Home Vesti BlackBerry Z10 i Q10 telefoni predstavljeni

BlackBerry Z10 i Q10 telefoni predstavljeni

by Admin

Generalni direktor BlackBerry kompanije (tako je, nije više RIM) Thorsten Heins je  predstavio dva nova telefona pod nazivom BlackBerry Z10 i BlackBerry Q10. A, uz njih, predstavio novi BlackBerry 10 mobilni OS, koji, moram dodati, izgleda prilično impresivno.

BlackBerry Z10

BlackBerry Z10 je jedan veoma zanimljv telefon, jer se vidi da se RIM (oprostite, BlackBerry) stvarno angažovao u dizajnu i mobilnog telefona, ali i BB 10 OS-a. Telefon je sa svih strana obložen glatkim i mekanim materijalom, dok se sa prednje strane nalazi ekran veličine 4.2 inča i rezolucije 768 x 1,280 piksela, što mu daje veliku gustinu piksela (356ppi). Telefon pokreće dvojezgarni procesor radnog takta 1,5GHz i pomaže mu 2GB RAM memorije, dok se interna memorija ograničava na 16GB, ali se može ubaciti i micro SD kartica.

Novi BlackBerry 10 je, kako je rečeno, pravi multitasking sistem, jer sve ostaje onako je bilo kad izađete iz neke aplikacije. Kad smo već kod aplikacija, Thorsten je objavio da će se u BlackBerry World radnji naći čak 70,000 aplikacija. Impresivna brojka, ali mene interesuje koliko će tih aplikacija biti korisno? Thorsten je rekao da će se tu naći Skype, WhatsApp mesenger, Angry Birds, Twitter i Facebook. Ali šta je sa ostalim aplikacijama i igrama? Nadam se će se one uskoro tu naći.

BlackBerry Z10

Sa zadnje strane Z10 telefona se nalazi kamera rezolucije 8 megapiksela sa LED blicem, a sa prednje se nalazi kamera rezolucije 2 megapiksela, koja može snimati HD video. NFC je uključen u hardver, postoji i micro USB i micro HDMI portovi, kao i WiFi konekcija i bluetooth. Telefon je “debeo” 9mm, ali se ta debljina neće primetiti.

Nova tastatura BlackBerry kompanije je veoma dobra i intuitivna, jer vremenom uči vaš način pisanja i daje vam sugestije pomoću kojih ćete brže sastavljati poruku. Primer: ako dosta puta pišete reč, npr, fudbal, kasnije ćete moći odmah otkucati fudbal, ako stisnete slovo F i prevučete prstom na gore.

BlackBerry Q10

Ljubitelji tastatura, radujte se. Neko misli i na vas. BlackBerry Q10 je uređaj koji spaja nekadašnji fokus RIM kompanije sa današnjom BlackBerry komapanijom. Iako sada dosta ljudi koristi telefone sa ekranima na dodir, neki bi ipak voleli neki telefon sa dugmićima, zar ne? Prva moja devojka, koja će kupiti stari Nokia telefon, zbog toga što voli zvuk dugmića. Ali mi se uvek žali kako joj telefon ne radi i kako zabaguje dosta puta. Pitam se zašto.

BlackBerry Q10

Međutim, konačno je došao telefon koji može zadovoljiti potrebe ljubitelja dugmića. Cela QWERTY tastatura se nalazi ispod ekrana koji je, moram vas razočarati, na dodir (AMOLED ekran) i po rečima BlackBerry kompanije, najšira tastatura ikada u mobilnim uređajima. Ekran ima veličinu od 3,1 inč sa rezolucijom od 720 x 720 piksela (da, pravougaoni ekran je u pitanju). Takođe, on je napravljen od dosta čvrstog kućišta, neke vrste stakla, tj “glass weave cover”, koja je tanji, lakši i jači od plastike.

Q10 telefon pokreće dvojezgarni procesor, ali nije pomenut radni takt tog telefona. Dve kamere se nalaze na telefonu (jedna napred, a jedna pozadi, sa LED blicem), ali nije pomenuta rezolucija tih kamera. Takođe, zaintrigirali su nas jer su rekli da je baterija, unutar Q10 telefona, najveća koja je ikad ubačena u telefone. Interesuje me baš, kolika je to baterija?

Cena i dostupnost se ne znaju, ali će sigurno biti ovih dana dostupni na velikim inostranim tržištima. Kad će biti dostupni kod nas, ne znamo, ali se iskreno nadam da će ubrzo. Međutim, ne očekujte da ovi telefoni budu jeftini, jer će biti dosta skupi. Ali će kasnije oni sigurno pojeftiniti.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments