Home Vesti Microsoft kaže da malveri postoje na računarima pre nego što stignu u prodaju

Microsoft kaže da malveri postoje na računarima pre nego što stignu u prodaju

by Admin

Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Microsoft, računari svakog korisnika širom sveta mogu biti
zaraženi nekim malverom još pre nego što ga korisnik uključi po prvi put. Ovakva tvrdnja pojavila se nakon što su istraživači Microsoft – a ispitivali prodaju falsifikovanog softvera u Kini i otkrili već instalirani malver na četiri od dvadeset proverenih mašina na kojima je piratski operativni sistem bio instaliran. Svaki od dvadeset računara bio je potpuno nov i bio je kupljen isključivo u svrhe testiranja.

Prema izveštaju, najopasniji od svih malvera pronađenim na tim mašinama je softver poznat pod nazivom Nitol, koji linkuje mašine na posebnu mrežu, a pronađen je na udaljenim sistemima lociranim u SAD-u, Rusiji, Kini, Australiji i Nemačkoj, dok je malver kontrolisan sa servera koji se nalaze na Kajmanskim ostrvima.

Istraga povodom ovog slučaja počela je pre nešto više od godinu dana tako što su zaposleni u Microsoft – u kupovali desktop i laptop računare u Kini, ne bi li se utvrdilo koliko je zastupljen falsifikovani operativni sistem Microsoft – a na kineskom tržištu. Otkriće malvera Nitol, preokrenulo je tok i interesovanja istrage. Osnovni razlog iz kog je ova informacija izašla na videlo je nova tužba koju je Microsoft podneo protiv kineskog biznismena Peng Jonga, za koga se veruje da stoji iza web domena povezanog sa malverom u cilju koordinacije aktivnosti.

Ukratko, tužba navodi da je “3322.org glavna centrala ilegalnih aktivnosti na Internetu koju koriste kriminalci svakog dana kako bi slali malver i instrukcije na kompjutere nedužnih ljudi širom sveta”. Peng sve negira, iako je sigurnosna kompanija Zscaler izvestila da je 3322.org odgovorna za više od 17% zloćudnih web transakcija u svetu u toku 2009. godine.

Gost autor: Miloš Petrović, IT Box

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments