Home TestoviTelefoni i tableti HTC One X recenzija

HTC One X recenzija

by Admin

Predstavljen kao najbolji model HTC One linije, ovaj telefon je jedan od, trenutno, najboljih telefona na tržištu. HTC je zbog nešto lošijih finansijskih rezultata prošle, ali i ove godine, morao da smisli nešto novo, nešto što ni jedan proizvođač još nema. U tome su uspeli, jer je HTC One X telefon prvi mobilni uređaj koji radi na četvorojezgarnim procesorima, i to NVIDIA Tegra 3 procesorima.

Ostali članovi originalne HTC One linije su HTC One V, o kojoj sam već nešto pisao, i HTC One S. Kažem originalne HTC One linije jer je predstavoljeno još nekoliko modela koji potpadaju pod ovu liniju uređaja, kao što je HTC One X+, koji imaju nešto jače karakteristike od originalnih modela. Ovaj model, namenjen da bude flagship uređaj HTC kompanij,e je bio upravo to i doživeo veliki uspeh, ali nedovoljno veliki da okrene gubtak te kompanije u profit.

Međutim, iako to nije bio slučaj, nama je ostao jedan sjajan uređaj i uređaj koji će zadovoljiti potrebe pa čak i onih koji sa štopericom otvaraju stranice, aplikacije, igrice itd. Ako hoćete da čujete detaljnije o ovom uređaju, kao i mesto gde po najpovoljnijoj ceni možete naći ovaj uređaj, nastavite čitati ovaj tekst, jer će sve biti detaljno ispričano i rečeno :).

DIZAJN

Jedinstven. To mogu reći čim ga pogledam. Skoro celu prednju stranu pokriva ekran, dok je zadnja strana, odnosno kućište telefona, napravljeno od polikarbonantne plastike. Iako je napravljen od jedne vrste plastike, uređaj je veoma čvrst i otporan. Takođe, kao jedan od razloga kućišta od plastike jeste i smanjivanja težine, jer je i sa tom plastikom telefon teži 130g (koliko bi tek težio sa aluminijumom).

HTC-One-X-Review-Comparison-jpg

Kao što rekoh, Super-LCD 2 ekran, sa IPS tehnologijom, prekriva skoro celu prednju površinu uređaja, što je samo za pohvalu. Ekran rezolucije 720 x 1,280 piksela je predivan i veoma oštar, jer kad se uzme u obzir veličina ekrana od 4,7 inča i postojeća rezolucija, gustina piksela je 312ppi, što je veoma dobro. Takođe, boje su veoma verne i jarke, što donekle podseća na AMOLED ekrane, odnosno na LCD ekranu postoje AMOLED karakteristike. Na prednjoj strani se nalazi i tri standardna kapacitivna dugmeta, back home i multitasking, ali i prednja kamera rezolucije 1,3 megapiksela, koja je sposobna snimati u 720p rezoluciji.

IMG-8623-jpg

 

IMG-8633.jpg IMG-8631-jpg

 

Na zadnjoj strani telefona se nalaze kamera rezolucije 8 megapiksela, LED blic i zvučnik. Kamera rezolucije 8 megapiksela ima mnogo bolju tehnologiiju sočiva nego što je to slučaj kod starijih telefona HTC kompanije. Kamera sad poseduje f2.0 aparaturu, kao i senzor za pozadinsko osvetljenje kamere koje ubrzava fokusiranje kamere, ali i poboljšava sliku sa kamere telefona. Specijalni čip, nazvan ImageChip, obrađuje sliku i daje dosta bolje rezultate nego što je to slučaj sa prethodnim telefonima. Što se tiče interfejsa kamere, on je detaljno urađen i veoma zanimljiv. Karakteristika ovog interfejsa jeste što postoje dva odvojena dugmeta za snimanje i slikanje, pa ne morate da prebacujete sa videa na fotografije, već samo dotaknete dugme i nastavite sa radom. Brzina kamere je neverovatna. Evo jednog malog primera: kad sam uzeo ovaj telefon po prvi put u ruke, i krenuo da slikam, pipam dugme za slikanje, a ništa se ne dešava. Kad god pipnem, kao da se kamera fokusira (navika sa Gingerbread-a je i spora kamera). Mislio sam da treba nešto prvo da se stisne, pa onda da se dodirne dugme za slikanje. Međutim, nakon nekog vremena (jedno 2-3 minuta), provalio sam da ja u stvari sve vreme pravim fotografije. Jaoj, al sam se izblamirao. Al dobro, čovek uči dok je živ, zar ne?  Ako se pitate kako izgledaju slike napravljene sa HTC One X telefonom, pogledajte dole nekoliko primera ovih slika, pa sami procenite. Iskreno meni su one super, ali zavisi da li će zadovoljiti i vaše potrebe. Kamera može snimati u 1080p rezoluciji sa 22-23 fps-a.

IMG-8626.jpg IMG-8638-jpg

IMAG0027-jpg

 

IMAG0024-jpg

Sa leve strane se nalazi microUSB port, sa desne se nalaze dva dugmeta za regulisanje zvuka, sa donje strane je mikrofon, dok se sa gornje strane sve nalazi – dugme za zaključavanje i uključivanje telefona, drugi mikrofon, otvor veličine 3,5mm za slušalice, kao i mesto za micro-SIM karticu.

SOFTVER

Na HTC One X telefonu se, originalno, nalazio Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich OS, ali je on u međuvremenu, na nekim tržištima, dobio update i na, čak, Android 4.2 Jelly Bean. Preko bilo kog Android operativnog sistema, koji se nalazi u njemu, presvučen je HTC Sense 4 korisnički interfejs. Ovaj interfejs je totalno redizajniran u odnosu na prošle verzije Sense-a i postoji visok nivo kastomizacije na novim telefonima HTC linije. U čemu se sve vidi ta kastomizacija, sigurno vas interesuje. Pa, od ekrana na zaključavanje, preko glavnog ekrana i widgeta, pa čak i do aplikacija koje čine jezgro Android platforme, odnosno aplikacija koje je Google optimizovao.

Widgeti sad imaju mnogo lepši intefejs, glavni ekrani imaju lepe tranzicije i celokupno iskustvo rada na telefonu je dosta udobnije sa ovim interfejsom. Na slikama ispod možete videti kako izgleda interfejs na glavnim ekranima, ali i kako izgleda interfejs nekih osnovnih aplikacija Google platforme, koje je HTC preradio. Moram dodati još ovo, pre nego što počnete gledati slike – fludinost ovog uređaja je NEVEROVATNA. Nema nikakvih zastajkivanja, zabadanja i seckanja. Sve radi neverovatno fluidno.

Screenshot-2012-04-01-18-26-50-jpg  Screenshot-2012-04-01-18-32-46-jpg

Screenshot-2012-04-01-18-28-30.jpg  Screenshot-2012-04-01-18-27-45-jpg  Screenshot-2012-04-02-11-18-01-png

Screenshot-2012-04-01-18-27-13.jpg  Screenshot-2012-04-01-18-27-05-jpg  Screenshot-2012-04-01-18-26-58-jpg

Po ovim slikama, koje vidite iznad, interfejs HTC One X telefona je neverovatno lep i zanimljiv. On je tako uređen da iskorišćava svaki slobodan piksel, kao što i pojednostavljuje rad na samom telefonu. Iskreno rečeno, po meni je mnogo lepo uređena tastatura, ali mi se sviđa i dodatak u vidu strelica ispod same tastature (ili pored slova u landscape modu). Znate onaj problem, kad pogrešite neko slovo, pa pipnete negde unutar teksta i ne možete tačno naciljati tamo gde ste pogrešili? E, sa ovim strelicama se takav problem rešava, što mi se oduvek sviđalo na interfejsu Nokia 5800 telefona (koji sam posedovao ranije).

HARDVER

Šta omogućava fluidan rad na telefonu ovog kalibra? Omogućava NVIDIA Tegra 3, četvorojezgarni procesor klokovan na 1,5GHz. Takođe, ovaj uređaj poseduje i 1GB RAM memorije, što pokazuje da je, donekle, zastareo uređaj. Ne kažem da je on loš, ni u koju ruku to ne tvrdim, ali sada prosečni uređaji imaju 1GB RAM memorije, dok se ide ka tome da standard postane 2GB.

Osim četvorojezgarnog procesora, brzinu One X telefona daje i grafički procesor, odnosno ULP GeForce procesor sa taktom od 520MHz. HTC nije našao za shodno da ubaci i slot za memorijsku micro SD karticu, ali je zbog toga uključio i 32GB interne memorije što nije malo. Ali onima koji na telefonu drže veoma veliki broj fajlova (muzika, filmovi, slike), 32GB im sigurno neće ništa značiti, barem ne bez slota za microSD karticu.

Načina za konekciju, što sa drugim telefonima, što sa računarima, ima baš dosta. Preko WiFi konekcije možete se konektovati na ruter, preko Bluetooth-a i NFC-a na druge telefone, a preko microUSB-a 2.0 se možete konektovati na računar. Bilo kako bilo, bićete zadovoljni SIGURNO.

Baterija je možda i najpoželjnija karakteristika bilo kog uređaja. Na ovom telefonu se nalazi baterija kapaciteta 1,800mAh, što vam neće dati 3 dana neprekidnog korišćenja, ali ćete sigurno biti zadovoljni sa dan, dan i po umerenog korišćenja.

MOJI UTISCI

HTC je, sa predstavljanjem prvih uređaja, kao što su HTC Legend i HTC Desire (pa i HTC Tatoo), postao jedna od veoma moćnih kompanija. Međutim, u poslednjih dve godine, pozicija HTC kompanije je dosta oslabljena. Međutim, menadžment je prepoznao problem i, kao rešenje tog problema, je nastala One linija telefona (HTC One V, One S i One X).

Iskreno rečeno, prvo što me privlači kod ovog telefona jeste sam dizajn, što interfejsa, što eksterijera. Kad zagrebete ispod same površine mogućnosti ovog telefona, nađete još više razloga za kupovinu ovog telefona. Kad smo već kod kupovine, našao sam savršeno mesto gde možete kupiti HTC One X uređaj po najpovoljnijim cenama, a to je Mobilni Shop. Da ne biste morali tražiti po internetu, link na kojem možete naći HTC One X imate ovde.

Zbog toga što ovaj telefon, kako god ga okrenete, nije jeftin, moramo tražiti vrhunski kvalitet, što smo i dobili. Ako tražite kvalitetan telefon, sigurno ćete ga dobiti sa ovim modelom. Takođe, kao što je slučaj sa svim uređajima o kojim pišem, ovaj telefon toplo preporučujem svakom korisniku koji hoće telefon vrhunskih performansi i elegantnog izgleda.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments