Home Ostalo Evo kako sam sebi olakšao plaćanje stambenog kredita

Evo kako sam sebi olakšao plaćanje stambenog kredita

by Milos

U Beograd sam došao 2007. godine, zbog fakulteta. I od tada sam podstanar.

Da bih olakšao troškove svojim roditeljima, počeo sam da radim preko omladinske. Osladilo mi se da imam svoj dinar, pa sam više radio nego što sam učio. Dve godine kasnije, direktor jedne firme u kojoj sam povremeno radio, zadovoljan mojim radom, rekao mi je da će me kod njega čekati radno mesto kad završim fakultet.

Pošto se ovakve prilike ne pružaju često, odlučio sam da posao prihvatim odmah i napustim školu. Prosto nisam mogao na sve strane. Nisam hteo ni da zapustim društveni život. Učenje su mi dodatno otežavale brucišijade, ekonomijade, univerzijade i druge ,,jade” koje naravno nisam mogao da propustim. Rešio sam da žrtvujem fakultet za sada, kada mi se već nudi sjajan posao.

I dalje sam bio podstanar!

Na poslu sam upoznao svoju sadašnju suprugu. Bili smo slični po mnogo čemu, s tim što je ona svoju Višu školu završila, ali isto je bila provincijalka u Beogradu, koja je stanovala privatno. Predložio sam, nakon nekog vremena da počnemo da živimo zajedno. Jednostavno, to je bilo to, znao sam da za mene više druge žene neće postojati, a ruku na srce, i njoj i meni je značilo da smanjimo troškove. Plaćali bi jednu stanarinu i jedan infostan.

Život je napredovao, prošlo je par godina. Učvrstio sam svoju poziciju u firmu, oženio se i prvo dete je već bilo na putu. Žena i ja još uvek podstanari, što mi se nikako nije sviđalo. Sazanje da ću postati otac navelo me da malo porazmislim o svom stambenom pitanju. Jedino rešenje bio je kredit.

Moje muke su krenule sa stambenim kreditom

…I tako sam se zaglibio do guše

U početku se činilo lako. Plaćao bih ratu koliko i stanarinu, ali bar za dvadeset pet godina neću više biti postanar. Međutim nije sve ispalo kako sam se nadao. Kad kupiš novi stan, logično je da ti treba i nameštaj, novi sudovi, razne druge gluposti i ukrasi. Ja sam podigao kredit za stan, a supruga je kupovala pokućstvo na administrativnu i čekove. I tako obrni okreni, beba na putu a mi do guše u ratama i troškovima.

Počeo sam da tražim dodatni posao, ali sam znao da nema puno toga što bih mogao da radim. Radno vreme mi je bilo od devet do pet. Svaki dan po četrdeset pet minuta izgubim u putu. Plus ako malo ostanem prekovremeno, dan pukne kao prezrela lubenica. Supruga je otišla na trudničko, postala je jako nervozna zbog svega. Znam, želela je da pomogne, ali nije bila u mogućnosti. Rekao sam joj da sve što želim jeste da ona bude dobro i da se dobro oseća, zbog sebe same i zbog naše bebe.

Trebalo je da znam da ona neće odustati tako lako. Bila je borac, uvek je nalazila način da prevaziđe probleme, bila je jača od mene. Verovatno sam se zbog toga i zaljubio u nju. Jednog dana, po povratku sa posla, zatekao sam je za računarom, kako gleda u neki, meni nepoznati sajt. Bila je zadubljena u ovu stranicu.

Prišao sam joj i pitao šta to radi. Rekla mi je da je ceo dan guglala po internetu, tražeći šta bi to mogla da radi online dok je na bolovanju. Tu sam se iznervirao, bio sam i malo grub prema njoj. Ponovo sam naglasio da ona sada treba da se opusti i brine o sebi i bebi, a ne da traži način da zaradi dodatni novac. To sam hteo da preuzmem na sebe.

Međutim ona je insistirala da mi pokaže šta sve možemo da postignemo radeći sa platformama za trgovinu. Tako se zvao taj posao koji je u tom trenutku istraživala. Ostatak večeri je pričala samo o tome.

Supruga me nagovori da naravimo profil na eTor-u, što je promenilo naše živote iz korena.

Osetili smo veliko olakšanje

Govorila je kako bi napravila svoj profil na ETOR-u. Planirala je da nauči dovoljno o ovoj vrsti trgovine, kako bi mogla i sama da bude broker. Posao joj je odgovarao, jer je mogla da ga radi od kuće, po par sati dnevno. Idealno za trudnicu, kojoj treba dodatni novac. Meni je sve ovo bilo nepoznato i čudno, ali pošto je po prvi put nakon nekoliko nedelja bila raspoložena odlučio sam da saznam nešto više o tome.

Svako veče, kada bih došao sa posla, zatekao bih je kako čita o platformama za online trgovinu. Naravno, ni ona ni ja nismo znali ništa o ovom poslu, ali srećom Etoro je nudio opciju da se napravi besplatan demo nalog na kojem smo mogli da učimo kako se radi. Pred spavanje bi čitali tekstove o strategijama za trgovinu i što smo više učili više uspeha smo imali sa trgovinom.

Kada smo otvorili taj demo nalog dobili smo i virtuelni novac koji smo, koristili za trgovinu. Bilo je mnogo bolje i korisnije nego da sam, kao i većina muževa provodio večeri na Fejsbuku ili igrajući igrice.

29. jula rodio nam se sinčić, a ja sam suprugu tom prilikom iznenadio otvorivši napokon pravi profil na Etor-u. Da bih otvorio pravi profil, bilo mi je potrebno 200 evra koje sam uplatio kao depozit.

Nije mi bilo pravo da u ovoj krizi dajem tolike pare, ali kajanje nije dugo trajalo, jer smo za samo par dana uspeli da udvostručimo uloženi novac. Pomislio sam: ovo bi mogao da bude idealan dodatni posao za suprugu i mene. Ionako mi radno vreme ne bi dozvoljavalo da radim nešto drugo. Što je najbolje imao sam vremena da radim, takoreći, dva posla i da budem malo i sa svojim sinom.

Iako je naša trgovina napredovala, i dalje nismo bili sigurni u sebe kada bi smo ulagali novac. Sreća pa nam je Etoro ponudio opciju da prepišemo od trgovaca koji su mnogo uspešniji. Opcija se zove Copy people“:

Tako smo maltene prepisivali ugalanja od ljudi koji su dosta uspešniji od nas u trgovini. Sa čime su oni trgovali, sa time smo trgovali i supruga i ja. A kad prepišete od nekog ko je odličan u svom poslu, uspeh je maltene zagarntovan. Često smo koristili ovu opciju.

Dodatni posao bio je melem za naš kućni budžet. Iako smo sada imali bebu, Etoro nam je omogućio da se više ne ustežemo kada bi smo kupovali namirnice za kuću, što je bilo veliko olakšanje. Supruga je mogla ponekad da trguje dok je beba mirna ili spava, a i ja sam imao prostora za ovakav posao, kada dođem uveče kući.

Vremenom smo odlučili da supruga zadrži ovaj profil, a ja da otvorim svoj. Jer ona je iz nekog razloga volela da radi sa sirovinama, dok sam se ja zagrejao za bitkion. Više o trgovini biotkoinom sam saznao na ovom linku.

Prošle su tri godine i naše ambicije su sada veće. Više ne skupljam samo za ratu za kredit, krenuo sam da štekam novac i da otplatim ceo dug ranije. Računam da ću ovim tempom uspeti da otplatim sav kredit za, najkasnije, sedam godina. I to da se ne preznojim. I dalje radimo u staroj firmi i ta plata nam služi za kućne troškove. Ono što supruga zaradi na Etoru, koristimo za odeću i putovanja, a ono što ja zaradim štekamo za kredit i rate.

Nadam se da nema puno vas koji imate iste probleme koje sam i ja imao. Ali ako čitate ovaj tekst, a u glavi su vam krediti i kamate koje nikako ne možete da zakrpite, pokušajte da zaradite dodatni novac na Etoru. Neće vas koštati ništa da otvorite besplatan demo nalog i probate da naučite:

Možda vam sve deluje jako komplikovano, ali trebaće vam samo par dana da naučite osnovne stvari. Kada vam legne prvi novac na virtuelnom računu dobićete dodatnu motivaciju i vetar u leđa. Radeći sa ovom besplatnim nalogom videćete da li možete da budete broker ili ne, tako da sigurno niste na gubitku. Želim vam puno sreće!!!

Preporučujemo

10 comments

Saska July 1, 2018 - 10:36 am

Ima li eToro neke tekstove koji pomazu pocetnicima, tipa uputstva kako se trguje i slicno?

Reply
Milos July 1, 2018 - 2:46 pm

Pa ima recimo blog na kojem možeš da vidiš kakva je situacija na tržištu, u šta je pogodno investirati, itd. Za sam početak, što se tiče učenja najbolji je demo nalog, a ne da čitaš o platformama za trgovinu, a ne znaš o čemu čitaš. Ja sam za to da je najbolje učiti na živom primeru i praksi. Dalje, kad ukapiraš neke osnove, možeš da izguglaš tekstove, ima dobrih i na srpskom, pa da se usavršavaš.

Reply
zoki v. July 1, 2018 - 1:03 pm

Ista nas je muka nahvatala. Plaćam kredit već pet godina, poludeh više, a potpisao sam na trideset godina. Vreme je tako da ne možeš da živiš od jednog posla, ko hoće malo da negde otputuje, da kupi nešto za kuću i slično mora da radi sto poslova. Evo ja sam jutros pročitao tekst i otvorio demo nalog da ispitam mogu li ovo. Nadam se da ću bar uspeti malo sebi da olakšam u nekom narednom periodu.

Reply
Milos July 1, 2018 - 2:49 pm

Uf, druže, ne znam šta da ti kažem, osim da te razumem u potpunosti. Ako mi veruješ u nekim trenucima nisam imao ni za cigarete, ali bar je dobro u svemu to što sam ostavio pušenje. Želim ti puno sreće, ako ti negde zapne, piši ovde u komentarima, rado ću ti pomoći koliko budem mogao.

Reply
mikica July 2, 2018 - 12:25 am

zvuči zanimljivo, ali ja dosta vremena provodim van kuće. deluje mi kao da treba da budem non stop za kompom.

Reply
Milos July 2, 2018 - 7:12 pm

Vreme koje provodiš na eToru sam određuješ. Ne bih ni ja mogao da se cimam da budem osam sati na poslu za kompom, pa osam sati kući za kompom. Plus sada imam dvoje male dece, hoću malo da budem i sa porodicom. Uostalom, imaš i aplikaciju za mobilni možeš da trguješ i kad nisi kraj računara. Ako si dovoljno uspešan, ne treba ti više od par minuta dnevno.

Reply
štimaccc July 2, 2018 - 10:35 am

Što se tiče Copy People, je li tačno da mogu da zaradim ako drugi kopiraju od mene šta sam sve ulagao.

Reply
Milos July 2, 2018 - 7:14 pm

Tačno je, ali moraš da imap dosta para i da budeš veoma popularan na eToru. Meni je bilo ok da kopiram od drugih i sada bih možda i ja mogao da ponudim da kopiraju mene. Međutim nije me previše privlačilo, treba ti 1000 evra depozit, plus određeni broj pratilaca koji će da kopiraju od tebe na mesečnom nivou, nije mi se cimalo oko toga.

Reply
samir July 2, 2018 - 6:01 pm

Je li ovo na neki način LOTO? Uložiš novac i zavisiš od puke sreće da li će se isplatiti posao u koji ulažeš?

Reply
Milos July 2, 2018 - 7:19 pm

Naravno da nije LOTO, zvučiš kao moj kum. On je uporedio sa kladionicom 🙂 Da bi bio broker potrebno je da umeš da prepoznaš situaciju na tržištu i trenutak koji je pogodan da se nešto kupi ili proda. U tome je zapravo caka. Navešću ti banalni primer: ove godine su kod nas propale kajsije zbog čestih vremensih promena. Proleće je bilo jako toplo a onda je naglo zahladnelo. Zbog toga su kasjije desetkovane, a to znači da su bile skupe. Da je rod bio dobar verovatno bi i cena bila niža. Doduše na eToru se ne trguje srpskom kasjijom, ali cene isto tako skaču i padaju u zavisnosti od određenih situacija koje su vezane za ekonomiju, politiku, vremenskih uslova i slično … Čitajte vesti pratite šta se dešava po belom svetu i znaćete u šta treba da ulažete.

Reply

Leave a Comment