Home Vesti Šta je to SIM kartica?

Šta je to SIM kartica?

by Admin

Svi je koristimo, ali da li znate šta je to, uopšte, SIM kartica? To je skraćenica za nešto, ali za šta? Do pisanja ovog teksta nisam ni ja znao, ali me je ovo zanimalo, pa sam hteo sa vama da podelim ono što sam naučio o SIM kartici.

SIM kartica, iliti Subscriber Identity Module, je zamenljiva kartica koja se koristi uz mobilne telefone. Ona skladišti potrebne informacije koje identifikuju mobilni uređaj (tablet ili telefon). Takođe, sadrši podatke koji su potrebni da se zaštiti (voice encryption) od mogućih prisluškivanja. Ali morate znati da operater, kod nas Vip, Telenor i MT:S može u svakom trenutku zaobići tu zaštitu (enkripciju) i prisluškivati naše razgovore.

Svaka SIM kartica nosi sa sobom identifikacijoni i lični broj. Ta dva broja su vezana samo za jednu SIM karticu, pa ne mogu postojati dve takve kartice. Takođe, ovo omogućava prenošenje ove kartice iz jednog telefona u drugi.

Na njih možemo skladištiti brojeve i SMS poruke. Svaka kartica, barem svaka današnja kartica, može skladištiti do 250 brojeva i do 50 poruka. Ali, iako može skladištiti 250 brojeva, ne može skladištiti komplikovanije informacije, poput dva broja koja se vezuju za jedno ime. Tako da, ako kopirate takav kontakt sa memorije telefona na memoriju kartice, on će se razbiti u dva različita imena, odnosno kontakta. Jednostavno, SIM kartica nema toliku memoriju.

SIM kartice dolaze u 4 standardne veličine:

  • Full-size (85.6mm × 53.98mm × 0.76 mm)
  • Mini-SIM (25mm x 15mm x 0.76mm)
  • Micro-SIM (15mm x 12mm x 0.76mm)
  • Nano-SIM (12.3mm × 8.8mm × 0.67mm)

[sociallocker]Mini, Micro i Nano SIM kartice se uglavnom koriste danas, dok je prva SIM kartica, tj Full-size SIM kartica bila prva takva kartica. Ona je bila veličine današnje kreditne kartice. Većina današnjih uređaja radi na Mini SIM kartici, Micro SIM je razvijena pre par godina i prvo se koristila za, čini mi se, iPhone uređaje, a Nano-SIM kartica je najnovija kartica današnjice, predstavljena prošle godine. Samo, imam jedno pitanje za vas, da vidim da li ste obraćali pažnju – zašto je jedan ćošak SIM kartice isečen?[/sociallocker]

Ako ste obratili pažnju, mogli ste videti da nisam to rekao :). Jedan ćošak SIM kartice je isečen zbog lakšeg ubacivanja SIM kartice u telefon.

Uz ovu karticu, neminovno dolaze još dva broja, a to su PIN i PUK brojevi. Šta je to PIN, a šta PUK broj?

PIN broj, iliti Personal Identification Number (Lični Identifikacioni Broj), služi za ukucavanje prilikom prvog paljenja uređaja i prve korišćenje kartice. Ukoliko 3 puta pogrešite ukucavanje PIN broja, morate ukucati PUK broj.

PUK broj, iliti Personal Unblocking Key (Lični Deblokirajući Ključ), mora biti unet da bi se kartica osposobila za rad nakon 3 pogrešna unosa PIN broja. Ako nakon 10 puta ne unesete pravilno PUK broj, možete slobodno baciti SIM karticu, jer je ona beskorisna.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar Jovanović
Aleksandar Jovanović

Na mobilnom telefonu sam dobio poruku SIM Registration failed. Šta to znači.