Home TestoviTelefoni i tableti Sony Xperia SL recenzija

Sony Xperia SL recenzija

by Admin

Sony Xperia telefoni su se već odomaćili na ovom blogu. Ali, šta da radim, kad su ti telefoni jedni od najboljih, pa jednostavno moram pisati o njima. Gost, o kojem ću pisati danas, jeste Sony Xperia SL telefon, koji je nešto jači i nešto noviji od Sony Xperia S telefona, o kojem sam već pričao. Naravno, to nisu toliko velike razlike, ali su razlike dovoljne da se napravi novi telefon.

Ono po čemu se može ovaj telefon pohvaliti, sada pričam o dizajnu, jeste njegova dostupnost u više boja, što je oduvek bio minus kod Android telefona – svi su uvek bili ili crne ili bele boje. Povremeno dođe neki “izrod” druge boje, ali ne preterano često. Windows Phone uređaju su uneli boju u život njihovih vlasnika, pa očekujem da to počnu da rade i Android uređaji.

Sony-Xperia-SL-Review-003

Inače, ovaj telefon je stvarno pun pogodak, ali nije da nema mana. Da biste videli koje su to mane, a koje vrline ovog telefona, nastavite čitati. Ali ako znate već sve što treba da znate o Xperia SL telefonu, a ne znate gde se može naći po najpovoljnijoj ceni, pogledajte na Mobilnom Shop-u, gde postoji najveći izbor mobilnih telefona po najpovoljnim cenama. 

DIZAJN

Kad prvi put vidite ovaj telefon u radnji ili kod nekoga u ruci, možete se iznenaditi (ne pozitivno). Na prvi pogled telefon izgleda prevelikih dimenzija i debeo. Međutim, kad  uzmete Xperia SL telefon u ruke i malo se poigrate sa njim, videćete kako se njegova debljina i velika dimenzija gubi. To je zbog zakrivljene pozadine telefona, koja veoma lepo leži u ruci kad ga uzmete, a sam telefon je uzak, a ne širok, što omogućava nesmetan rad i sa jednom rukom. Kad uzmem neki tanak telefon, uvek imam osećaj da ću ga ispustiti ili polomiti, što nije slučaj sa ovim telefonom. Odnosno, jednostavno rečeno, na prvi pogled nije nešto, ali je na drugi dosta bolji. Ne sviđa mi se što ima kućište od plastike, ali je barem Sony ubacio onu kvalitetniju plastiku, ne onu jeftinu kinesku.

Sony-Xperia-SL-Review-Comparison

Na prednjoj strani se nalazi LCD ekran HD rezolucije, tj rezolucije 720 x 1,280 piksela i veličine 4,3 inča, prednja kamera i tri kapacitivna dugmeta. Ekran, kad izračunate, ima veliku gustinu piksela, najveću za ono vreme kad je predstavljen, odnosno gustina piksela iznosi 342ppi (iPhone 4, 4S i 5 imaju 326ppi). I, po mom mišljenju, ta rezolucija je dovoljna. To što su svi proizvođači poludeli sa 1080p displejima nema nikakvog smisla. Nema nikakvog poboljšanja, samo su brojevi u specifikacijama veći, dok je iskustvo prilikom korišćenja gotovo isto. LCD displej je dosta bistar, oštrih i tačnih boja, ali one gube kontrast, ako gledate ekran sa strane. Ekran na telefonu te klase bi trebalo da ima šire uglove gledanja. Po meni to je jedan od nedostataka. Sony je ubacio i Mobile BRAVIA engine u svoj displej, što pomaže pri gledanju filmova, jer su boje bistrije, imaju veći kontrast, ali troše više baterije. Naravno, to se može isključiti. Osvetljenje je pristojno, ali nedovoljno, jer kad koristite telefon na koje padaju sunčevi zraci, teško da ćete išta moći videti. Sony je, po mom mišljenju načinio propust u dizajnu, jer iako je ona providna traka ispod ekrana vrlo lep detalj, one tri tačkice, koje u stvari predstavljaju kapacitivnu dugmad nisu. Vrlo ih je teško pogoditi, a obično ljudi stiskaju po toj providnoj traci misleći da se tu nalaze kapcitivna dugmad, a ne po te tri tačkice iznad gde bi trebalo. Barem je tako na Xperia S telefonu.

Sony-Xperia-SL-Review-001

 

Sony-Xperia-SL-Review-006 Sony-Xperia-SL-Review-007

Na zadnjoj strani se nalazi kamera rezolucije 12 megapiksela, LED blic i zvučnik. Kamera je veoma dobra za uređaj iz 2012 godine. U ovom uređaju Sony je ubacio Exmor R kameru, koja je jedna od najboljih kamera iz te godine. Dobro, ako uporedimo sa Nokia 808 PureView, ne možemo to reći, ali generalno gledano je kamera dosta dobra. Sony je ubacio, što je slučaj sa svim high end telefonima iz te godine, Quick Launch mod, što dozvoljava slikanje za manje od sekunde iako je telefon zaključan, tj dok ga otključate, upalite kameru, fokusirate i slikate, potrošićete samo jednu sekundu. Interfejs kamere je bogat podešavanjima, kao i ostali Xperia telefoni. Od popularnijih modova tu je 3D Sweep Panorama mod, ali se njegovi rezultati mogu videti samo na Sony Xperia 3D HDTV-u preko HDMI porta, što nema svako. Slike su uglavnom super, beleže dosta detalja, kontrast je dobar, međutim, desi se nekad da previše posvetli sliku. Ali to se retko dešava, pa vam neće previše smetati. Primere slika možete pogledati ispod. Kamera je, takođe, sposobna da snima u 1080p rezoluciji sa 30fps. I tu se dosta detalja može videti, a snimak unutar neke prostorije je, začuđujuće, veoma dobar.

Sony-Xperia-SL-Review-002 Sony-Xperia-SL-Review-008Sony-Xperia-SL-Review-084-samples Sony-Xperia-SL-Review-085-samples Sony-Xperia-SL-Review-089-samples

Sa desne strane se nalazi dugme za kameru, dva dugmeta za regulisanje zvuka i micro HDMI port pokriven poklopcem. Sa gornje se nalazi dugme za zaključavanje i uključivanje, a sa leve microUSB port, takođe pokriven sa gumenim poklopcem.

Sony-Xperia-SL-Review-011 Sony-Xperia-SL-Review-010 Sony-Xperia-SL-Review-009

SOFTVER

Kao i ostali uređaji Xperia linije, i ovaj dolazi sa Timescape UX interfejsom. Ali za razliku od ostalih, ovaj interfejs je presvučen preko Android 4.0 Ice Cream Sandwich OS-a, dok ostali imaju Gingerbread, stariju verziju Androida. Iako je novija verzija Androida ubačena u ovaj telefon, funkionalnost Timescape interfejsa ostaje ista, samo je grafika malo poboljšana. Takođe, kao i ostale verzije, i ova je usko vezana za društvene mreže, pa dobijate prepoznatljive aplikacije za te mreže, ali i za muziku, slike i video.

Sony-Xperia-SL-Review-014-UI Sony-Xperia-SL-Review-015-UI Sony-Xperia-SL-Review-031-UI

Integracija sa Facebook društvenom mrežom se može videti i preko kontakta, jer se svi vaši prijatelji na Facebook-u nalaze tu, dok se sve slike, koje postavite na tu društvenu mrežu, nalaze u Galeriji.

Sony-Xperia-SL-Review-016-UI Sony-Xperia-SL-Review-023-UI Sony-Xperia-SL-Review-021-UI

Sony-Xperia-SL-Review-018-UI Sony-Xperia-SL-Review-027-messaging Sony-Xperia-SL-Review-017-UI

Widget za promenu konekcije (connectivity switch widget) je malo redizajniran, pa kad pipnete na taj widget on postaje veći, dajući vam pregledniju sliku prilikom odabira nekog podešavanja. Postoji i widget za čuvanje energije koji se automatski pali kad baterija padne ispod 25%. Sony je ubacio i aplikaciju pod nazivom Media Remote, kojim se omogućava kontrolisanje Sony Bravia TV-a ili Sony Blu-ray plejera umesto daljinskog. To je dobro odrađeno, jer se uvek može desiti da daljinski nestane, a ako telefon nestane, pozovete ga sa nekog drugog i eto vam daljinskog.

Sony-Xperia-SL-Review-019-UI Sony-Xperia-SL-Review-020-UI Sony-Xperia-SL-Review-033

Slike interfejsa možete videti na slikama iznad, ali za pravo iskustvo korišćenja ovog telefona, preporučujem da odete u neku radnju i malo se poigrate sa tim telefonom. Mnogo mi se sviđa jednostavnost muzičkog plejera, ali mi se jednostavnost video plejera ni malo ne sviđa. Nemate nikakve funkcije sem play, pause, forward i backward. To je to.

Sony-Xperia-SL-Review-049-multimedia Sony-Xperia-SL-Review-050-multimedia

HARDVER

Kao što sam rekao, postoje razlike između Sony Xperia S i Xperia SL telefona. Iako su oni na prvi pogled isti, Sony Xperia SL je nešto bolji u svim poljima (osim što dolazi u različitim bojama).

Sony Xperia SL pokreće dvojezgarni Snapdragon S3 procesor radnog takta 1,7GHz. S3 je nešto starija verzija Qualcomm procesora, ali je svejedno dobar procesor koji neće zakočiti ni na sekundu. Njemu pomaže Adreno 220 GPU, koji je, takođe nešto starija verzija grafičkih procesora, ali svejedno dobar. Sony je ubacio i 1GB RAM memorije, kao i 32GB interne memorije, bez mogućnosti ubacivanja memorijske kartice. To će možda nekome biti malo, ali 25,8GB, koje korisnici mogu koristiti, je sasvim dovoljno za nešto muzike, par filmova, dosta slika i aplikacija.

Sa ovim telefonom, dobijamo standardne konekcije, poput HSPA+, Bluetooth, WiFi, A-GPS i DLNA konekcije, ali je Sony ubacio NFC konekciju, što je veliki plus.

Baterija je jedna od zanimljivijih stavki ovog telefona, jer posebna verzija litijum-polimer tehnologije baterije, koja je ubačena u ovaj telefon, ima sposobnost da se puni duplo brže nego obična baterija. Sony kaže da će se za samo 10 minuta telefon napuniti telefon toliko da možete narednih pola sata pričati. Inače, njen kapacitet je 1750mAh, a toliki kapacitet će vam sigurno trajati dan, dan i po prosečne upotrebe.

MOJI UTISCI

Sa ovim telefonom, Sony je napravio jedan veoma dobar utisak među ljubiteljima pametnih telefona. Specifikacije nisu drastično bolje nego na Xperia S telefonu, ali jesu bolje. Kamera je jedna od najboljih na tržištu, što se tiče mobilnih telefona, ima ekran visoke rezolucije i visok kvalitet poziva. Sveukupno iskustvo korišćenja je veoma pozitivno, ali ima par mana koje mi se uopšte ne dopadaju.

Među prvim manama je veličina i osetljivost kapacitivnih dugmadi, koja je veoma niska. Takođe, telefon je bucmastiji nego što je to trebalo biti, ali dobro, ja volim bucmaste telefone, barem daju utisak čvrstog uređaja. Ali, ono što me najviše nervira jeste nedovoljno širok ugao gledanja. Za high end telefone, ovo je jednostavno nedopustivo.

Ali dobro, svaki uređaj ima neku manu, koliko god da košta i od koje god kompanije dolazi. Jer, ako je savršen u svakom pogledu, cena nije na nekom normalnom nivou.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments