SSD diskovima pada cena

Verovatno većina ljudi, uključujući i mene, koriste standardne hard diskove. Ti hard diskovi su dosta velikih kapaciteta za sve stvari. Do sad su bili dosta dobri za sve stvari, dok nismo znali za SSD diskove. SSD diskovi su, za one koji ne znaju, diskovi dosta velike brzine, čak i do 10 puta brži od standardnih HDD diskova, dok su dosta manje površine nego HDD. SSD je skraćenica za Solid State Drive. Ali pored velike brzine ovih novih solid diskova, da ne kažem hard diskova, postoje dve mane. To su mali kapaciteti i dosta velika cena.

Ali kako čujem, taj gep između cene i veličine skladištenja se sve više smanjuje. Prema najnovijim informacijama, kompanije koje prave SSD diskove kao što su Kingston, Samsung, OCZ, Crucial i Intel pokušavaju da smanje cenu i povećaju skladištenje i to i uspevaju, velikim delom zbog pada cena NAND čipova. Hoće da izbace SATA3 verzije i da nastave poboljšavanja SATA2 drajva, što će dovesti do većih smanjenja cena, što će poboljšati prodaju.

To će biti dobro za proizvođače, ali i za kupce. Npr ja sam pre nekoliko meseci kupio Hard Disk od 500 GB za 4,300 dinara. Za tu istu količinu skladištenja na SSD diskovima bih platio negde oko 30 i više hiljada. Tako da iako su SSD diskovi brži i do 10 puta brži, za oko 7 puta su skuplji i to je ono što odbija nove kupce. Da li bi ste vi platili skuplje za veću brzinu? Baš bih hteo i vaše mišljenje da čujem.

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top