Home Vesti Nov način sakupljanja električne energije

Nov način sakupljanja električne energije

by Admin

Pored fosilnih goriva, gasa i uglja, koja energija postoji? Neki bi rekli ni jedna, ali nisu u pravu. Pogon na tu energiju se koristio ranije, dok se sada sve više prelazi na takozvane obnovljive izvore energije. A koji su ti izvor? Pa energija vetra, energija suncai bio goriva, ali ja ću danas pričati o novim tehnologijama koja će se javiti u sakupljanju sunčeve energije.

Solarni paneli su dosta prisutni u zemljama sa dosta sunčanih dana u godnini (jedna od njih je u blizini i to je Grčka). Ali dok je jedan uslov obezbeđen (a to je količina sunčanih dana), kvalitet sakupljanja te energije nije, jer je dosta mali. Međutim, to se polako menja, na bolje. Tečne nanokristalne ćelije su tradicionalne u sakupljanju sunčeve energije, ali dosta neefikasne. Ali ako se doda sintetički ligand da bi se lakše prenosila struja, istraživači na USC su poboljšali efikasnost solarnih panela.

Koja je prednost ovih ćelija? Pa prvo, jeftinije su. Jeftinije su od rastvora jedno-kristalnog silikona, ali i dosta manje, čak 4 nanometra, što znači da bi moglo stati 250 milijardi ćelija na glavu čiode. Isto tako se mogu „odštampati“ na bilo koju površinu, čak i na plastiku, bez topljenja.

Međutim, naučnici i dalje experimentišu sa materijalima za pravljenje tih nanokristala, pošto je poluprovodnik napravljen od kadmijum selenida, koji oni koriste, dosta toksičan za komercijalnu upotrebu.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments