Home TestoviTelefoni i tableti Nokia Lumia 900 test

Nokia Lumia 900 test

by Admin

Nokia je započela jedno putovanje koje im se do sad još nije isplatilo. Prioritet je na “još”, jer sam siguran da će se novi put Nokii isplatiti. Taj put je nazvan Windows Phone i potpomognut je od strane Microsoft-a. Srazmerno tom operativnom sistemu, Nokia je morala da napravi dobar hardver koji bi pokretao taj OS. Iz toga je proizišlo nekoliko zanimljivih uređaja, u vidu Nokia Lumia 610, 710 i 800. Međutim, svaki od tih telefona je imao neku manu – ili kameru, ili dizajn ili baterija.

Da bi rešila sve te probleme, Nokia je morala da smisli novi hardver koji bi odgovarao svim zahtevima kupaca, ali i hardver koji je bio bez mane. Taj telefon je došao kao Nokia Lumia 900. Sa jakim procesorom, velikim i bistrim ekranom, kao i prelepim dizajnom, Lumia 900 je bio telefon koji je okrenuo pažnju kupaca na Nokia kompaniju, ali i na Microsoft-ov Windows Phone 7,5. Doduše, neki aspekti (dobro, ajde dosta je toga preuzeto) dizajna Nokia N9 telefona su preuzeti, ali se lično ja ne bunim. Nokia N9 je prelep telefon, kao što je to i Lumia 900.

Za više detalja o telefonu, hardveru, ali i softveru, nastavite čitati. Ukoliko vas interesuje cena, mogu reći da je ona itekako manja nego što je to bila ranije – u Mobilnom Shop-u je ona 325 evra, dok je, čak pre dva meseca, ona bila 500 evra.

DIZAJN

Prelepi dizajn ovog telefona smo već videli, prvo kod spomenutog Nokia N9 telefona, a zatim kod Nokia Lumia 800 telefona. Međutim, i pored toga što smo prethodno videli ovaj dizajn telefona, Windows Phone 7, a još malo i 7,8 daju novu svežinu ovom uređaju. Neštro oštrije ivice malo odudaraju od zaobljenog dizajna ovog telefona, ali tekstura i osećaj prilikom držanja u ruci je neverovatan. Jednom kad ga uzmete, teško ga ispuštate :). Nokia Lumia 900, sa debljinom od 11,5mm i težinom od 160g, nije najkompaktniji telefon na svetu, ali zbog dizajna, ta debljina i težina se ne primećuju.

Nego da mi krenemo sa opisom. Prednja strana telefona je nazanimljivija, pa ćemo startovati odatle. Ekran na prednjoj strani je neverovatan. AMOLED ekran sa ClearBlack displejem ima veličinu od 4,3 inča i, zbog ograničavanja Windows Phone 7,5 OS-a, dolazi sa nešto slabijom rezolucijom od 480 x 800 piksela. Kad bi se izračunalo, gustina piksela bi iznosila 217ppi, što opet nije loše. Takođe, sam ekran je malo izdignut iz kućišta i uokviren je malom trakom koja malo odudara od dizajna, ali ne strašno. Uglovi gledanja su veoma dobri zbog toga što je to, u stvari, AMOLED ekran. Kako to izgleda možete videti po slikama ispod i iznad. O Windows Phone 7,5 OS-u, kao i o samom interfejsu ćemo nešto kasnije reći par reči. Ali sada moram spomenuti da se na prednjoj strani nalazi i prednja kamera rezolucije 1,3 megapiksela i tri kapacitivna Windows dugmeta na dnu telefona.

 

Na zadnjoj strani telefona se nalazi jedna od najboljih kamera današnjice sa Carl Zeiss optikom i LED blicem. Kamera, kao što se i očekivalo je dala veoma dobre rezultate, ali zbog toga što se Nokia nije preterano obraćala pažnju na taj deo hardvera, dobijamo nešto slabije rezultate od očekivanih. Nemojte me pogrešno razumeti, slike su fenomenalne, ali ponekad imaju više plavičastu boju, kao i, povremeno, previše svetle boje. Rezolucije 8 megapiksela, kamera je veoma dobra, pogotovo u slikama sa macro podešavanjima, kao i u fotografijama koje imaju dosta svetlosti. Međutim, iako Nokia nije obraćala previše pažnje na hardver kamere, itekako je obratila pažnju na softver. Sa dosta opcija, kamera se može podešavati na dosta različitih načina. Takođe, sa dobrim okom i osećajem za fotografiju, kamere mogu FENOMENALNO izgledati. Pogledajte primer fotografija napravljenih sa kamerom Lumia 900 telefona.

 

Sa desne strane telefona se nalaze 4 dugmeta – dva za regulisanje zvuka, jedan za zaključavanje i, na samom dnu, taster za slikanje. Mnogo mi je drago što je Nokia uključila i taster za slikanje, jer je mnogo lakše fotografisati sa dugmetom nego pogađati određeni deo ekrana sa prstom. Sa gornje strane se nalazi ulaz za slušalice širine 3,5mm, microUSB priključak, jedan mikrofon i mesto za SIM karticu. Sa donje strane možemo samo videti zvučnike.

  

SOFTVER

E sad, šta bi smo sve mogli reći o novoj verziji Windows Phone 7,5? Ajde da počnemo prvo od izgleda interfejsa. Kad upalite telefon, naići ćete na početni ekran koji je totalno drugačiji od ostalih početnih ekrana kod konkurencije. Početni ekran se zasniva na Live Tiles intefejsu, odnosno “živim pločicama” interfejsu, bukvalno prevedeno. Takođe, na početku je ovaj interfejs Microsoft nazivao Metro UI, ali je zbog nekih pravnih problema, taj naziv ukinut. Unutar tih pločica, dobijamo nešto više informacija nego što smo, na to, do sada navikli. Ukoliko imate slike od više kontakata u telefonu, na contacts aplikaciji će se menjati sličice tih kontakata; ako vam je stigla poruka, neće pisati samo broj jedan pored poruke, već naziv ooga ko šalje poruku i kada je poslao. Da ne bih nabrajao dalje, mislim da ste shvatili suštinu.

  

E, sad vas sigurno interesuje i meni, zar ne? E, klasičnog menija nema, a način na koji dolazite do svih aplikacija je sledeći: samo prevučete prstom sa desne na levu stranu i doći ćete do ekrana na kojem su, u vidu liste, prikazane sve aplikacije. Takođe, možete i pipanjem strelice, na gornjoj levoj strani, doći do tog istog menija, ali meni je ovako lepše. Svaku aplikaciju iz te liste možete dodati na glavni ekran jednostavnim držanjem i odabirom opcije “Pin to Start”.

Sad, šta bih još mogao reći za interfejs ovog telefona? Eh, da. Aplikacije, koje su sastavni deo WP 7,5 OS-a imaju drugačiji stil od aplikacija na koje smo navikli. Među njima su digitron aplikacija, kalendar i, već pomenuta, people aplikacija (contacts). Međutim ima ih još, ali ovo su jedne od najpopularnijih. Takođe, aplikacije za društvene mreže nisu onakve kakve ih vidimo na Android telefonima i iPhone uređajima. Sad ću da pojasnim. Sve pomenute aplikacije ne rade kao jedna beskonačna lista, već u određene delove te aplikacije (druga rubrika aplikacije ili prelazak sa Twitter-a na Facebook) se dolazi prevlačenjem sa jedne na drugu stranu telefona. A, isto tako, prilikom zadržavanja na jednoj strani, naredna strana, najprostije rečeno, viri sa desne strane. Vide se obrisi sledeće strane, ali do punih detalja možemo doći jedino prevlačenjem prsta sa desne na levu stranu.

  

Kucanje poruka je krajnje zanimljivo, jer je interfejs poruke rađen po jednom principu – minimalnost. Nema puno raznih boja, nema nekih nepotrebnih stavki, samo jednostavnost. Odaziv je fenomenalan, jer se na njemu može dosta brzo kucati. Ako bismo poredili odaziv između telefona, mogli bismo reći da je on sličan iPhone 4S uređaju.

 

Jedna stvar me samo nervira, i to MNOGO. Da li vidite prazan prostor ispod vremena? E, taj prostor je rezervisan za bateriju, do koje možete doći samo prevlačenjem prsta od vrha telefona ka sredini. I kad otkrijete bateriju, ona ne stoji dugo, možda minut. Voleo bih da je Microsoft uvrstio opciju gde možemo ili uključiti bateriju za stalno, ili isključiti. Taj deo telefona se, ali bukvalno, ni za šta ne koristi. Kako je, specifično ovaj problem, rešen u novoj verziji Windows Phone 8 OS-a, ne znam, ali se samo nadam da je rešen.

Jedini problem sa ovim OS-om, ali ne verujem da će to biti problem još dugo, je manjak aplikacija. Mislim da će se developeri vremenom zainteresovati za ovaj OS i da će napraviti dosta dobrih aplikacija i igara. Po nekim najnovijim informacijama, broj aplikacija trenutno sadržanih u Windows Store je negde oko 150,000. Nije loše, ali dosta kaska za konkurencijom (iOS 750,000, Android 700,000).

  

Jedino što bih još mogao spomenuti jeste da način kustomizacije nije veliki. Možete menjati boju pozadine, kao i boju pločica, dok sliku, kao wallpaper, možete postavljani samo na ekran za zaključavanje. Naravno, postoji još dosta specifičnosti ovog OS-a, ali je dovoljno i ovo, za sada.

HARDVER

Ne bih sudio o ovom telefonu po hardveru. Iskreno, hadver telefona vas neće oduševiti kao što bi to mogao uraditi neki noviji telefon, npr Samsung Galaxy SIII. Ali, kao što je to slučaj sa iPhone-om i iOS-om, hardver je u potpunosti odgovarao softveru i maksimalno ga iskoristio. Zbog toga, ovaj uređaj možda čak i bolje reaguje u svim situacijama nego većina Android uređaja.

Srce Lumia 900 telefona je sadržan u jednojezgarnom (da, samo jedno jezgro) Qualcomm Snapdragon APQ8055 procesoru radnog takta od 1,4 GHz. Takođe, operativna memorija (RAM memorija) Lumia 900 telefona je 512MB, dok svi znamo da je 1GB sada standard. GPU ovog uređaja je Adreno 205. Kao što sam rekao, ne sudite po hardveru, jer da vam neko da ovaj uređaj u ruke i rekli da ga poredite sa, već pomenutim, Galaxy SIII telefonom, ne biste sigurno primetili razliku.

Međutim, zbog toga što je Nokia poznata kao proizvođač hardvera i to jedan od najboljih, postavlja se pitanje što ovaj uređaj nema jači hardver? Odgovor je jednostavan – zbog OS-a. Naime, Windows Phone 7 i 7,5 je ograničavao hardver i nije mogao da radi na telefonima sa dva jezgra, većom RAM memorijom ili na ekranima veće rezolucije. Isto tako, Nokia nije ubacila, takođe zbog OS-a, mesto za microSD karticu. Zbog toga Nokia je ubacila 16GB interne memorije, što bi trebalo da bude dovoljno. Ali, nije da mislim, već sam uveren da to nekima neće biti dovoljno. Naravno, Nokia Lumia 900 podržava 1080p video koji teče bez zastajkivanja i seckanja.

Što se tiče baterije, ona je, da kažem, odgovarajuća. Baterija kapaciteta 1830 mAh bi trebalo da izgura duže od jednog dana, ali sve to zavisi od korisnika do korisnika. Nokia tvrdi da ona može izdržati oko 7 sati samo razgovora.

Način konekcija ne manjka, jer ovaj telefon podržava WiFi, Bluetooth, pa čak i LTE konekcija. Zbog toga što je ovo stariji model, ne podržava NFC konekciju, ali je broj konekcija prisutan, na ovom uređaju, dovoljan.

MOJI UTISCI

Šta reći, osim to da Nokia ide pravom putanjom. Od predstavljanja Lumia linije uređaja, pa sve do najnovijih telefona, imam neki osećaj da će se njihov trud dosta isplatiti. Jedini način kako se Nokia može vratiti na vrh jeste pomoću ovih telefona.

Mada, moram priznati da mi je žao što je Nokia odbacila MeeGo platformu, ali mogu da razumem. Mogu da razumem to kao neki evolucioni put ka nekom novom nivou. Ipak je Windows Phone OS bio duže prisutan i deo jedne jake kompanije, dok je Nokia, iako i dalje jaka, dosta potonula. Microsoft je bacio uže, a Nokia se prihvatila.

Nego, predlažem da, ako vas interesuje novi Windows telefon, uzmete ovaj uređaj jer, osim što je Windows Phone, uskoro dobija update na novu, Windows Phone 7,8 verziju koja će doneti brojna poboljšanja.

Ako vas interesuje mesto gde možete najpovoljnije kupiti ovaj uređaj, vratite se na početak ovog teksta, videćete link do Mobilnog Shop-a, najbolje i najjeftinije internet prodavnice kod nas.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments