Home Vesti Mobilni saobraćaj u naglom porastu

Mobilni saobraćaj u naglom porastu

by Admin

Svetsko tržište mobilnih mreža zabeležilo je značajan rast u proteklih godinu dana. Protok saobraćaja kroz mobilne mreže se udvostručio u periodu između trećeg kvartala prošle godine i trećeg kvartala ove godine. Rast u period od drugog do trećeg kvartala ove godine je čak 16%. Uporede radi, prema procenama Ericssona, mobilni saobraćaj će rasti znatno brže nego saobraćaj kroz klasične žičane mreže, iako će potonje zadržati prvo mesto po količini prenesenih podataka.

Prema istom istraživanju utvrđeno je da će upravo mobilni uređaji biti pokretači tržišta budućnosti i da će u periodu od 2012. do 2018. godine ostvariti rast saobraćaja od čak 50 odsto udela. Doći će i do povećanja količine prenesenih podataka na mobilnim uređajima upravo zbog njihove modernizacije i približavanja performansama PC-a. U proseku, jedan računar napravi oko sedam puta više saobraćaja nego pametni telefon. Predstavljeno u brojkama, prosečni računar je u 2012. pravio oko tri gigabajta prometa, dok je ta brojka za pametne telefone iznosila 450 megabajta. Predviđa se da će do kraja 2018. ove brojke iznositi 10 gigabajta za PC i dva za pametne telefone.

Rezultati dobijeni istraživanjem pokazuju da trendovi variraju od regije do regije, pa je tako Azijsko-Parcifičko tržište bilo vodeće u mobilnom sadržaju. Očekuje se da će ovo tržište do 2018. proizvoditi čak jednu trećinu svetskog mobilnog saobraćaja. Protok je bio visok i na tržištima Severne Amerike i Zapadne Evrope upravo zbog jake penetracije 3G i 4G mreža.

Proboj novih tehnologija

Pokrivenost teritorija mobilnim mrežama je u svakodnevnom porastu. Trenutno vodeća je GSM/EDGE tehnologija sa ukupnom pokrivenošću od 85 odsto svetske populacije. WXDMA/HSPA mreže su u ovoj godini pokrivale oko 50 odsto svetske populacije, a projekcije za 2017. godinu predviđaju pokrivenost od 85 odsto ovom vrstom mreža. Trenutno aktuelne LTE mreže, ili mreže četvrte generacije, su polovinom 2012. godine pokrivale oko 455 miliona korisnika na oko 100 tržišta. Ujedno, LTE mreže beleže najveći rast u istoriji mobilni komunikacija, a do 2017. godine očekuje se da će pokrivati preko 50 odsto svetske populacije.

Brzina predstavlja jedan od najbitnijih elemenata mobilne mreže za većinu korisnika. Sve napredniji telefoni menjaju svakodnevne navike korisnika pa je njihovo zadovoljstvo i korisničko iskustvo jako bitan faktor za operatore. Usko grlo u komunikaciji između operatora i korisnika mogu da predstavljaju i sami uređaji. Uređaji podržavaju određene brzine prenosa podataka pa i ako mreža podržava više brzine, uređaj neće biti u stanju da ih iskoristi.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments