kameri (isto ima PureView, ali je manji i slabiji senzor).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments