Home Poslovanje i marketing Šta radi content maker/copywriter?

Šta radi content maker/copywriter?

by Admin

Verovatno ste listajući oglase za posao, pretražujući određene firme na internetu često mogli da se susretnete sa terminima content maker ili copywriter. Ovo zanimanje postaje sve popularnije i sve se više traži copywriter-i. Kada se ovaj termin prevede na maternji jezik onda se dobija jedna vrlo jasnija slika o tome koji posao obavljaju ljudi ovog profila.

Content maker ili copywriter na srpskom znači kreator sadržaja. I da, ovaj pojam zaista može vrlo široko da se shvati, zato vam mi u nastavku detaljnije objašnjavamo ko su i zašto se danas toliko traže kreatori sadržaja.

Ko su kreatori sadržaja?

Kreatori sadržaja su svi oni stručnjaci koji stvaraju onaj sadržaj koji bi trebalo da zainteresuje nekog, zapravo oni stvaraju reklami sadržaj. Preciznije, kreatori sadržaja učestvuju u stvaranju reklama, slogana, promotivnih tekstova, interesantnih oglasa i slično. Kreatori sadržaja su kreativne osobe, koje znaju da karakteristike nekog proizvoda i usluge predstave na krajnje jednostavan, ali pre svega zanimljiv način.

Za sve one slogane koji vam nakon gledanja neke reklame ostanu u glavi su zaduženi upravo oni. Kreatori sadržaja su tu i kada treba da se napiše tekst o određenom proizvodu, ali da taj tekst ne podseća na klasičnu reklamu. Upravo takav pristup će uticati da se kupac opredeli baš za taj proizvod.

Gde rade?

Kreatori sadržaja uglavnom rade u internet marketing agencijama. Ono što je jako bitno napomenuti da produkt koji izlazi iz internet marketing agencija nije delo samo jednog čoveka ili samo kreatora sadržaja. Na tome radi zaista veliki broj ljudi.

Ukoliko se odlučite da angažujete kreatora sadržaja, sigurno nećete pogrešiti ukoliko izaberete kvalitetnu internet marketing agenciju, koja vam takvu osobu i njenu uslugu nudi sa garancijom postizanja uspeha. Kreatori sadržaja mogu da budu i samostalni, odnosno ne mora da znači da svi kreatori sadržaja rade u internet marketing agencijama. Pojedini su se odlučili da svoja znanja i iskustva lično ponude klijentima. I takva opcija može biti vrlo značajna za korisnike, jer ukoliko kreator sadržaja ima iskustva, možete ga angažovati samo za sebe i biti potpuno sigurni u odličan rezultat.

Kako se postaje kreator sadržaja?

Ukoliko želite da se profesionalno i stručno bavite ovom oblašću, onda ova oblast mora i istinski da vas zanima. Ako ste se prethodno već informisali na koji način fukncionišu društvene mreže i pre svega volite ih, znate određene “trikove” za prikupljanje lajkova i slično, onda ste na pravom putu da postanete content maker.

Pojedine internet marketing agencije nude određene kurseve i na taj način možete usavršiti svoje znanje. Ovakve kurseve obično koriste blogeri i jutjuberi, koji žele dodatnu popularnost. Kada radite sami za sebe to ujedno predstavlja i veliki izazov, ali i zadovoljstvo. Ukoliko planirate da imate i svoje klijente, znajte da prvo morate da steknete praksu, ugled i reputaciju.

Zato je vrlo verovatno da ćete morati da počnete u okviru određene internet marketing agencije, a kako budete sticali dalje iskustvo i rutinu, biće vam lako da se osamostalite.

Koliko zašađuje copywriter?

Na ovo pitanje se ne može dati baš najprecizniji odgovor. Kada su u pitanju internet marketing agencije, zarada najpre zavisi od broja i profila klijenata. Što je klijent “krupnija riba” svesni ste da raste i vaša reputacija, čime sebi dižete cenu i privlačite i ostale dobre klijente. Zato se upravo sve internet marketing agencije trude da u svom timu imaju što kvalitetnije radnike. Poznati blogeri, kreatori svojih sadržaja, i te kako dobro zarađuju, dok početnici ne zarađuju ništa.

Međutim, ukoliko odaberete da se bavite blogom, onda znajte da će za to biti potrebno i vreme i strpljenje. Kada jednom dostignete određeni broj pratilaca, onda ćete i vi možda unajmljivati kreatore sadržaja različitih internet marketing agencija.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments