Home TestoviTelefoni i tableti Sony Ericsson Xperia ray recenzija

Sony Ericsson Xperia ray recenzija

by Admin

Među uređajima, koji su predstavljeni pre dve godine, nalazi se i ovaj omaleni Xperia telefon, nazvan Xperia ray. On je jedan od vrlo slatkih, lepih, zanimljivih telefona koji će se, uglavnom, svideti devojkama. Nije ženski telefon, odmah da vam to stavim do znanja, već je telefon koji će se, najčešće, svideti devojkama. To kažem, jer meni, kad vidim ovaj telefon, u mozgu sine jedna, za mene, neobična rečenica: Mnogo je sladak. Znam, i mene pomalo zbunjuje što mi to prvo padne na pamet, ali po tome znam da ovaj telefon nije za muškarce. Koji će muškarac uzeti telefon, jer mu je “sladak”?

Međutim, iako je mali i mršav, može se vrlo lako takmičiti i sa današnjim mid-range uređajima, poput Sony Xperia P i Galaxy Ace Plus telefonima. Naravno, kao i svaki telefon o kojem sam pisao do sada, ima mana, pa je to slučaj i sa ovim telefonom. Ali, opet, te mane primete uglavnom muškarci, dok za devojke, te mane, neće biti mane. To znam, opet, iz ličnog iskustva. Kad mi je devojka pre nekih dva meseca pokazala na ovaj telefon, odmah sam joj rekao; Ma daj, šta će ti ovaj patuljak od telefona? Odmah mi je odgovorila: Ma nemaš ti pojma, mnogo je lep. Šta da se radi ljudi, tako je kako je – ne možemo protiv devojaka :).

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-09

Nego, da se vratimo na temu. Ako vas interesuju i prednosti i nedostaci ovog telefona, nastavite čitati. Moram reći da je ovaj telefon bio dosta skuplji nego što bi trebalo kad je predstavljen, ali je u međuvremenu pojeftinio. Tako da je sad cena odgovarajuća. A gde možete naći ovaj telefon? To možete videti na kraju ovog teksta.

DIZAJN

Prvo što mi pada na pamet jeste, već sam rekao, ovo: Mnogo je sladak. Onda, kad se malo osvestim i shvatim šta sam pomislio, kažem odmah sebi: Patuljak. Mali mršavi patuljak. Prcmoljak, takoreći. I nastavim dalje da gledam. Ali, dizajn ovog malog telefona je vrlo sličan dizajnu Sony Ericsson Xperia arc telefonu, što, moram priznati, je veoma dobro i dodaje na lepoti samog uređaja. Ekran je, po mom mišljenju,  mali za ugodan rad, ali je zanimljiv i veoma dobar, dok je kamera, u poređenju sa današnjim modelima, zadovoljavajuća. Međutim, ne sviđa mi se što ovaj telefon ima kućište od plastike. Ali je veliki plus što je on dostupan u nekoliko boja: roze, crna, bela i zlatna boja. Vidite, i po bojama, zašto kažem da će se ovaj telefon uglavnom svideti devojkama.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Compare

LCD ekran, veličine 3,3 inča, je vrlo zanimljiv. Do predstavljanja Samsung Galaxy Nexus telefona, a posle iPhone 4 telefona, ovaj telefončić je imao ekran najveće rezolucije među Android uređajima – na tu veličinu ekrana pada rezolucija je 480 x 854 piksela. To, kad se uporedi rezolucija i veličina ekrana, znači da je gustina pikela 297ppi, što je neverovatno. Osim toga što ekran ima veoma visoku rezoluciju, on ima i široke uglove gledanja. Sigurno vam se neće desiti da, kad spustite telefon, pa ga pogledate sa strane, da boje izgube oštrinu i kontrast. Moram napomenuti da ovaj uređaj poseduje Mobile Bravia Engine, što omogućava veći kontrast i veću oštrinu ekrana prilikom gledanja slika ili filmova. Može biti isključena, ali ako želite da vam slike i filmovi budu izuzetno dobrog kontrasta, preporučujem vam da ovo uključite prilikom njihovog gledanja. Osvetljenost telelefona je veoma dobra, tekst je čitljiv pa čak i ispod najvećeg sunca. Na prednjoj strani se nalazi i prednja kamera VGA rezolucije, dva senzorska dugmeta za podešavanja i nazad i hardversko home dugme. Mnogo mi se sviđa raspored tih dugmadi na dnu ekrana i to je jedna od karakteristika koja privlači kupce.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-03 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-13 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-14

Na zadnjoj srani se nalazi Exmore R kamera rezolucije 8 megapiksela, LED blic i predivan logo Sony Ericsson Xperia telefona. Kamera ima, barem među uređajima iz te godine, napredniji interfejs, gde se iskorišćavaju hardverska dugmad poput dugmadi za regulisanje zvuka za zumiranje. To je odrađeno iz razloga što, jednostavno, nema dovoljno prostora za ubacivanje podešavanja u sam interfejs kamere. Takođe, umesto dugmeta za slikanje i snimanje, možete slikati jednostavnim dodirom ekrana. Postoji dosta podešavanja, poput Macro moda, Sportski mod, Night, Snow i Beach mod, itd. Kamera brzo fokusira i, za jedan uređaj koji radi na starijoj verziji Android platforme, dosta brzo slika. Slike su dobre, pristojne, ali su trebale, po mom mišljenju, biti dosta kvalitetnije zbog kamere rezolucije 8 megapiksela. Ima još jedna stvar – blic se ne pali sam. Mora se ručno upaliti, neće se pokrenuti sam kad hoćete da slikate. Pogledajte slike, pa sami vidite kako, u stvari, izgleda slika sa ove kamere. Ko zna, možda se vama svide detalji koji su trebali, po mom mišljenju, biti mnogo jasniji i oštriji. Kamera je sposobna da snima u 720p rezoluciji.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-06 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-15

