Home TestoviTelefoni i tableti LG Optimus L7 test

LG Optimus L7 test

by Admin

Danas ću pričati o jednom od najnovijih uređaja iz LG kompanije, a to je LG Optimus L7, najbolji telefon iz L-Style linije koji je prikazan još na MWC-u. Ovaj telefon nije po specifikacijama sličan novom Samsung Galaxy S3 telefonu, kao ni HTC One X telefonu. Ako bih ga upoređivao sa drugim telefonima, rekao bih da je sličan HTC One V telefonu, što po specifikacijama, što po ceni.

LG je izbacio ovaj telefon da bi omogućio širokoj masi ljudi da uživa u novom ukusu Android OS-a, tj u Ice Cream Sandwich-u, koji dolazi kao preinstaliran na ovom uređaju, što mi se mnogo sviđa. Ali, pošto je ovo budžetski orijentisan telefon, LG je morao da žrtvuje neke stvari. Ako hoćete da znate da li je vredelo žrtvovati te stvari, nastavite da čitate.

SADRŽAJ KUTIJE

E ovo vam moram reći, da bi ste znali šta dolazi u kutiji pri kupovini ovog telefona. Sadržaj kutije je sledeći:

  • Punjač sa USB-om
  • microUSB kabal (microUSB se ubacuje u telefon, dok se USB ubacuje ili u punjač ili u računar)
  • Slušalice (obične slušalice, ukoliko hoćete bolji zvuk, morate kupiti bolje slušalice)
  • Garancija
  • NFC Tagovi

NFC tagove ne dobijate pri kupovini bilo kog telefona, već onog telefona koji je NFC sposoban, kao što je to LG Optimus L7. Oni služe sa lako i brzo podešavanje telefona u režim koji vi odlučite. Npr, ukoliko postavite jedan tag u kola, možete tako podesiti telefon da kada prinesete uređaj tom NFC tagu, on odmah pali navigaciju, GPS i uključuje bluetooth za handsfree slušalicu, tako da vi ne morate ništa raditi. Naravno, možete se igrati sa ovom opcijom i namestiti je kako vama odgovara, ali mislim da shvatate sada zašto je NFC dosta korisna stvar za imati u mobilnom uređaju. Naravno, preko Google Wallet aplikacije se mogu vršiti i plaćanja, ali to kod nas, a ni u svetu, nije još potpuno zaživelo. Ali kad zaživi, biće vam drago što imate NFC u vašem telefonu.

DIZAJN

E ovde se LG dosta potrudio. LG Optimus L7, kao i ostali telefoni iz L serije, stvarno izgleda prelepo. Pozadi je plastični poklopac za bateriju, na kome je smeštena NFC antena, koja ima hrapavu teksturu što sprečava slučajno ispadanje iz ruke, kao i ostavljanje otisaka prstiju. LG je primenio Floating Mass Tehnologiju pomoću koje je ovaj uređaj dobio veoma tanko telo – samo 8,7mm, čime ne mogu da se pohvale ostali telefoni.

 

Ali da kažem šta se nalazi na njemu. Sa leve strane se nalazi dugmad za regulisanje zvuka na ovom uređaju, sa gornje je ulaz za slušalice veličine 3,5mm, kao i dugme za zaključavanje i gašenje uređaja, sa donje je microUSB port, a pored njega je mikrofon. Sa desne strane nema ništa, dok sa prednje je Gorilla ekran, hardversko Home dugme i dva senzorska dugmeta sa po jednim dugmetom sa obe strane tog hardverskog dugmeta. Sa zadnje strane se nalazi kamera od 5 megapiksela, LED blic i zvučnik.

   

   

Uređaj je veoma čvrst, solidan i uopšte nije teško rukovati sa njim, pogotovo ako imate veće šake. Bez obzira što je Optimus L7 napravljen od plastike, imam osećaj kao da je ovo skuplji telefon, jer kad se uzme u ruku, ono što se prvo oseti jeste koliko je on u stvari tanak.

DISPLEJ

Kao što sam već spomenuo, LG je upotrebio Floating Mass tehnologiju, koja omogućava da IPS – LCD displej, veličine 4,3 inča i rezolucije 480 x 800 piksela, bude dosta bliži zaštitnom Gorila staklu, što dozvoljava da uređaj bude ovoliko tanak. Broj piksela po inču je 217ppi, što je neki minimum za ovu veličinu ekrana. Tu je LG malo uštedeo, jer nije ubacio HD displej u Optimus L7. Iskreno, bolje je što nije, jer bi se baterija mnogo brže trošila nego što se sad troši. A o bateriji ću kasnije.

  

 

Displej prikazuje tačne i žive boje, koje su iznad proseka. Međutim, sigurno ćete sklanjati telefon sklanjati u hlad, dok kucate poruku napolju tokom sunčanog dana, jer na velikom suncu ekran bledi (može se videti, ali je mučenje). Možete podešavati osvetljenje ekrana iz notifikacija, ukoliko uključite taj toggle, ali to ne pomaže mnogo.

INTERFEJS I FUNKCIONALNOST

Ono što mi se veoma dopada jeste to da je LG omogućio da Android ICS dolazi preinstaliran sa uređajem. Ova kompanija je ubacila i svoj UI, što, po mom mišljenju, daje dodatnu lepotu ovom uređaju, jer je Optimus UI dosta lep. LG nije totalno preradio ICS, kao što je to uradio Samsung ili HTC, već su samo prepravio Home Screen i Meni, ali su i dodali mali toggle u notifikacijama (možete dodati prečice za NFC, Wi-Fi, data, brightnes..).

Nema puno widgeta koje dolaze sa telefonom – mogu se naći widgeti za LG aplikacije, kao što je SmartWorld i još neki osnivni ICS widgeti. Isto tako je škrt i izbor wallpaper-a na ovom uređaju. Optimus UI 3.0, koji ima pregršt i apliacija i widgeta i wallpaper-a je rezervisan za jače telefone, kao što je to Optimus 4X HD.

  

Ono što mi se posebno sviđa u LG interjesu jeste taj toggle u notifikacijama. On se može skrolovati levo desno i na njemu ne morate imati samo 5 opcija, već može i više. Isto tako, mogu se upaliti notifikacije čak i kada je telefon zaključan. Zašto je ovo značajno? Pa ovo je značajno zbog toga što kada upalite radio ili slušate muziku, možete samo upaliti notifikacije, gde dobijate mali plejer i možete preskakati pesme i pauzirati, a ne da otključavate telefon i ulazite u muzički plejer. Jednostavno, ali korisno.

Virtuelna tastatura je veoma lepo odrađena i veliko je zadovoljstvo kucati na njoj. Iskreno, da postoje ć, č, ž, š i đ, tamo bih kucao ovaj tekst, a ne na računaru. Zbog velikog ekrana, kucanje i u landscape poziciji je veoma lako i brzo.

 

PROCESOR I MEMORIJA

E ovde je LG zakazao. Da li zbog cene ili zbog nekog drugog razloga, ne znam, ali je mogao malo više da se pozabavi hardverom, specifično sa procesorom. Iako ovaj telefon ima jednojezgarni procesor od 1GHz, taj procesor je starija verzija Qualcomm Snapdragon procesora, koji ume da zakaže pri radu. HTC One V ima nešto noviji procesor što mu daje malo veću brzinu i malo bolji položaj na benchmark testovima i rezultatima. LG Optimus L7 ima i Adreno 200 GPU, 512MB RAM memorije, kao i 4GB interne memorije.

Međutim, instalirao sam Nova launcher sa Google Play radnje, u nadi da će malo ubrzati ovaj uređaj. I gle čuda, ubrzao ga je za oko 40%. Znači malo je lošije urađen Optimus UI na ovom telefonu, tako da preporučujem da oni koji imaju Optimus L7 skinu neki launcher za ovaj telefon, jer će ga koliko toliko ubrzati. Da je procesor dvojezgarni, sigurno bi Optimus UI bio dovoljan, ali pošto nije, moram se snalaziti za malo veću brzinu.

  

Npr, kad sam kupio ovaj telefon, uključio sam live wallpaper i u početku je soldno brz. Međutim nakon 10-ak minuta, on se usporava na tu meru da mi je došlo da ga razlupam. Ali ovo nije slučaj sa Nova Laucher-om. Uređaj, tj softver, zastane samo kada se brzo izađem iz neke igrice (npr Angry Birds) ili aplikacije, pa nije toliko responsivan. Sačekate 10-ak sekundi i bude kao nov.

INTERNET I KONEKCIJA

Za browser ne moram ništa pričati, jer je to standardni Android 4.0 Browser. LG je samo dodao mali tab pri dnu ekrana za brz pristup bookmark stranicama. Ali, pošto L7 ima jednojezgarni procesor, nemojte očekivati da se stranice renderuju i učitaju u sekundi.

Skrolovanje je veoma fluidno, ali kada se stranica učita do kraja. Može se skinuti i flash player za ovaj uređaj, međutim to dodatno usporava rad na internetu (zato sam ga i izbrisao). Zumiranje je velika poteškoća, jer sam često, prilikom zumiranja sa dva prsta, kliknuo na neki link na internet stranici na kojoj zumiram. Double-tap radi kao na reklamama, gde se tekst nekog posta automatski prilagodi ekranu.

  

LG Optimus L7 ima 3G konekciju sa maksimalnom brzinom od 7.2Mbps, Wi-Fi, Bluetooth 3.0, A-GPS, DLNA, pa čak i NFC, o kojem sam već nešto rekao. LG Tag + aplikacija je specifično napravljena za rad sa NFC antenom, koja može da podesi  tako da uključi razne režime na telefonu, kada se sam telefon prinese sticker tagu. Kao što vidite, ništa ne nedostaje L7 telefonu, a dobijate čak i više nego što neki telefoni iz ove cenovne klase dobijaju.

KAMERA

I ovde je LG malo uštedeo, jer je stavio kameru od 5 megapiksela, iako je sada standard, za telefone sa ICS-om, kamera od 8 megapiksela (dobro, HTC One V i HTC Desire C isto imaju slabu kameru, iako imaju ICS). Ali opet, ponavljam, ovo je budžetski orijentisan ICS telefon, tako da je LG morao da napravi neke žrtve.

Interfejs kamere je takođe u stilu Optimus korisničkog interfejsa, tako da nema prednosti ICS-a kao što je brzo slikanje i slikanje za vreme snimanja.  A ovo je izostavljeno jer processor, u kombinaciji sa kamerom, jednostavno nije kompatibilan sa ovom karakteristikom ICS-a. Bez obzira na to, kamera je opet dosta brža nego na većini Android uređaja sa Gingerbread OS-om i niže.

 

Slike na LG Optimus L7 telefonu su solidne. Po danu, hvataju dosta realnu sliku, ali ne i boje. Boje na slikama su malo blede, ali su za kameru od 5 megapiksela dosta solidne. LED blic dobro osvetljava objekte i osobe po noći ukoliko su oni na metar, metar i po od telefona, ali ukoliko su dalje, onda se boje gube i slika bude malo mračnija, jer blic ne može da dopre toliko puno, bez obzira što je on dosta jak. Iako nemate dugme za kameru, možete slikati slike tako što stisnete dugme za regulisanje zvuka kojie služi kao dugme za kameru, kada je aplikacija za kameru uključena.

   

Video isto tako nije preterano dobar, ali je dobar za Youtube snimke. Pogledajte ispod snimak što sam snimao sa kamerom L7 telefona. Ovaj snimak sam napravio u sobi i zamračio sve. Nije loše ispalo, ali je snimak, iskreno, mogao biti i bolji.

MULTIMEDIA

Music player ima dosta lep interfejs, jer se spajaju Optimus UI i ICS UI. Dosta je nagnuto ka pojendnostavljenom interfejsu, dok možete i pristupiti ekvilajzeru prilikom puštanja pesme. Pesme, izvođači, plejliste i albumi su razvojeni u tabove za lakši pregled.

  

Telefon pušta sve formate filmova (DIVX, XVID, MKV), ali samo do rezolucije ekrana (480 x 800 piksela). Ako pokušate da pustite film sa većom rezolucijom, pojaviće vam se greška gde piše “unsupported resolution”. Međutim, možete skinuti BS Player Free i pustiti 720p film, ali takav film nije za gledanje, jer kao prvo dosta secka, a kao drugo zvuk i slika nisu sinhronizovani.

 

PERFORMANS

Bez obzira na specifikacije, ovaj uređaj je primarno telefon. Kvalitet poziva je veoma dobar, zvučnik je dosta glasan prilikom razgovora i sagovornik se veoma dobro čuje. Međutim, primetio sam da se nekad, u sred razgovora, jednostavno zvučnik ugasi. E sad, možda je to do mreže, ili samo do mog uređaja (moraću da odem da se raspitam u Vip, odakle sam i uzeo ovaj telefon), ali to nije često.

Eksterni zvučnik, koji se nalazi na poleđini telefona je prosečan. U gradskom autobusu se jedva čuje, dok se veoma dobro čuje ukoliko ga ostavim u drugoj prostoriji.

Baterija je veoma dobra i izdrži dosta duže od jednog dana sa prosečnom upotrebom. Ali, kada se konstantno koristi, ona se isprazni za oko 5,5 sati, što je ispod proseka, ali opet sigurno nećete koristi ovaj telefon bez prestanka 5,5 sati. Evo trenutno meni baterija traje 1 dan i 3 sata, a ostalo je oko 45% baterije, što uopšte nije loše, dok mi je konstantno uključen Wi-Fi.

Zbog slabijeg procesora i slabije grafike, ne očekujte da vam zahtevne igre rade bez problema. Biće seckanja, kočenja, kao i izlaženja iz tih igrara, ali slabije igre kao što su Angry Birds, Amazing Alex, Fruit Ninja će raditi savršeno i bez ikakvih zastajkivanja.

ZAKLJUČAK

Za cenovnu kategoriju gde se i nalazi ovaj uređaj, on je veoma solidan. Jer jedino on i HTC One V telefon dolaze sa preinstaliranim ICS-om, što je velika prednost ovog telefona.

Uređaj je dosta lagan, tanak i veliki, što će veliki broj korisnika umeti da ceni. Bez obzira što ima plastični okvir, veoma dobro stoji u ruci, i hrapava tekstura na poklopcu za bateriju čuva telefon od slučajnog ispadanja

Jedino što je LG mogao bolje da uradi jeste da stavi malo noviji processor ili dvojezgarni procesor od 1GHz. Već sam rekao da ovaj telefon ume da uspori zbog ovog procesora, ali to nije toliko strašno. Da su stavili dvojezgarni procesor u ovaj uređaj, on bi sigurno leteo.

Ovaj telefon nije za one ljude kojima je bitno kako se njihov uređaj poredi sa drugima na Benchmark testovima, kao ni za one kojima je bitno da ulazak u internet stranicu bude što brži. Ovaj telefon je za ljude koji  vole da čitaju novine na telefonu (jer za to ima lep i veliki ekran), odigraju povremeno koju igricu (angry birds, amazing alex), instaliraju po koju aplikaciju (evernote, google analytics, flipboard) i proveravaju mejl. Ukoliko niste previše zahtevni korisnik, ovaj telefon će da bude savršen za vas. Ali ukoliko jeste, preporučujem Samsung Galaxy S2, HTC One S, SonyEricsson Xperia arc S i Motorola Droid RAZR telefone. Moraćete da izdvojite više para za ove telefone, ali ćete dobiti nešto malo jači i bolji telefon (po benchmark testovima i po fluidnosti telefona).

E da, samo još ovo. Cena ovog telefona u slobodnoj prodaji je oko 300 evra, dok ga vrlo povoljno možete naći samo kod Vip operatera, odakle sam ja uzeo ovaj telefon. Uzeo sam tarifu od 1100 smartova sa 1GB interneta, a telefon sam platio samo 2,490 dinara. Doduše, celokupan iznos koji moram dati Vip-u za tarifu + telefon je oko 40,000, ali opet to se deli u 2 godine. Moja preporuka je ovaj telefon, jer sam ja stvarno prezadovoljan sa njim.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

27 Komentari
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Srdjan
Srdjan

Interesuje me da li se na njemu mogu gledati sa neta video zapisi, trejleri, kao i video zapisi na yuo tube, pozz

Srdjan
Srdjan

Mozete li postaviti neki video zapis ovde da vidimo kakav je kvalitet isog, bio bih zahvalan, jer se dvoumim izmedju Alcatela 995, LG- 2x 990 i ovog L7, pozz

Srdjan
Srdjan
Reply to  Admin

Pa jeste brzi, ali ovaj ima veci displej i lepse mi izgleda, mada sam imao LG 3D p920 i Motorolu Razr pa ne bih sa manjim ekranom od 4.3

Srdjan
Srdjan
Reply to  Admin

A sta mislite o LG black 970, ima ga za vrlo povoljnu cenu po oglasima i izgleda tanji i lepse od 2x 990, kao i video zapis u HD-u, pozz

Andjela Lukic
Reply to  Srdjan

Mala pomoc.Pre par meseci sa dobila tel. i nzm. kako da slikam ekran i kako da skinem pesme?

milica
milica

Kako da slikam ekran na ovom telefonu? nikako to ne mogu da pronadjem

snjafir
snjafir

Ovaj telefon il lumia 610

Mika
Mika

LG Optimus l7 ili Samsung Galaxy S duos ili neki dvojezgarni u tom cenovnom rangu(ako ima)? Treba mi za internet, ali i za korišćenje augmented reality aplikacija.

Mika
Mika
Reply to  Admin

Hvala puno na odgovoru! Sada već ozbiljno razmišljam o ovom telefonu. Sviđa mi se u beloj boji, a ne bih ga uzimala sa nekim paketom već samo telefon. Da li imate neku sugestiju na šta bi trebalo da obratim pažnju prilikom kupovine, i da li znate kako se kreću cene-da li će možda pasti u narednom periodu?

Mika
Mika
Reply to  Admin

Hvala još jednom, zaista je sjajan i informativan sajt!

Naida
Naida

je li ima on led lampicu za notifikacije ? prosli uređaj mi je bio nokia pa sam se navikla 🙂

Dejan899
Dejan899

Koji je bolji L7 ili HTC One V? koji je bolji i kvalitetniji? i jel ima HTC gorla glass…?

Jelena
Jelena

Da li vi imate problema sa slusalicama za ovaj telefon? Problem je sledeci, dobila sam uz njega originalne slusalice, ali cim malo pomerim kabal muzika se iskljuci… I tako ja kupim druge slusalice i isti problem, kupim jos jedne i opet ne radi sve kako treba, jednostavno slusalice ne mogu da se ustekaju do kraja i onda zeza nesto… Da li je to slucaj samo kod mene, ili i ostali imaju problem? 🙂

stefan
stefan

kako se aktiviraju slusalice na ovom telefonu?

Andjela Lukic

Mala pomoc.Tek sam dobila tel. i nzm. kako da slikam ekran?

Andjela Lukic
Reply to  Andjela Lukic

I ne znam kako da skinem pesmu?