Home Vesti Android Malaware dobija na snazi

Android Malaware dobija na snazi

by Admin

Da li je Android malaware velika pretnja ili nije, još je stvar rasprave. Ali jedna stvar je svima jasna, ovaj malaware je prisutan u nekim aplikacijama, tako da morate biti pažljivi prilikom skidanja aplikacija. Ove aplikacije se često maskiraju kao popularne aplikacije, kao što su Instagram ili Angry Birds i mogu da vam uzmu ili lične podatke ili da vam nabiju veliki telefonski račun (ukoliko ste na post paid-u).

Ali koliko se pretnja od Android malaware aplikacija povećala prošle godine? F-Secure kompanija poseduje neke zapanjujuće podatke – broj ovih aplikacija je, u prvom kvartalu 2011-te godine, iznosio 139. Ako premotate na prvi kvartal 2012-te godine i dodate konstantni rast ovih aplikacija, dolazimo na cifru od oko 3,100 aplikacija. Tj, za godinu dana ovaj broj od 139 se povećao za skoro 22 puta.

Ovo se dešava jer Android platforma se sve više i brže razvija, pa neki hoće da uspore taj rast, ali i da iskoriste korisnike ove platforme. Zbog verovanja ovoj platformi, dosta korisnika i ne obraća pažnju prilikom instaliranja neke aplikacije. Ali ja vas upozoravam da uvek morate voditi računa koju aplikaciju skidate i ko je developer te aplikacije (ukoliko skidate Angry Birds, obavezno pročitajte da li je nju postavio Rovio Inc. ili npr Roovio Inc. Velika je razlika i u aplikaciji i u developeru).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments