Novi sistem navođenja od Honda-e

Nove tehnologije se svaki dan pojavljuju iz raznih oblasti, i ja obožavam da ih vama prenosim. Najnovija tehnologija koja se pojavila dolazi od Honde. Do sada smo videli automatsko kočenje, kontrola za krstarenje, pa čak i auto koje se samo vozi. Ali Honda sad hoće da se pozabavi i da eliminiše zastoj u saobraćaju koji verovatno svi smatramo da je veoma naporan. Honda tvrdi da će smanjiti gužvu u saobraćaju za 23% (što je veoma impresivno), a u isto vreme povećava 8% štednje u gorivu. I sve ovo zbog tog novog Honda-inog sistema koji se trenutno razvija.

Iako je ova tehnologija u ranim fazama i neće se videti u automobilima do kraja 2013-te godine, može se videti potencijal. Honda već postavlja mrežu za njihovu tehnologiju. Kako kaže ova kompanija, ovaj sistem radi tako što detektuje saobraćaj ispred vas, analizuje i pokazuje vam putanju gde sigurno nećete upasti u gužvu. Isto tako, ovo je sve zavisi od brzine vozila u kojem se nalazite, ali od brzine vozila koja su ispred vas. Dok vam ovaj sistem govori kuda da idete da ne bi ste upali u gužvu, u isto vreme vam predlaže brzinu kojim da idete i na taj način, ukoliko budete slušali, štedi potrošnju goriva.

Ovo podseća na zelenu kuglicu u Chevy Volt autu, tj ona radi na principu koji meri i ubrzanjei naglo usporavanje i uticaj toga na zelenu kuglicu. Ukoliko naglo ubrzate ili naglo zakočite, ta zelena kuglica postaje crvena i ne nalazi se na sredini, već ide gore ili dole, u zavisnosti da li kočite ili ubrzavate.

Ovaj sistem više podeća na učenje vožnje nego na poluatuomatsko navođenje  Ali svejedno Honda planira da testira i konekciju preko oblaka da bi povezali vozače. Oni kažu, da bi povezivanje vozača, poboljšalo ekonomiju goriva za još 4%.

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top