Home Vesti Koja su tri najbolja procesora na svetu?

Koja su tri najbolja procesora na svetu?

by Admin

Battle of the CPU – koji li će pobediti? Danas su procesori dosta snažniji nego što je to bio slučaj pre par godina. Pre samo par godina, najbolji telefoni na svetu, i najbrži, su imali procesor sa samo dva jezgra, dok danas postoji procesor sa, čak, 8 jezgara. Međutim, osim Exynos 5 octa, tog procesora od 8 jezgara, postoje još dva procesora, jednake snage i brzine.

Ako vas zanimaju koji su to procesori, nastavite čitati.

Samsung Exynos 5 octa

Exynos 5 octa

Ovaj procesor je trenutno najbolji. Po nekim merenjima, Exynos 5 octa je najbrži procesor na svetu. Mislim, kako i ne bi bio, kad 8 jezgara pokreće telefon, čineći time i one najteže operacije, koje možemo raditi sa telefonom, vrlo lagane.  Jedva čekam da se ovaj procesor pojavi u nekoj verziji Galaxy S IV telefona.

Ali, sigurno se pitate sledeće – zašto 8 jezgara? Zašto nisu ubacili, na primer, 4 kao i svi drugi proizvođači procesora? Ali tehnički, ako ćemo biti bukvalisti, to nije osmojezgarni procesor, već procesor sastavljen od dva različita procesora – Cortex A7 i Cortex A15. Ovaj prvi, A7, služi za one jednostavnije stvari, kao što su prebacivanje muzike, pokretanje i rad nekih obinih igara i aplikacija, ali za zahtevnije radnje, poput pokretanja dve aplikacije odjednom (deljenje ekrana na dva dela i paljenje dve aplikacije istovremeno), Air Gesture funkcije i ostalih stvarno naprednih funkcija, uskače ovaj A15 procesor. Oba, naravno, imaju po 4 jezgra.

Međutim, osim toga, ovaj procesor troši oko 70% manje baterije nego što bi trošio telefon sa procesorom od 8 jezgara, u pravom smislu. Za igranje, 5 octa koriti PowerVR SGX544MP3 GPU.

NVIDIA Tegra 4

NVIDIA Tegra 4 procesor

Mogli ste predpostaviti da će se Tegra 4 naći na ovoj listi. Ovaj uređaj ima nešto drugačiju arhitekturu nego Exynos 5 octa, ali opet, u nekim delovima, sličnu. Tegra 4 koristi četvorojezgarni Cortex A15 procesor, kao i Samsung Exynos 5 octa, ali za razliku od njega, NVIDIA je dodala još jedno jezgro [sociallocker]Cortex A15 procesora, koji će se starati za neke manje zahtevnije operacije. NVIDIA tvrdi da njihov novi procesor, kao i Samsung-ov, troši manje “soka” baterije prilikom rada, dok ubrzava sve aspekte jednog pametnog telefona – brže pretraživanje interneta, brže pokretanje aplikacija i bolja grafika prilikom igranja igara. Međutim, ono po čemu se NVIDIA Tegraa 4 izdvaja jeste neverovatni grafički procesor sa 72 grafička jezgra. Samo mogu reći WOW. Ovaj broj jezgara bi trebalo da rezultira u neizmerno boljoj grafici na mobilnim telefonima prilikom zadržavanja fluidnosti. Takođe, Tegra 4 podržava rezoluciju do 3,200 x 2,000 piksela.[/sociallocker]

Kao dodatak neverovatnoj grafici, Tegra 4 donosi poboljšanja kojima će se fotografi najviše obradovati. Reč je o njegovoj mogućnosti snimanja HDR (High Dynamic Range) snimcima i slikama, koji su neverovatni. HDR slika poboljšava generalni kvalitet slike, jer prilikom slikanja, hvata različite ekspozicije, pa ih spaja u jednu sliku. Npr, kad slikate neki objekat na klasičan način, možete se fokusirati ili na objekat, čime bi sve ostalo bilo mutno ili zatamnjeno, ili na nebo, čime bi taj objekat bio zatamnjen. Kod HDR slika, obe ekspozicije se hvataju, čime slika ispada neverovatno dobro. Dobro, iako HDR slike postoje, Tegra 4 ih stavlja na totalno novi nivo, a mogućnost snimanja u HDR modu je nova i neverovatna.

Za sada se Tegra 4 procesor ne nalazi ni u jednom uređaju, ali se nadam da će negde naći dom.

Qualcomm Snapdragon 800

Qualcomm Snapdragon 800

Qualcomm je, na CES-u, predstavio svoje nove procesore – Snapdragon 400 i 600. Iako je ovaj drugi, Snapdragon 600, potukao konkurenciju (Exynos 5 dual i quad, ali ne i octa) preko benchmark testova, on je dobio nadogradnju u vidu Snapdragon 800 procesora. Ovaj novi procesor Qualcomm kompanije ima dosta brži CPU i GPU (sam procesor i grafiku), što znači brže otvaranje aplikacija, bržu navigaciju i fluidno snimanje i slikanje. Ovaj procesor, za igru, koristi Adreno 330 GPU, a njegova maksimalna brzina iznosi 2,3GHz.

Takođe, ono što je trend bio kod Exynos 5 octa i Tegra 4 procesora, i Qualcomm-ov najnoviji i najjači procesor troši manje baterije nego njegovi prethodnici. Osim toga, ovaj procesor je specifičan i po tome što podržava kameru do maksimalne rezolucije od 55 megapiksela i ima veoma precizan GPS i ugrađen 3G/4G LTE modem. Trenutno, Qualcomm Snapdragon 800 se ne nalazi ni na jednom telefonu, koliko znam, ali je po inicijalnim testovima, razbio konkurenciju.

Prvi uređaji, sa ovim procesorom bi trebalo da budu novi Nexus 7 tablet, kao i novi Nexus 5.

Sad, nakon što ste pročitali sve ovo, koji je, po vama, najbolji procesor?

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments