Home TestoviTelefoni i tableti iPhone 5 test

iPhone 5 test

by Admin

Dugo iščekivani model kompanije Apple je konačno predstavljen i trenutno se nalazi u prodaji. Novi dragulj Apple-a je ispunio sva očekivanja i za klasu bolji od prethodnih modela. A ta očekivanja nisu bila mala. Nakon predstavljanja, tada novog, iPhone 4S modela svi su bili u neku ruku razočarani. Nije bilo promene dizajna niti većeg ekrana što je 90% Apple fanova očekivalo, samo smo dobili poboljšanje hardvera. Ali i pored toga, iPhone 4S ima odličnu godinu iza sebe. Međutim, kad je ovaj model predstavljen, zavladalo je veliko oduševljenje zbog ispunjavanja želja fanova ove kompanije. Po prvi put u poslednjih 5 godina, Apple je povećao veličinu ekrana.

Osim veličine ekrana, postoji i dosta drugih poboljšanja, a ako hoćete da saznate koja su to, predlažem da nastavite da čitate :).

DIZAJN

Telefon je koliko toliko zadržao dizajn prethodnih modela, odnosno okruglo dugme na dnu prednje strane, zaobljeni ćoškovi ekrana, i Retina displej. Međutim dodatak većeg ekrana i još nekoliko promena, stvarno su promenili iskustvo prilikom korišćenja ovog telefona. Materijali korišćeni prilikom izrade ovog telefona su, naravno, vrhunski.

Počećemo prvo od ekrana i prednjeg dela. Ekran je sada povećan na 4 inča, ali i dalje zadržava Retina displej. Zanimljivo je to da se sama širina telefona nije promenila, već samo dužina koja je omogućila dodatak 5-og reda ikona. Ovo Apple opravdava činjenicom da je na širim telefonima teže kucati poruku sa jednom rukom i moram spomenuti da su za to u pravu. Rezolucija IPS LCD ekrana je 1,136 x 640 piksela, što, kad se izračuna gustina piksela, iznosi 326 ppi. Moram isto spomenuti da je ceo telefon tanji zbog ekrana, jer on sad poseduje novu tehnologiju nazvanu in-cell ekran koji je “smršao” za jedan sloj, a osim tankoće, dobijamo i dosta precizniji rad na telefonu, kao i mnogo lepše boje. Osim ekrana na prednjoj strani postoji, kao što sam već spomenuo, okruglo home dugme, prednji zvučnik i predanja kamera prezolucije 1,3 megapiksela koja je sposobna snimati u 720p rezoluciji. Samo prednja strana će vas oduševiti, pa ako ste ranije i razmišljali da li da kupujete ovaj telefon, nećete sigurno više razmišljati.

  

Sa zadnje strane je uvedena najveća promena dizjana. Naime, prethodni model je imao staklo preko celog zadnjeg dela telefona, što dosta ljudi nije odobravalo. Sada se na zadnjem delu nalazi brušeni aluminijum koji daje čvrstoću vašem uređaju. Na zadnjoj strani telefona nalazi se kamera i blic. Kamera ima rezoluciju, kao i prethodni model, od  8 megapiksela, ali sad sa totalno novom tehnologijom. Sada su sočiva napravljenja od safirnih kristala, ali postoji i pozadinsko-osvetljavajući senzor. Kada se ove dve karakteristike spoje, dobijate neverovatno dobru sliku, ali i vrhunski snimljen HD 1080p snimak. Osim toga, nova karakrteristika kamere na iPhone 5 uređaju jeste i panorama mod. Ispod je i primer slike slikane pomoću panorama moda.

Sa leve strane se i dalje nalaze dugmad za regulisanje zvuka, kao i dugme za zaključavaje rotacije, sa desne strane se nalazi ulaz za nano SIM karticu, sa gornje strane je dugme za zaključavanje i uključivanje telefona. Donja strana je doživela najveći redizajn.

  

Sa donje strane se sada nalazi Lightning konektor, koji je, po veličini dosta manji od prethodnog modela. Osim njega, nalazi se i otvor veličine 3,5mm za slušalice, koji se ranije nalazio na gornjoj strani, kao i zvučnik. Ono što je isto ostalo isto jeste metalni okvir telefona koji je prvi put uveden na iPhone 4.

 

SOFTVER

iOS 6 donosi dosta poboljšanja, ali i neke kontroverze. Oni koji već imaju, ili su imali, neku verziju iPhone-a, nema mnogo da se priča o softveru. Dobijamo standardne aplikacije kao što su Stocs, Weather, iTunes, Mail, App store, Calculator i druge, ikone poređane po mreži (grid) i ne mnogo mogućnosti za kustomizaciju (osim menjanja pozadine na glavnom ekranu i na ekranu za otključavanje). Ali, u iOS 6 operativnom sistemu postoje neke nove aplikacije, kao i promene.

Ono što je zanimljivo jeste da ova verzija iOS-a donosi dublju integraciju sa Facebook-om. iOS 5 je po prvi put doneo sa sobom integraciju sa Twitter društvenom mrežom, ali sada imamo istu tu integraciju, ali sa Facebook-om. Statusi se, preko notifikacija, mnogo lakše postavljaju, dok se prilikom pregleda slika u Photos aplikaciji možemo odlučiti da direktno postavimo sliku na Facebook ili Twitter. Što je super za one koji to često rade. Takođe, Apple nam nudi i Passbook aplikaciju. Pomoću nje možete čuvati karte za razne događaje, kao i kupone za popuste. Međutim, iako je ovo super ideja, ona još nije zaživela u svetu, a kamoli kod nas. Tako da morate ovo imati na umu ako ste mislili da ćete koristiti ovu aplikaciju često.

  

Mada i pred svih poboljšanja iOS 6 OS-a, postoji i nekoliko iznenađenja. Apple je izbacio i Google Mape i YouTube aplikaciju. Odluka za izbacivanje Google servisa je donela brojne kontroverze. Iako je Google izbacio YouTube aplikaciju za iOS 6 (možda čak i bolja od prethodnih verzija, Apple mape su i dalje predmet podsmeha. Iako donosi glasovnu navigaciju (koju Siri, virtualni asistent, izvršava), same mape su veoma loše. A ako ne znate šta znači loše, reći ću vam samo da je prilikom uključivanja mapa na prvim modelima, Berlin bio na Antarktiku. Tu ću završiti.

Siri se i dalje nalazi na ovom modelu i sad ima više funkcija, može i prenositi rezultate utakmica :). Osim toga postoji i mogućnost pretraživanja restorana u blizini, kao i bioskopa. Mada sumnjam da će to biti dostupno i kod nas u zemlji.

  

A ono što moram naglasiti jeste da, pošto je sada ekran veći, videćete da se deo ekrana sa gornje i donje strane ne vidi kod korišćenja nekih aplikacija, onih koji nisu optimizovani za veći ekran. Naravno, postoji i još poboljšanja i razlika u odnosu na iOS 5, ali su one uglavnom vizuelne.

HARDVER

Jača strana iPhone telefona nikad nije bila hardver. Ono za šta se Apple uvek zalagao, a što se može videti i na ovom modelu, jeste bolje performanse nego impresivan hardver. Iako sad svi proizvođači koriste četvorojezgarne NVIDIA Tegra 3 ili Qualcomm Snapdragon S4 procesore, Apple i dalje koristi dvojezgarne procesore napravljne u njihovim laboratorijama. Najnoviji od njih je A6 procesor koji ima, kao što sam rekao, dva jezgra. Osim toga, novi iPhone donosi i 1GB RAM memorije. Kad pročitate ove specifikacije, ne može se videti oduševljenje kao kad vidite specifikacije, recimo, HTC One X telefona. Ali kad se porede brzina pretraživanja interneta, otvaranja aplikacija i igrica, gledanje 1080p videa i sama brzina uređaja, ovaj telefon radi kao veoma dobro podmazana mašina.

Isto tako, iako Apple ne želi da ubaci slot za microSD memorijsku karticu, dobijamo dosta interne memorije sa novim iPhone-om – 16GB, 32GB i 64GB. Bilo bi lepo da postoji i model sa 128GB, ali je dovoljno i ova memorija. Baterija je isto jedna od prednosti ovog modela jer, pored LTE sposobnosti, ona izdrži oko 8 sati, što je veoma dobro.

MOJI UTISCI

Ovaj telefon je ispunio sva moja očekivanja. Pored veoma dobrog kvaliteta ekrana i kvaliteta građe, dobijate i sirovu snagu prilikom rada koja nas sigurno neće izneveriti kad ne treba. Veoma žive boje ekrana će vas sigurno oduševiti, kao i sam odaziv ekrana koji je neverovatan. In-cell tehnologija je zaslužna za to.

Video sam ipak nekoliko mana ovog telefona koje i vi morate uzeti u obzir. Prilikom slikanja i snimanja postoje ljubčasta magla, ali to samo kad usmerite ka jakom izvoru svetlosti (sunce ili jaka sijalica), ali ne verujem da će to izazivati prevelike probleme. Isto tako, ono što može iznervirati jeste Lightning konektor koji, pored toga što je manji, ne daje nikakva poboljšanja, već samo doprinosi trošku telefona. Naime, svaki dodatak koji je radio na 20-pin konektoru, koji su prošli uređaji koristili, sada može raditi jedino uz kupovinu dodatnog dela koji košta 30 dolara.

EarPods slušalice, tj novodizajnirane Apple slušalice, su veoma dobre i dobićete dosta bolje iskustvo prilikom slušanja muzike od prethodnih.

Iako je ovaj telefon jedan od najboljih novih telefona, teško da ćete ga nabaviti jeftino. Ali ako ipak ne možete čekati da mu padne cena, najbolje ćete proći ovde: http://www.mobilnishop.com/mobilni-telefoni/apple/iPhone%E2%80%935-2058/

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments