Home TestoviTelefoni i tableti Sony Xperia Z recenzija

Sony Xperia Z recenzija

by Admin

Pre par dana sam dobio jednu vrlo zanimljivu poruku od Sony Mobile RS stranice. Pitali su me da li bih voleo da testiram novi Sony Xperia Z telefon, njihov flagship uređaj predstavljen pre samo mesec dana. I, naravno, odmah sam prihvatio. Kad sam uzeo telefon, došao kući, nisam mogao da verujem da sam takav uređaj dobio na test. I zbog toga što je Sony Xperia Z telefon trenutno najbolji telefon na tržištu, rekao sam sebi da ću ovaj test odraditi kako treba, da ću da napravim najbolju recenziju ovog uređaja. Uređaj na test mi je dala njihova PR agencija Fastbridge, te im se ovom prilikom zahvaljujem.

Sony-Xperia-Z-Review-005

Sony Xperia Z telefon, flagship uređaj Sony kompanije je predstavljen na CES-u pre nešto više od mesec dana i, po specifikacijama, je bio najbolji telefon tada predstavljen. Iskreno rečeno, ovaj uređaj nema neke posebne specifikacije koje nismo videli u ostalim flagship uređajima, ali iskače iz gomile po zanimljivom dizajnu i po karakteristikama koje nisu svojstvene telefonima njegove kategorije. Međutim, iako ima mnogo prednosti, ima i par mana koje sam uočio (svaki uređaj ima manu, nažalost). Ali, ako hoćete da saznate sve o ovom uređaju i da čujete moja zapažanja, nastavite čitati.

DIZAJN

Dizajn ovog uređaja je jedinstven. Ja sam na test dobio belu verziju modela, ali postoji crna i ljubičasta verzija. Da li dolazi u dodatnim bojama, ne znam, ali ako bude dolazio, prvo ćete na Tehnoloidu saznati o tome. Kućište ovog telefona je izrađeno od stakla. Isprva sam mislio da je zadnji deo sačinjen od plastike, ali sam pogrešio. Zanimljiva karakteristika ovog uređaja, što se tiče dizajna, jeste to što on poseduje IPX5/7 u IP5X oznake. Te oznake znače da je ovaj telefon otporan na vodu i na prašinu. Naravno, tu karakteristiku poseduje dosta uređaja, ali ni jedan od high-end modela je, začuđujuće, ne poseduje. Što je to tako, ne znam. Neki od predstojećih modela će je sigurno posedovati, ali za sada barem je Xperia Z telefon jedini high-end telefon koji poseduje ovu karakteristiku. Zbog velikih dimenzija, teško se sa njim može izaći na kraj sa jednom rukom, ali nakon par dana korišćenja, sve više počinjem da koristim Xperia Z telefon bez pomoći druge ruke.

Sony-Xperia-Z-Review-Compare

Sa prednje strane telefona se nalazi kamera rezolucije 2,2 megapiksela, notifikacijsko svetlo (za propuštene poruke i pozive) i TFT ekran veličine 5 inča i rezolucije 1,080 x 1,920 piksela (full HD ekran). O ekranu imam samo reči hvale, ali i nekoliko sitnih zamerki. Boje su tačne, oštre, osvetljenost ekrana je veoma dobra, ali mi se veličina ekrana nije preterano dopala (na prvi pogled). Kad se naviknete malo na ekran od 5 inča, onda je ok, ali kad uzmete Xperia Z telefon po prvi put u ruke, ekran se, kao i telefon, čini ogromnim. Ono što sam još primetio, a što mi se nije dopalo, jeste to da se malo gubi kontrast boja, ako se gleda sa strane. Nije drastična razlika, ali je dovoljna da se primeti. Sony je ubacio i Sony Mobile BRAVIA Engine 2, koji poboljšava izgled slike i videa (važi samo za slike koje se nalaze u internoj memoriji telefona, ne za slike sa interneta ili sa Facebook-a), ali se korišćenjem te karakteristike baterija brže prazni. Zbog toga je Sony ubacio opciju isključenja te karakteristike. Full HD rezolucija na ekranu veličine 5 inča daje vrlo visoku gustinu piksela. Čak 440 piksela po inču. Prilikom rada na ovom uređaju, tj prilikom čitanja nisam primetio nikakvu pikselizaciju ekrana. Ona jednostavno ne postoji. Na ekran se nalaze i tri virtuelna dugmeta: back, home i multitasking. Njihova orijentacija se menja zajedno sa orijentacijom telefona, što mi se mnogo dopada.

Sony-Xperia-Z-Review-003

Sony-Xperia-Z-Review-008 Sony-Xperia-Z-Review-007

Na zadnjoj strani telefona se nalazi Exmor RS kamera rezolucije 13,1 megapiksela i LED blic. Exmor RS kamera na ovom telefonu je fenomenalna. Iako sam za ekran imao par zamerki, za kameru nemam niti jednu zamerku. Digitalni šum, prilikom slikanja, gotovo i da ne postoji, boje su realne, a podešavanja postoji na tone. Na žalost, nema dugmeta specijalno napravljenog za slikanje, kao što to postoji na starijim modelima Sony Xperia telefona, ali je kamera brza i beleži najsitnije detalje. Po slikama ispod možete videti kako u stvari izgledaju slike napravljene ovim telefonom. Interfejs kamere je dosta pojednostavljen, pa i ona osoba koja se ne razume u podešavanja kamere može, na osnovu sličica, da je podesi onako kako njemu odgovara. Što se tiče modova, ne odstupaju mnogo od standarda high-end telefona, odnosno dobijate panorama modburst shot mod, picture effect mod… Ima njih još, ali vam neću sve reći, bolje da nešto iskusite i sami, zar ne? Međutim, moram vam reći za jednu opciju na ovom telefonu koja mi se jako dopala. Ne znam da li je to slučaj sa ostalim high-end telefonima, ali ovaj ima opciju pod nazivom Smile Shutter. Ova karakteristika interfejsa kamere koristi detekciju osmeha za slikanje da uhvati sliku. Najjednostavnije rečeno, kad uključite ovu opciju, ne morate pipnuti dugme za slikanje, samo pogledajte u kameru i nasmejte se. Ona će sama slikati. Ali vam moram napomenuti da ovo nije Duckface Shutter, tako da vam pućenje ne vredi ništa. Kamera je sposobna da snima u 1080p rezoluciji sa 30fps. Video je generalno dobar, ali se detalji ne vide preterano. Međutim, kad uključite HDR snimanje u full HD rezoluciji, dobićete totalno drugačiji (bolji) snimak.

Sony-Xperia-Z-Review-004 Sony-Xperia-Z-Review-009

Screenshot_2013-02-26-20-56-25

DSC_0011

DSC_0013

DSC_0006

DSC_0008Sa gornje strane se nalazi otvor, pokriven poklopcem, veličine 3,5mm za slušalice, sa desne strane se nalazi otvor za micro SIM karticu, dugme za zaključavanje, dva dugmeta za regulisanje zvuka i zvučnik (pri dnu). Sa leve strane se nalaze dva otvora pokrivena poklopcima, jedan je microUSB port, a drugi je slot za microSD karticu. Sve mikro na makro telefonu :). Takođe, sa leve strane se nalaze i dva proreza koja su, čini mi se, za konektovanje sa nekim dokom. Ali neću da vas navodim na neistinu, to je samo moje nagađanje. Za šta stvarno služi, to ne znam.

Sony-Xperia-Z-Review-015 Sony-Xperia-Z-Review-011 Sony-Xperia-Z-Review-012Sony-Xperia-Z-Review-016

SOFTVER

Ono što je zanimljivo, a što nije bio slučaj sa prvim Xperia telefonima predstavljenim prošle godine, Sony Xperia Z telefon dolazi sa preinstaliranim Android 4.1.2 Jelly Bean OS-om. Ok, nije najnovija verzija, ali je Sony obećao skori update na najnoviju verziju Android platforme. Međutim, sa Sony Xperia Z telefonom ne dobijate vanila Jelly Bean OS, već dobijate Sony-ev kastomizovan interfejs, koji je po mom mišljenju prelep. Sony je ubacio dosta i novih aplikacija i podešavanja u interfejs kod ovog telefona što ga čini dosta zanimljivijim i privlačnijim telefonom od telefona konkurencije. Neke od aplikacija ću obraditi u snimku ispod, ali ću sad pomenuti par vrlo zanimljivih aplikacija.

Screenshot_2013-02-26-21-15-21 Screenshot_2013-02-26-22-11-14 Screenshot_2013-02-26-22-11-31

Screenshot_2013-02-26-22-11-37 Screenshot_2013-02-26-22-46-57 Screenshot_2013-02-26-22-47-10

Notes aplikacija je vrlo zanimljiva je daje mogućnost ubacivanja neke, npr, slike, obeležavanje nekih njenih delova, dodavanje teksta ili glasa, snimanja u memoriju i slanja tog fajla preko različitih načina konekcije. Odnosno, možete slati preko poruke, maila, NFC-a, Bluetooth-a…

Takođe, aplikacija za galeriju, pod nazivom Album, je vrlo lepo odrađena. Tu se slike grupišu po datumu slikanja (dan, nedelja, mesec), dok je najnovija slika u prvom planu u nekoj grupi. Prevlaćenjem prsta sa desna na levo i obrnuto možete povećavati i smanjivati te slike koje nisu u prvom planu. Možete i praviti albume, što do sad nije bio slučaj. Takođe, možete povezati galeriju sa Facebook nalogom i preko nje direktno gledati vaše slike i albume sa Facebook-a.

Poslednja aplikacija koja je ostavila veliki utisak na mene, tj ne aplikacija nego funkcija Album aplikacije, jeste mogućnost uređivanja slika. Naravno, nije ni blizu fotoshop aplikaciji, ali je vlo zanimljiva i ima sva osnovna podešavanja za slike. To su, npr, promena kontrasta, promena scenografije, pooštravanje slike, skidanje crvenila iz očiju itd itd.

Screenshot_2013-02-26-22-15-00 Screenshot_2013-03-03-23-52-55 Screenshot_2013-03-03-23-53-06

Pogledajte slike iznad, ali možete skrolovati dole da vidite kako sve to funkcioniše direktno na telefonu. Mnogo se više vidi preko videa nego preko slike, zar ne?

Screenshot_2013-02-26-22-11-58

HARDVER

Pre nego što dođemo do hardvera, od dizajna i softvera mi zastane dah. Kad dođemo do hardvera, već kucam broj za hitnu pomoć, jer mi nije dobro. Hardver ovog telefona je stvarno zadivljujući. Jedan od najboljih procesora današnjice, četvorojezgarni Qualcomm Snapdragon S4 Pro procesor pokreće ovu zver, a njegov radni takt je 1,5GHz. Za celokupnu grafiku i animacije je zadužen Adreno 320 GPU, dok je za pravilan rad, multitasking i pokretanje aplikacija zaduženo 2GB RAM memorije. Sve ovo čini da telefon leti, ali bukvalno leti. Nije se ni jednom desilo, za proteklih par dana, da uređaj zastane, nasilno izađe iz neke aplikacije ili se resetuje sam od sebe. Apsolutno svaki segement ovog telefona je fluidan i ne čeka ni sekundu na izvršenje zadatog inputa.

Screenshot_2013-02-26-20-27-19 Screenshot_2013-02-27-21-56-21

Šta bi bio telefon bez interne memorije, gde možemo instalirati aplikacije, ubacivati muziku ili nešto treće? Ovaj telefon je ima dosta, odnosno na njemu postoji 16GB interne memorije, koja se dalje može proširiti sa microSD karticom do 32GB. Meni je 16GB bilo dovljno, odnosno ne 16GB, već 11,73GB. Toliko je bilo dostupno korisniku za ubacivanje fajlova.

Sony zna da su konekcije najbitnije korisniku, zato su omogućili korišćenje svih mogućih konekcija na ovom uređaju. Pod te konekcije spadaju Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, HSPA+/4G LTE, DLNA, NFC itd. Što se tiče konekcija, uveren sam da vam ništa neće faliti. E sad, to što ovaj uređaj ima neke vrste konekcija koje drugi telefoni nemaju, je sasvim druga stvar. Ali, nećemo se zamarati sa tim, to je minus drugih telefona, a ne Sony Xperia Z telefona.

Baterija, ključni deo svakog uređaja. Sony je se odlučio za bateriju velikog kapaciteta za svoj flagship uređaj, tj baterija kapaciteta 2,330mAh. Ali, nažalost, to nije dovljno. U mom intenzivnom testu, baterija je jedva mogla izdržati 4 sata puštanja videa i 5,5 sati raznih aktivnosti na njemu (igre, slike, kamera, internet itd). Ne kažem da je loše, ali je baterija mogla biti nešto bolja. Međutim, ako pogledamo sve karakteristike koje ovaj uređaj poseduje (1080p ekran, četiri jezgra u procesoru, razne funkcije itd) možemo reći da baterija ima solidnu izdržljivost. Ne neku preterano dobru, već solidnu. Takođe, morate znati da se baterija dosta dugo puni, pa odvojte nekih 2 – 2 i po sata za punjenje baterije od 0% do 100%.

MOJI UTISCI

Drugačije je kad čitate iskustva nekih korisnika sa njihovim telefonima i iskusiti neki telefon u svojim rukama. Ne možete steći ista zapažanja kao što to možete preko direktnog testiranja. Mogu reći da je ovaj telefon stvarno savršen. Dizajn je super, softver je ekstra, a hardver je jednstavno najbolji.

Sony Xperia Z ima mnogo prednosti, poput ekrana full HD rezolucije, savršenog dizajna, otpornost na vodu i prašinu, jak zvučnik (i prednji i onaj sa strane), savršenu kameru itd itd. Međutim, ima i par mana, koje nisu toliko velike, ali su daju primetiti. Pod jedan, ekran nema široke uglove gledanja. Iako se on može gledati sa strane, boje gube kontrast. Takođe, telefon je velikih dimenzija, pa očekujte da ga nećete moći staviti u džep nekih farmerki ili neke trenerke.

Inače, utisak koji je ovaj telefon ostavio na mene je NAJBOLJI IKAD. Međutim, sad sam malo smoren, jer moram vratiti Sony Xperia Z telefon Fastbrige agenciji, PR agenciji Sony kompanije, a ja se moram vratiti mom LG Optimus L7 telefonu, koji mu ne može ni prići po specifikacijama. Ali, takav je život. Drago mi je što sam testirao ovaj model i nadam se da ste mogli da steknete pun utisak prilikom korišćenja ovog uređaja preko mog teksta. Ako imate dodatna pitanja, možete ih postaviti putem komentara ispod.

Ako je ikad postojao neki telefon koji bi mogao da promeni način na koji gledamo pametne telefone, to je ovaj. Telefon odiše kvalitetom, brzinom i lepotom.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

5 Komentari
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Milos
Milos

Jel si ga testirao pod vodom, i kazu da mu nije nesto bas glasan zvucnik???

Milos
Milos

Aha, hvala, a jel ce biti bolji samsung s4 od Xperie Z?

Milos
Milos

Vazi, napravi test kad ga budes dobio na test! Veliki Poz!