Home TestoviTelefoni i tableti Sony Xperia go recenzija

Sony Xperia go recenzija

by Admin

Među budžetski orijentisanim telefonima nove Xperia linije, nalazi se i Xperia go telefon, koji je napravljen da podnese avanturistički način života njegovog korisnika. Među drugim telefonima koji su napravljen za istu svrhu, kao što su Samsung Galaxy Xcover i Sony Ericsson Xperia Active, ovaj telefon je najsavremeniji i najbolji u toj kategoriji. A za razliku od dva pomenuta telefona, iskreno rečeno, ima najzanimljiviji dizajn.

Sony-Xperia-go-Review-04

Međutim, iako je on dosta čvrst i solidan telefon, ne može se porediti sa jačim telefonima, ali se sigurno može nositi sa onima iz njegove kategorije. Naravno da ima prednosti u odnosu na njih, ali ima i mana. Kome smetaju mane, neka se mane ovog telefona. Ali iskreno mislim da će ovaj telefon zadovoljiti potrebe velikog broja ljudi, koji traže dobar, a jeftin telefon. Da bi ste videli koje su to mane ali i prednosti, nastavite čitati.

Sony Xperia go telefon, ako ste već čuli sve o ovom telefonu što vas zanima, možete nabaviti u Moblnom Shop-u, našoj najvećoj internet prodavnici, koja ima najrealnije cene mobilnih uređaja.

DIZAJN

Kao što sam spomenuo, dizajn ovog uređaja je kranje privlačan i zanimljiv. Sam telefon nije velikih dimenzija, pa ga možete konformno koristiti sa jednom rukom. Dizajn telefona podseća na sve druge telefone nove Xperia linije, što je veoma dobro, a najviše podseća na Xperia Sola uređaj. Ali, iako je telefon zaista čvrst, na prvi dodir se ne čini tako. Kućište je napravljeno da izdrži velike udarce, ali je, takođe, plastično. Doduše, plastika je veoma čvrsta, ali ne toliko kao i aluminijum ili neki čvršći materijal. Zanimljivo je što ovaj uređaj ima IP67 sertifikat, što znači da je Xperia go telefon otporan na prašinu i vodu, ali do dubine od 1m. Takođe, ako vam upadne u tako duboku vodu, tražite ga 30 minuta. Ako ga ne nađete za to vreme, nemojte ga više ni tražiti, gotov je.

Sony-Xperia-go-Review-Comparison

Na prednjoj strani se, sem ekrana, nalaze tri kapacitivna dugmeta i dva senzora – za blizinu i za osvetljenje. LCD ekran, veličine 3,5 inča i sa pozadinskim osvetljenjem je, u najboljem slučaju, prosečan zbog rezolucije. Rezolucija ekrana od 320 x 480 piksela, na ekranu te veličine, nije preterano visoka, ali kod korisnika kojima nije toliko bitna oštrina ekrana može proći. Pikselizacjia se, većim delom, ne vidi (ili vrlo malo), ali je sitan tekst dosta teško pročitati. Zbog toga, hvala onome koji je izmislio zumiranje. Gustina piksela iznosi 165ppi i to je ok za uređaj ove cenovne kategorije. Jedino zašto bi se neko predomišljao oko kupovine ovog telefona jeste ekran, zbog već pomenute rezolucije. Prosečna vidljivost pri jakom suncu je karakteristika koju Xperia go deli sa ostalim telefonima u kategoriji. Preko leta ćete, u najvećem broju slučajeva, tražiti hlad da pročitate poruku ili da vidite ko vas zove. Prednji deo telefona je ojačan sa staklom otpornim na grebanje i to je ono što mu daje čvrstoću i epitet snažnog telefona.

Sony-Xperia-go-Review-02

 

Sony-Xperia-go-Review-08 Sony-Xperia-go-Review-07

 

Zadnju stranu krasi logo Xperia linije, zvučnik, kamera rezolucije 5 megapiksela, blic i drugi mikrofon. Kamera je solidna, tj generalno dobra, ali detalji nisu na nekom pristojnom nivou. Ne znam da li je zbog rezolucije od 5 megapiksela, ili slabe optike, ali su detalji, u većini slučajeva, neprimetni. Vesele boje (žuta, crvena, plava…) imaju malo jači kontrast, dok su osvetljeni delovi slike svetliji nego što bi trebalo. Ali je, u većini slučajeva, kamera ok. Ona ima nekoliko podešavanja, kao što su ekspozicija, scene, ISO vrednost, White balance, ali ništa preterano. Ako vas interesuje kvalitet ove kamere, pogledajte slike ispod, pa sami zaključite. Ono što mi se mnogo sviđa jeste mogućnost snimanja u 720p rezoluciji. Snimanje je dosta fluidno, desi se nekad da se neki frejm izgubi, ali to se retko kad dogodi.

Sony-Xperia-go-Review-03 Sony-Xperia-go-Review-09

 

Sony-Xperia-go-Review-39-samples Sony-Xperia-go-Review-34-samples Sony-Xperia-go-Review-35-samples

Sa desne strane se nalaze dva dugmeta za regulisanje zvuka i microUSB, koji je pokriven, a sa leve strane se nalazi ulaz, veličine 3,5mm, za slušalice – takođe pokriven. Sa gornje strane se nalazi samo dugme za zaključavanje i uključivanje.

Sony-Xperia-go-Review-13 Sony-Xperia-go-Review-12 Sony-Xperia-go-Review-11 Sony-Xperia-go-Review-10

SOFTVER

Sony se morao malo potruditi oko korisničkog interfejsa za razliku od ostalih telefona, jer je rezolucija go telefona stvarno niska. Osim prilagođavanja korisničkog interfejsa, svaka aplikacija, koja postoji i na drugim uređajima, se morala redizajnirati da bi odgovarala niskoj rezoluciji ovog uređaja

Sony-Xperia-go-Review-14-UI Sony-Xperia-go-Review-15-UI Sony-Xperia-go-Review-17-UI

Kad prvi put uključite telefon, videćete, jedan od najlepših interfejsa, Timescape, kako krasi Xperia go telefon. Međutim, pravi pokretač Xperia go telefona je Android 2.3 Gingerbread, ali ne zadugo, jer će ovaj telefon sigurno dobiti update na Ice Cream Sandwich OS, ako već nije. Iako dolazi preinstaliran sa zastarelom verzijom Android platforme, veoma je fluidan, lep i jednostavan za upotrebu. Što se tiče standardnih Timescape aplikacija, pogledajte recenziju Sony Xperia P telefona. Samo ću reći da svaka radi dosta dobro.

Sony-Xperia-go-Review-26 Sony-Xperia-go-Review-27 Sony-Xperia-go-Review-22-messaging

Oni koji nisu upoznati sa Timescape korisničkim interfejsom, neka pogledaju slike ispod i iznad, ali i slike softvera na recenzijama ostalih Sony Xperia telefona u rubrici testovi telefona i tableta. Ono što ćete sigurno odmah zapaziti, bilo da ga uključujete prvi put, bilo da gledate preko ovih slika, jeste to da je Timescape usko povezan sa društvenim mrežama, tj sa Twitter-om, Facebook-om, LinkedIn-om itd. Možete skinuti i dodatne widgete i za ostale servise, poput Foursquare-a, YouTube-a i Gmail-a, ali će to sigurno usporiti telefon. Neće to biti drastična razlika u brzini, ali će biti primetna.

Sony-Xperia-go-Review-31-multimedia Sony-Xperia-go-Review-30-multimedia

HARDVER

Iako je Xperia go budžetski i mali telefon, napravljen da dobija batine, to ne znači da nema dosta dobre specifikacije. Dvojezgarni NovaThor U8500 procesor radnog takta od 1GHz je dovoljan da svaka operacija na tom telefonu bude veoma fluidna. Toj fluidnosti doprinosi i 512MB RAM memorije, što je i više nego dosta za Gingerbread, a dovoljno za ICS, ali mislim da ovaj uređaj bolje funkcioniše na Gingerbread-u i da mu ICS nije potreban.

Interne memorije nema puno, tj samo 4GB, ali se ona može proširiti preko microSD memorijske kartice do 32GB (ako vam treba tolika memorija). Sony je za svoj Xperia go telefon namenila solidan grafički procesor, tj Mali – 400, zbog kojeg će mnoge igre, ali i aplikacije, raditi veoma dobro sa visokom dozom fluidnosti.

Baterija ima kapacitet od 1,305mAh, što, kad uzmemo u obzir sve karakteristike telefona, je dovoljno, mada ne i previše dobro. Pri intenzivnom korišćenju, baterija se isprazni za oko 5,5 sati, a proizvođač kaže da može stajati uključen oko 19 dana. Nisu preterano spektakularni rezultati, ali su solidni.

NFC čip nije uključen, ali zato jeste Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v3.0 i microUSB.

MOJI UTISCI

Telefon je, najblaže rečeno, solidan. Čvrsta građa, dobra fluidnost i niska cena su ono što ovom uređaju daju prednost nad ostalim u toj cenovnoj kategoriji. Međutim nešto slabija kamera, dosta niska rezolucija i plastično kućište je ono što mi se ovde ne sviđa.

Ali ko god hoće dobar telefon, koji će mu služiti za zvanje, poruke, pokoju sliku i par igara i drugih aplikacja, muziku i da pritom može pretrpeti ispadanja po betonu, pločicama i po parketu (ali i u bazen), ovo je telefon koji mu preporučujem. Jedini iz te kategorije, kategorije čvrstih i telefona otpornih na udarce, koji ima stvarno privlačan i jedinstven dizajn. Mislim da će se mnogim ljudima svideti, ali će ih i iznenaditi sve mogućnosti ovog uređaja.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments