Home Vesti Acer IconiaTab A110 predstavljen – UPDATE: Pogrešio sam

Acer IconiaTab A110 predstavljen – UPDATE: Pogrešio sam

by Admin

Danas imam jednu vest koja budi različita osećanja u meni – uzbuđenje i razočarenje. A objasniću vam na kraju teksta zašto je to tako.

Dok svi željno iščekuju iPad mini tablet i pripremaju pare (a kad vidim cenu, verovatno i broje zalogaje da bi uštedeli), Acer je dosta tiho predstavio novi tablet – Iconia Tab A110. Taj tablet je slabija verzija većeg Iconia Tab A700 tableta, ali deli isto srce (NVIDIA Tegra 3) i ima istu RAM memoriju – 1GB. Ekran ima veličinu 7 inča i nešto slabiju rezoluciju od 1,024 x 600 piksela. Kažem slabiju, jer Google Nexus 7 ima 1,280 x 800 piksela na istoj površini ekrana. Jedina razlika između A700 i A110 je u verziji Android OS-a (A110 dolazi sa preinstaliranim Jelly Bean-om).

Acer tvrdi da će baterija izdžati 7,5 sati i to zahvaljujući još jednom jezgru u procesoru (petom jezgru) koje vodi računa o manje zahtevnim aplikacijama. Ovaj tablet je težak oko 400 grama i tanak je 11mm.

Dolazi sa velikim brojem konekcija, tj sa micro-HDMI portom, microSD slotom i sa ulazom za micro USB kabl. Kao što sam rekao RAM memorija je 1GB, ali je interna memorija možda nedovoljna za neke, jer iznosi samo 8GB. Međutim, rekao sam da postoji proširenje za microSD karticu i ona podržava memorijske kartice do 32GB.

Kao i na Google Nexus 7 tabletu, samo prednja kamera krasi ovaj uređaj (nema zadnje kamere), ali to meni sasvim ok jer ko koristi tablet za slikanje? Ima i podršku za bluetooth 3.0 sa kojom možete konektovati štampače, tastature, zvučnike itd.

E sad dolazimo do dela – zašto me ovaj tablet uzbuđuje i razočarava? Pa to je cena. Naime, cena u Americi je pristojnih 300 dolara za ovaj tablet. Ok, ali je veliki problem cena kod nas. Skoro sam se zainteresovao za razliku u cenama između Samsung Galaxy Tab 2 7.0 i Google Nexus 7 tableta. U Americi su ove cene totalno iste (200 dolara), dok su kod nas veoma različite (Galaxy Tab 2 7.0 košta u maloprodaji 45,000, dok Nexus 7 sa 16GB memorije košta samo 28,000). Ta razlika mi je nepojmljiva i mislim da je strašno koliko zarađuju na nama. A ne verujem da će ovaj tablet, baš zbog toga što je nov, biti ispod 38,000 dinara. E to me razočarava. Ljudi prave jeftine tablete, a kod nas samo podižu cene. Ispod pogledajte i video ovog tableta. Ovaj lik ima greške u predstavljanju, ali dobro, barem možete da ga vidite u akciji (tablet naravno ;))

Strašno. Šta vi mislite o tome?

UPDATE

Nakon napisanog teksta, pre 10-ak minuta, sam pogledao neke online prodavnice tehnološke opreme da vidim koliko su se promenile cene. Iskreno, sad mi je veoma laknulo, jer sam, kao prvo, pogrešio u ceni tableta u Americi (ona je 230 dolara, a ne 300), a kao drugo video sam da je cena Samsung Galaxy Tab 2 7.0 tableta pala sa 45,000 dinara na samo 29,990 dinara, a to znači da sam i tu pogrešio, što mi donekle daje utehu. Ipak nije sve toliko crno kao što sam mislio. Oprostite na pesimizmu, ovog puta sam stvarno pogrešio :).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments