Home Zanimljivosti Kako je tehnologija u doba korone uticala na naše živote

Kako je tehnologija u doba korone uticala na naše živote

by Admin

Pandemija virusa COVID-19 značajno je promenila naš odnos prema svetu oko sebe. Promena je primetna na svim poljima. Izmenili smo prioritete, rutine i uopšte svakodnevicu, te i stav prema budućnosti. Još uvek pomalo nesigurni u okvirima nove normalnosti, polako počinjemo da prepoznajemo koji su to dominantni novi načini ponašanja i takoreći življenja uopšte. Ono što je nesumnjivo istina jeste da je tehnologija, koja je i pre korone zauzimala značajno mesto u svakodnevici mnogih, prestala da biva alternativno rešenje i postala jedno od osnovnih sredstava funkcionisanja svakog pojedinca. U tekstu koji sledi možete pronaći odgovor na pitanje na koje je načine ona izmenila naše živote u ovim po mnogo čemu specifičnim okolnostima.

Socijalizacija i komunikacija

Značajan uticaj tehnologije je na polju međuljudskih odnosa bio neosporiv i pre pojave globalne pandemije virusa korona. Ovo je fenomen koji je u diskusijama mahom obeležavan kao karakteristika novog doba, a u novoj normalnosti tog doba još više je dobio na intenzitetu. Sve društvene aplikacije su prijavile rast upotrebe, što je sasvim logična posledica različitih mera karantina širom sveta. Pored toga što je upotreba društvenih mreža intenzivirana, poseban akcenat se stavlja na alate za video povezivanje, koji omogućuju razgovor “licem u lice” bez fizičke prisutnosti. Iako se uticaj interneta na društveni život pojedinca uglavnom kritikuje, internet komunacija je neosporivo korisna opcija u uslovima koje je nametnula pomenuta novonastala situacija.

Nov način kupovine

Poslednjih decenija kupovina preko interneta postaje vodeći vid kupovine. Razlozi za to su ušteda vremena, širi izbor proizvoda i transparentnost cena. U doba korone njene prednosti dobijaju na značaju, budući da istovremeno podrazumevaju i izbegavanje eventualnog rizika od izlaganja virusu. Kupci se sve češće odlučuju za pouzdane online platforme za kupovinu kao što je Shoppster, koje imaju pregledan i širok asortiman, kao i precizne specifikacije proizvoda. S druge strane, proizvođači i distributeri nisu zanemarili ovakva dešavanja na planu trgovine i sve više daju na značaju svojoj online prezentaciji i ponudi.

Podrška učenju na daljinu

Jedan od gorućih društvenih problema u doba korone je pitanje obrazovanja. Tehnološke mogućnosti novog doba su se pokazale kao značajna podrška edukaciji generacija u povoju u novonastalim okolnostima. Učenje uz pomoć televizije je praksa koja se sprovodi u državnim školama jednog dela zemalja. Tehnologija koja se u najvećem broju zemalja koristi za školovanje na daljinu je Google Classroom. S druge strane, nevezano za sticanje formalnog obrazovanja, primetno je i povećano interesovanje pojedinaca za samousavršavanje, odnosno povećana ponuda besplatnih online sadržaja za učenje kao vid odgovora na pandemiju.

Virtuelno oživljavanje kulture

Jedna od mera bezbednosti u cilju zaštite od virusa COVID-19 je zatvaranje ustanova kulture za posetioce. Kao i sve sfere života, kulturni život je na date mere odgovorio traganjem za drugim načinima opstajanja, te su sadržaji ubrzo ponuđeni u virtuelnom okruženju. Kada su galerije i pozorišta u pitanju, online sadržajima se publici ne može ponuditi iskustvo poput onog koje pruža fizičko prisustvovanje kulturnim zbivanjima, odnosno predstavama, koncertima i izložbama. Prema tome, ovaj vid kulturnog života nije najava trajne i konačne izmene, ali je dobro privremeno rešenje i možemo očekivati da će kulturna dešavanja i u budućnosti biti dostupna online široj publici.

Čini se da smo se gotovo preko noći obreli u jednom novom svetu i susreli sa novim pravilima naše sredine. Strah od nepoznatog, neizvesna budućnost i izolacija pojedinca dovode u nezavidnu situaciju. U težnji da opstanemo, moramo tražiti balans između održavanja fizičkog zdravlja i duhovnog, odnosno društvenog života. Činjenica je da nam tehnološke mogućnosti savremenog doba značajno pomažu da nadomestimo ili barem da ne izgubimo dodir sa onim segmentima života koje nam trenutno pandemija korona virusa ograničava ili čak ukida. Ostaje otvoreno pitanje koliko dugo ćemo se na ovaj način oslanjati na koristi tehnološkog napretka.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments