Home TestoviTelefoni i tableti HTC One V test

HTC One V test

by SovaDmen

Iako sad svi pričaju o novom telefonu iz kompanije HTC, tačnije o telefonu One X, ali i novom One S telefonu, sve više i više ljudi obraća pažnju na budžetski orijentisan telefon u One liniji, takozvani One V.  Ovaj telefon, pored One X-a je dostupan na našem tržištu, trenutno samo kod Vip operatera. Ovaj telefon, iako je sastavni deo nove One linije, ni u kom slučaju ne predstavlja flagship telefon iz ove kompanije. A to se najbolje vidi po ekranu koji ovaj model ima, po procesoru i po ceni. Al to ćemo sve polako obraditi.

NAPOMENA: Ovaj telefon nisam direktno testirao, već sam čitao razna iskustva na internetu i pokušaću što bolje da vam približim iskustvo rada na ovom telefonu. Ukoliko neko ima ovaj telefon, neka me slobodno ispravi šta sam pogrešio.

HARDVER

Ovaj telefon je, na neki način, veoma sličan HTC Legend telefonu, smartfonu koji je stvarno legenda. One V samo pokazuje kako telefon treba da izgleda i kakav kvalitet telefon treba imati. One V je sačinjen od jednog dela aluminijuma, što znači da nema vađenja baterije. Telefon ima 3,7 inča i to vam pokazuje da je rukovanje ovim telefonom sa jednom rukom dosta lakše, nego što je to slučaj sa npr Samsung Galaxy Note telefonom, ali  i sa HTC One X telefonom.

Što se tiče pozicije hardverskih dugmadi, to se može videti na slikama ispod, ali i slično je svim ostalim HTC telefonima. Tj sa leve strane je micro USB, sa desne su dugmad za regulisanje zvuka, sa prednje tri senzorska tastera i ekran (znam, očigledno, ali bolje da kažem) koji ima gorilla glass displej, dok je sa zadnje strane kamera sa blicem, kao i zvučnik, iznad kog stoji beats audio logo.

Zbog gorilla stakla sa prednje strane, ekran je malo izdignut iznad samog tela telefona. Tri senzorska tastera su klasični tasteri koji se mogu naći, i koji standardno postoje, na telefonu sa Android ICS OS-om, a to su back, home i dugme za multitasking. Ovaj uređaj je tanak 9,4 mm i ne predstavlja neke od najtanjih telefona, ali je za njegovu cenu dosta solidan. Isto tako, HTC One V nema prednju kameru, pa zaboravite na video chet sa prijateljima preko skajpa, ili slikanje autoportreta. Ovo je verovatno odrađeno da bi se smanjila cena ovog uređaja i da bi bio što više budžetski orijentisan. Donji deo telefona je savijen, kao i na HTC Legend telefonu, ali za razliku od njega, ovaj smartfon nema optički trackpad. Dok sa zadnje strane tog savijenog dela se nalazi deo koji se može skinuti i gde se stavlja sim kartica, kao i microSD kartica.

Ovaj deo je neophodan, jer omogućava, za razliku od HTC One X telefona, proširenje memorije. Deo za proširenje memorije je dosta bitan, jer ovaj telefon ima samo 4GB interne memorije. Što se tiče ostalih specifikacija ima jednojezgarni processor (po ovome se vidi da ovaj telefon nije flagship smartfon) ograničen na 1GHz, ekran, kao što sam rekao, veličine 3,7 inča sa rezolucijom od 800 x 480 piksela i kameru od 5 megapiksela i 512MB RAM memorije

DISPLEJ

Ekran na ovom telefonu je Super LCD 2, kao na One X telefonu. Veličina je 3,7 inča sa rezolucijom od 800 x 480 piksela. Što znači da je gustina piksela po inču 252 ppi. Naravno, displej na ovom telefonu ni u kom slučaju nije isti kao na HTC One X telefonu, jer on ima i veću rezoluciju i bolje uglove gledanja. A što se tiče same veličine ekrana, meni se iskreno dopada. Jer mnogo je teško na novom One X telefonu raditi sa jednom rukom, zbog veličine tog telefona. Meni je lakše, a i više volim, raditi i kucati poruke sa jednom rukom. Ova druga mi je slobodna da se drzim za šipku u autobusu :). Što se tiče boja, nekako imaju žućkastu diskoloraciju, ali je vrlo malo vidljiva i to samo kada se poveća osvetljenje na maksimum.

KAMERA

Što se tiče kamere, nećete dobiti super kameru na ovom uređaju. Ovaj smartfon ima kameru od 5 megapiksela, koja se razlikuje od ostatka One linije telefona, jer oni imaju kamere od 8 megapiksela. Specifičan HTC čip za pravljenje fotografija se nalazi i u ovom uređaju, kao i u One X i One S telefonu, ali se razlika itekako vidi. Ona se vidi zbog manje brzine procesora, dok je interfejs sličan kao i u ostalim One telefonima. Npr, na ovom telefonu se može videti HDR mod i istovremeno snimanje i slikanje, dok se brzo slikanje, kao i slikanje nekoliko uzastopnih slika u sekundi ne može pokrenuti.  Mada ono što mi se ne sviđa kod kamere jeste to što, kao što možete ispod videti, svaka slika izgleda mutno, kao da je kroz neko prljavo stakli slikana.

HTC One V snima video u 720p rezolucijiž i dolazi sa slow-motion opcijom koja se nalazi i na drugim HTC modelima. Snimak po danu je solidan i vam ovaj telefon daje i autofokus opciju, ali i opciju ručnog fokusa prilikom snimanja.

SOFTVER

Ovaj telefon ima novi Android ICS OS koji ima i HTC Sense preko stock Androida. Iako ovaj telefon može dosta da podrži (kao što je npr ICS), HTC Sense je malo komplikovani i teži za podržavanje. I pored jednojezgarnog procesora od 1GHz, koji dosta dobro radi svoj posao prilikom korišćenja telefona, HTC nije uspeo da ubaci punu verziju njegovog Sense UI na ovaj telefon.  A evo u čemu je i razlika: Ne postoje vremenske animacije preko celog ekrana, kao što to postoji na One X i One S telefonu i globus, prilikom otvaranja widgeta za vreme je takođe izbačen. Pinch-to-zoom na home screen-u ne radi uopšte (ne možete videti sve ekrane poređane prilikom ovog pokreta prstiju), kao što ne postoji ni 3D tranzicija između ekrana. Tastatura, iako liči na onu koja se nalazi u One X telefonu, nije potpuna, jer nedostaju neke funkcije. Međutim neke manje čari Sense 4.0 UI postoje, kao npr zumiranje teksta na porukama i sličnost menija i podešavanja sa ostalim telefonima iz One linije.

Ovaj telefon ne podržava HTC Media Link HD priključak i nedostaje mu NFC čip. Takođe ovaj telefon nema kompas, tako da se npr mape neće okretati zajedno sa telefonom, već ostaju statične. Ispod pogledajte slike interfejsa ovog telefona.

TRAJANJE BATERIJE

Baterija je dosta dobra na ovom telefonu, jer se do sada niko nije žalio na nju. Dosta dugo traje, čak i preko 9 sati neprestanog korišćenja. Naravno, ne troše sve aplikacije isto, pa postoji razlika pri korišćenju nekih aplikacija. Npr ukoliko se pusti video sa 100% osvetljenja baterija će se isprazniti za oko 7 sati, dok će se sa 50% osvetljenja isprazniti za nešto ispod 10 sati. Ova baterija ima kapacitet od 1,500mAh (miliamper časova), što je dosta soka za trajanje baterije na ovom telefonu oko dva dana.

ZAKLJUČAK

One V telefon je jedan od najlepših i najstilizovanijih telefona. Ovo kažem jer je pre ovoga telefona najlepši bio, barem meni, HTC Legend. Vidite sličnost? Za novac koji bi ste dali za ovaj telefon, dobijate dosta. Dobijate Android ICS, telefon od aluminijuma sa gorilla staklom, sličan interfejs HTC One X telefonu kao i multitasking sposobnosti ICS-a.

A ovaj telefon se može nabaviti u Vip operateru, za nekih 15,000 dinara i mesečnu pretplatu oko 1,250 dinara. Naravno, može se i za jeftinije nabaviti, ali vam je veće mesečno zaduženje. Mislim da nećete pogrešiti sa ovim telefonom jer je HTC One V, iako klasifikovan kao budžetski, može se bez problema nositi sa nekim skupljim i boljim telefonima.

Preporučujemo

Leave a Comment