 

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Camera-Samples-03 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Camera-Samples-02 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Camera-Samples-05

Na gornjoj strani se nalazi dugme za zaključavanje i isključivanje, i ulaz veličine 3,5mm za slušalice. Na desnoj strani se nalaze dva dugmeta za regulisanje zvuka, a na levoj micro USB ulaz. Ne sviđa mi se mesto gde je postavljen microUSB, jer je neobično javiti se na telefon dok se puni. A, osim toga, tu je pitanje estetike, jer je nekako ružno kad je microUSB ulaz sa strane. Odudara od celokupnog dizajna.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-18

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-16Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-17

SOFTVER

Šta reći o interfejsu što nismo ranije obrađivali u Sony telefonima. Al da krenemo od početka. Kao i kod ostalih Sony telefona, o kojima sam pisao, i ovaj ima Timescape korisnički interfejs, ali stariju verziju. Kao i sadašnja verzija Timescape interfejsa, glavna prednos kod ovog interfejsa jeste njegova povezanost sa društvenim mrežama, pogotovo sa Facebook-om. Iako je starija verzija ovog interfejsa, dosta je slična sadašnjoj i predstavlja vizuelno prijatno iskustvo prilikom korišćenja.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-02 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-01 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-05

Sigurno se pitate na koji način je Facebook integrisan u Timescape. Na klasičnim Android telefonima, morate ući u Facebook aplikaciju da vidite, npr, da li je nekome danas rođendan, dok vas Sony Ericsson Xperia ray telefon sam obaveštava o nečijem rođendanu. Takođe, možete lajkovati, komentarisati i šerovati slike i muziku direktno iz muzičkog plejera, što je stvarno super. Sve notifikacije se pojavljuju, osim na statusnom baru, i na ekranu za zaključavnje.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-15 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-03 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-01

Timescape korisnički interfejs je instaliran preko Android 2.3.3 Gingerbread OS-a, ali je omogućen update na Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Transparentni ekrani kod raznih aplikacija, razne animacije i, povrh svega, dosta oštra slika će vas privući za ovaj telefon kao magnet. Stock Android interfejs nećete viđati na ovom telefonu, osim ako ne uđete u aplikacije koje je Google sam napravio, poput Gallery aplikacije.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-17 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-12 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-06

Na ovom telefonu sve teče veoma glatko i fluidno, bez ikakvog zastajkivanja. Ideja o jednostavnosti Timescape interfejsa u novijim Sony Android telefonima ima svoje korene iz ove, starije verzije, što je veoma dobro.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-30 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-07 Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Interface-29

HARDVER

Da bi se omogućilo glatko i fluidno iskustvo prilikom korišćenja Xperia ray telefona, hardver mora biti na odgovarajućem nivou za tako nešto. Android Gingerbread OS nije toliko zahtevan operativni sistem, kao što je to Android ICS, ali opet sam telefon mora imati dobar hardver da bi se postigla ta fluidnosti i da bi se sve animacije videle.

Zbog toga je Sony ubacio jednojezgarni Qualcomm Snapdragon S2 procesor radnog takta 1GHz i 512MB RAM memorije, što se pokazalo dosta dobrom odlukom. Oni su ubacili taj hardver u većinu telefona iz 2011. godine i nisu ni sa jednim pogrešili. Da bi animacije radile perfektno, grafički procesor, takođe, mora biti na nivou. Zbog toga, Sony je odlučio da ubaci Adreno 205 GPU u Xperia ray telefon.

Malo je razočarenje što ovaj uređaj poseduje samo 1GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno samo 300MB, ali uvek možete dokupiti i ubaciti microSD karticu do 32GB memorije. 

Baterija ima kapacitet od 1,500mAh, što je, da kažem. solidno. Ona može da izdrži oko 7 sati konstantne upotrebe, što je iznad proseka za ondašnje uređaje. Takođe, on podržava i sve načine konekcije kao i većina uređaja iz godine kad je predstavljen, kao što je Wi-Fi, Bluetooth, DLNA itd. Naravno, ne očekujte NFC čip, jer je uređaj predstavjen u vreme kad NFC nije bio mainstream, kao što je to danas.

Sony-Ericsson-Xperia-ray-Review-Design-12

MOJI UTISCI

Moj utisak je veoma pozitivan. Dizajn Sony Ericsson Xperia ray telefona je jedinstven, ekran je blizu savršenstva, dok je hardver zadovoljavajući. Međutim, nekoliko stvari mi se nije svidelo. Kamera rezolucije 8 megapiksela sa Exmor R senzorom je, iskreno da kažem, veliko razočaranje. Očekivao sam više od kamere, ali nivo detalja, kao što postoji na drugim telefonima sa kamerom te rezolucije, jednostavno nije tu. Takođe, LED blic se ne pali automatski, već se mora ručno uključiti, pa tek onda nastaviti sa slikanjem. Ali je sve ostalo bilo dosta dobro.

Interfejs je fluidan, igre rade dosta dobro (bez lagova i seckanja), zvučnik je dobar i jasan. Generalno gledano, uređaj je stvarno prelep, dobar, zanimljiv i jedinstven. Ako se mislite da uzmete ovaj telefon, nemojte se više misliti, jer, ako ga uzmete, sigurno ćete biti zadovoljni. To vam garantujem.

A ako hoćete da uzmete telefon, gde najpovoljnije naći ovaj uređaj? Pa u Mobilnom Shop-u, našoj najvećoj internet prodavnici. Cena je više nego odgovarajuća za ovako dobar telefon. Gde god drugde da odete, cena ne može biti niža, samo viša.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments