Nagrade na Međunarodnom sajmu od Intel-a

18-og maja je održan Međunarodni sajam nauke i inženjeringa u Pitsburgu, gde su dodeljene nagrade za najbolje izume. Ovih nekoliko tinejdžera je dobilo nagrade za najbolji izum.

Džek Andraka koji ima 15 godina, iz Kraunsvila, Merilend, osvojio je prvo mesto za svoj novi metod za otkrivanje raka pankreasa na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nauke i inženjeringa koji organizuje kompanija Intel i deo je programa Udruženja za nauku i javnost. Na osnovu testa za dijabetes, Džek je napravio jednostavan senzor za testiranje krvi ili urina kako bi bilo utvrđeno da li pacijent ima rani stadijum raka pankreasa. Njegovo istraživanje je rezultiralo sa više od 90 odsto tačnosti i pokazalo je da je njegov patentirani senzor 28 puta brži, 28 puta jeftiniji i preko 100 puta osetljiviji od postojećih testova. Džek je dobio nagradu Gordon E. Mur, koja nosi naziv u čast suosnivača i penzionisanog predsednika i direktora kompanije Intel, a vredna je 75.000 američkih dolara.

Dva učenika, Nikolas Šifer, 17 godina, iz Pikeringa, Ontario, Kanada i Ari Dikovski, 18 godina, iz Lisburga, primili su nagradu Intel Fondacije za mlade naučnike u iznosu od 50.000 američkih dolara.

Nikolas je proučavao ono što on naziva „mikro pretraga” ili sposobnost da pretražujete male sadržaje, kao što su tvitovi i Facebook ažuriranje statusa. Kroz svoje istraživanje, Nikolas se nada da će poboljšati kapacitete pretraživača, što će zauzvrat poboljšati pristup informacijama.

Ari je istraživao nauku kvantne teleportacije. On je otkrio da kada su atomi povezani kroz proces pod nazivom „kvantno sprezanje“, informacija iz jednog atoma će se pojaviti u drugom atomu samo kada je kvantno stanje prvog atoma uništeno. Korišćenjem ovog metoda, organizacije koje zahtevaju visok nivo sigurnosti podataka, kao što je Nacionalna uprava bezbednosti, mogu da pošalju šifrovanu poruku bez rizika od prisluškivanja jer podaci neće putovati na novu lokaciju, već ce se jednostavno pojaviti tamo.

„Mi podržavamo Međunarodni sajam nauke i inženjeringa koji organizuje kompanija Intel, jer znamo da su matematika i nauka imperativ budućeg globalnog rasta”, rekao je Vendi Hokins, izvršni direktor Intel Fondacije. „Ovo takmičenje ohrabruje milione učenika da upotrebe svoje veštine i razviju perspektivna rešenja za globalne izazove.”

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top