Home Vesti Kako funkcioniše Qualcom Snapdragon S4 Pro procesor?

Kako funkcioniše Qualcom Snapdragon S4 Pro procesor?

by Admin

Sony Xperia Tablet Z je oficijalno predstavljen na Mobilnom Svetskom Kongresu u Barseloni pre par dana i svi, koji su ga imali u rukama i igrali se malo sa njim, su rekli da je predivan. Tablet, tanak samo 6,9mm, ima ekran veličine 10 inča, težinu od 495g i rezoluciju od 1,920 x 1,080 piksela. Sam tablet pokreće četvorojezgarni Qualcomm Snapdragon S4 Pro procesor radnog takta 1,5GHz, tj isti onaj kao kod Sony Xperia Z telefona. Međutim, Qualcomm i Sony su se malo potrudili oko hardvera i uspeli su da naprave jedno poboljšanje, koje je vidljivo u dužini trajanja baterije.

Sigurno vas interesuje na koji način. Sigurno mislite: “Ovo je komplikovano, sad ću da vidim šta koja još vest ima na Tehnoloidu”, ali je vrlo jednostavno, možda vas i više zainteresujem za ovu temu. U svim dvojezgarnim i četvorojezgarnim procesorima, jezgra rade istom brzinom, ali radi čuvanja baterije i radi fluidnosti, brzina (npr 1,5GHz) se može smanjiti. To jezgra automatski rade. Odnosno, kad igrate neku zahtevniju igru, sva jezgra se pale i rade punom parom. Čim je izgasite (igru), brzina jezgara se smanji toliko tek da održava tablet uključenim. Međutim, ono što je svojstveno za Snapdragon S4 Pro procesore jeste da ne moraju sva jezgra imati istu brzinu, već svako jezgro može, pojedinačno, imati neku svoju brzinu. ovaj proces se zove Asynchronous multiprocessing.

Opet ćemo uzeti primer neke igre – ako igrate neku igru, jedno jezgro (ili dva, ukoliko je četvorojezgarni proceso) se pali i radi punom parom, a ostala jezgra rade na tom nivou da nesmetano obavljaju pozadnske zadatke sa mnogo manje energije. I, ukoliko je to potrebno, povećavaju ili smanjuju svoju brzinu, tako da vam omogući besprekoran rad na tabletu.

Ako hoćete da saznate više i na zabavniji način, pogledajte video ispod.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments