Plastika koja se sama leči

Da, dobro ste pročitali. Na Američkom univerzitetu u južnom Misisipiju napravili su novu vrstu plastike – onu koja se sama leči. To je dobra vest za nesmotrene ljude kojima stalno ispada telefon i počinje da se guli i ulubljuje (a i ja sam jedan od tih ljudi), tj. kada se ogrebe sama se zaleči ako je stavite na sunce ili na neko toplije mesto. I što je još neverovatnije, može da se leči u istom mestu više od jedanput. Ako vam ispadne telefon više puta i ogrebe se zadnji deo vašeg uređaja, svaki put se on može zalečiti. I to sam od sebe.

A sve ovo deluje na sledećem principu – veze koje drže molekule plastike su dugački hidrokarbonantni lanci, od kojih je plastika i napravljena. E sad, kad se ogrebe, te veze se prekinu i promene oblik i teksturu, pa i izgleda drugačije boje. A, kao što znate, sunce nam daje dosta velik spektar svetlosti i ono utiče da se te veze, koje su prekinute, opet sastave same od sebe (kako su to uspeli, samo me čudi).

E koliko će to koštati, ne zna se još, a ni kako izgleda to kad se samo zaleči niti tačno koliko puta se može zalečiti, ali znam da će sigurno naći veliku primenu, ukoliko bude ekonomično proizvoditi i stavljati to na mobilne telefone. Imaće razne razne primene – od telefona, preko igračaka do, čak i automobila.

Ovo je malo starija vest, koju sam odavno pisao na mom blogu, ali je jedna koja je jedna od najzanimljivijih koje sam ikada pisao.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top