Home TestoviTelefoni i tableti Nokia N9 test

Nokia N9 test

by Admin

Nokia N9 je bila jedan od najiščekivanijih telefona iz Nokia kompanije, ali je, nažalost, doživeo kraj. Kada kažem kraj, mislim na to da kada držimo Nokia N9 telefon u ruci, držimo parče istorije. Nokiina MeeGo platforma je konačno ugašena. Ali je ova platforma kulminacija 12 godina rada na razvijanju sopsvenog softvera Nokia kompanije. I sad se verovatno pitate zašto sam izabrao da pišem baš o ovom telefonu.

Pa izabrao sam da pišem o ovom telefonu, jer je Nokia napravila ogroman skok pri izradi ovog telefona. Softver je dostigao savršenstvo, dok je hardver mnogo bolji od prethodnih modela telefona iz ove kompanije. U svetu tužbi zbog krađe izgleda telefona i ostalih stvari, Nokia je napravila stvarno jedinstven dizajn, koji je ponosna zaostavština MeeGo inženjera ovoj Finskoj kompaniji.

DIZAJN

Bez ikakvih razmišljanja, dizajn ovog telefona je savršen. Nokia je je uzela najbolje iz ostalih telefona i ukombinovala u jedan telefon. Spoljašnost N9 telefona je napravljena od visokokvalitetne obojene plastike, dok su zakrivljenja sa strana ovog telefona tako odrađena da bi telefon udobno stajao u ruci, bio lep za oko i lagan za ubacivanje u džep. Siguran sam, da bi ja, pre odabrao ovaj telefon, zbog njegovog dizajna, nego Galaxy S3. Jedino što bi me možda odvraćalo jeste mali broj aplikacija.

Ako počnemo od ekrana, prvo ovo možemo primetiti – prelep AMOLED displej sa Clear Black tehnologijom. Ono što mi se VEOMA dopada kod ovog uređaja jeste to što kad je telefon isključen, uopšte se ne vide granice ekrana, ali kada se otkrije wallpaper sa dvostrukim dodirom na ekran, te granice se vide. Clear Black tehnologija sprečava da se crna boja na ekranu i crna boja oko ekrana razlikuju, tako da kada upalite meni ovog uređaja, izgledaće kao da ikonice iskaču niotkuda, što nije slučaj sa ostalim telefonima. Ekran je veličine 3,9 inča i donosi veoma čistu i živu sliku, sa tačnim bojama. Rezolucija ovog ekrna je 480 x 854 piksela sa 16M boja. Jedino što čini ovaj ekran malo lošijim jeste ugao gledanja. Detalji ostaju isti, dok slika dobija plavičastu boju.

Gornja i donja strana Nokia N9 telefona je ravna, tako da se telefon može postaviti i uspravno. Sa predne strane postoji i kamera koja se nalazi ispod ekrana, a ne iznad kako su svi navikli, kao i sa zadnje. Kamera sa zanje strane ima Carl Zeiss optiku od 8 megapiksela, koja je svima poznata i LED blic. Na gornjoj strani je mesto za mircoSIM karticu, microUSB port i ulaz za slušalice veličine 3,5mm. Sa desne strane su dugmad za regulisanje zvuka, kao i dugme za zaključavanje i uključivanje/isključivanje. Baterija se ne može vaditi jer je telo izrađeno od jednog dela, kao što i ne postoji mesto za memorijsku karticu.

   

   

Ona je dostupna u tri boje, plava, crna i ljubičasta. Što se tiče dizajna, Nokia je predivno odradila dosta dobro svoj posao prilikom dizajniranja ovog uređaja, jer je stvarno prelep i jedinstven.

INTERFEJS

Lepota MeeGo platforme je u njenoj jednostavnosti. OS je podeljen u 3 ekrana, dok su notifikacije fiksirane na vrhu ekrna i moraju da se dodirnu, da bi se te notifikacije proširile i pokazale više informacija. Postoje notifikacije za bateriju, Wi-Fi, facebook status i vreme. U svaki ekran se može pristupiti prevlačenjem prsta od jedne do druge ivice ekrana. I da znate, ne postoji Home ekran, kao na Symbian Belle OS-u, već su samo ta tri ekrana dostupna korisniku. Ono što vam omogućava superiorno iskustvo kod korišćenja ovog telefona jesu ARM Cortex – A8 procesor od 1GHz i 1GB RAM memorije. Kad uzmete ovaj telefon u ruke i isprobate ga na kratko, videćete da ovaj telefon prosto odiše brzinom i lakoćom korišćenja.

Ekran 1

Na prvom ekranu se nalaze instalirane aplikacije, koje su raspoređene u jednu mrežu i bukvalno iskaču iz ovog AMOLED ekrana. Prvi ekran izgleda veoma uredno i dozvoljava osnovu kastomizaciju (raspored ikonica po vašoj želji. Možete pomerati ikonice kada nešto duže pritisnete bilo koju ikonicu. Prilikom pritiska, ekran dobija sivkastu boju, dok se na aplikacijama, koje se mogu izbrisati, pojavljuje krstić na vrhu, što znači da vrlo lako možete izbrisati tu aplikaciju. Slično brisanju aplikacija na iOS platformi.

Ekran 2

Ekran dva predstavlja vaše otvorene aplikacije – multi-tasking ekran. Na ovom ekranu možete vrlo lako pristupiti otvorenim aplikacijama, koje možete ostaviti da rade kada prevučete prstom od dna ekrana ka vrhu, ili zatvoriti tu aplikaciju prevlačenjem prsta od vrha ekrana ka dnu. Isto tako, kada uđete u multi-tasking ekran, možete uređivati otvorene aplikacije, i izlaziti iz njih kao što to možete raditi na prvom ekranu – dugačak dodir na jednu otvorenu aplikaciju i videćete krstić na svakoj aplikaciji gde je možete zatvoriti, a pri dnu imate “Close All” opciju.

Ekran 3

Na krajnjem ekranu postoji minimalistički pristup twitter i facebook update-ovima (ili feed-ovima, kako vam je lakše). Postoji opcija za uključivanje i ostalih update-ova, kao što su vesti koje dolaze na AP Mobile news aplikaciji. Možete prikazati 50, 100, 200 ili 500 update-ova na ovom ekranu i izabrati da se na svakih 10-ak minuta ti update-ovi osveže (refresh).

      

EKRAN 1                                   EKRAN 2                                  EKRAN3

Zaključavanje na ovom telefonu je takođe jedinstveno. Zahteva rad u dva dela, da se telefon ne bi slučajno otključao u džepu (to ume da bude baš skupo, ako znate o čemu pričam). Prvi deo se sastoji u tome da dva puta pipnete ekran, ili da stisnete dugme za zaključavanje sa desne strane uređaja. U drugom delu morate prevući prst sa leve strane na desnu stranu telefona (ekrana). Možete to uraditi i obrnuto, ako vam je tako lakše (sa desne na levu). Ono što mi se posebno dopada kad se ekran zaključa je to što se sat vidi u svakom momentu i ne morate otključavati ni stiskati bilo šta na telefonu.

Ovo je detaljno objašnjavanje kako MeeGo OS funkcioniše. Prvi put kad sam uzeo ovaj telefon u ruke, nisam mogao da se snađem, ali kad sam se snašao, video sam koliko je ovaj OS jednostavan. A ono što mi se mnogo sviđa na ovoj platformi jeste što podržava dosta pokreta prstom po ekranu, gde svaki pokret radi nešto drugačije. Osećam se kao Tom Cruise u Minority Report filmu :).

FUNKCIONALNOST

Ono što je najbitnije kod smartfona jeste telefon. Brojčanik, kao i sama funkcionalnost telefona je veoma dobra. Svako dugme, ikonica i meni su optimizovani za dodir i sjajno izgledaju. MeeGo platforma omogućava i sinhronizovanje sa Google kontaktima, ali, nažalost, kalendar to ne omogućava. Ali opet, i on je veoma dobar i ima dosta dobar UI. Samo nekad može nastati problem kada skrolujete na levo ili na desno i kad hoćete da vidite prethodni ili naredni mesec, jer ukoliko previše idete na levu ili na desnu stranu, možete isključiti kalendar i vratiti se na neki od tri ekrana, što sam iznad opisao. Ali to nije preveliki problem, ali ume nekad da nervira.

      

Kucanje poruka je zadovoljstvo. Kada sam pokušao da kucam poruku, video sam da je iskustvo kucati poruku bolje nego na ostalim telefonima. Zbog veličine ekrana od 3,9 inča, treba se navići na QWERTY tastaturu u portret modu, dok je kucanje poruka u landscape modu mnogo bolje. Po meni je landscape tastatura u N9 telefonu najbolja do sada.

Duboka integracija sa Facebook i Twitter društvenim mrežama je impresivna. A ono što je još bolje, ovaj OS nudi i veliku integraciju sa YouTube-om, Flickr-om, Skype-om i ostalim servisima, kao i sa različitim mail servisima, kao što su Gmail i Yahoo! Mail.

      

MeeGo platforma nije samo za posao, već postoji i dosta aplikacija i igrica koje dolaze preinstalirane na ovaj telefon. Neke od aplikacija su: Document vieweer, RSS feeds, AccuWeather, AP Mobile, dok igrice koje dolaze na ovaj uređaj su: Angry Birds, Galaxy on Fire 2 i Need for Speed Shift (doduše, Angry birds je trial igra, ali opet ima dosta nivoa i definitivno ćete ubiti vreme ubijajući svinje).

Kao što sam rekao na početku ovog teksta, jedino što bi me moglo odvratiti od kupovine ovog telefona jeste mali broj aplikacija na Ovi Store-u. Postoji određeni broj aplikacija, ali je veoma škrt. Ukoliko kupujete telefon radi velikog broja aplikacija, ovo nije telefon za vas. Ali ono što je glavno kod ovog uređaja, sve ono što vam je potrebno od aplikacija i ono što ćete sigurno koristiti dolazi kao preinstalirano na telefon.  Isto tako, među svim ovim hardverom, postoji i jedan čip, o kojem sam pričao u testu LG Optimus L7 telefona, a to je NFC čip. Za više detalja o tom čipu, pročitajte Optimus L7 test.

KAMERA

Ne znam zbog čega, ali Nokia je na ovaj telefon stavila lošiju kameru nego na N8 telefonu. Kamera na Nokia N8 telefonu ima 12 megapiksela, dok ovaj telefon ima 8 megapiksela. Ali i pored slabije kamera, kamera na Nokia N9 telefonu sa Carl Zeiss optikom i sa f2.2 sočivom je dosta dobra. Detalji na slikama su veoma primetni, boja je u većini slučajeva tačna, dok je broj opcija na samom interfejsu kamere veliki.

  

Kamera ima i auto-fokus, kao i tap-to-focus opciju koja je veoma tačna. Ali se na kameru morate malo naviknuti. Jer je kamera dosta brza kada hvata slike, čak i pre nego što fokus imao priliku da deluje. Tako da  morate sačekati sekund, dva pre nego što slikate, da auto-focus ima priliku da izoštri sliku. Ono što je veoma dobro i što ima dosta veliki efekat kad se slika fokusira, jeste macro-shot. Sa ovom opcijom možete napraviti stvarno detaljne fotografije.

Pogledajte ove slike kako izgledaju, pa i sami možete proceniti da li je kamera dobra ili ne.

 

 

 

Video snimak je nešto lošiji od konkurencije. Iako ima mogućnost snimanja u 720p rezoluciji, on nije savršen. Boje nekad izgube deo kontrasta, zvuk nije savršen (čuje se ono što ne bi trebalo da se čuje – buka auta, vetar koji duva u mikrofon itd). Ali je dosta bolji od ranijih modela Nokia telefona. Prilikom snimanja se može fokusirati na određeni deo i on radi dosta dobro.

Kamera na ovom telefonu je jedna od boljih i ako volite da pravite fotografije, morate pogledati i ovaj telefon, međutim ukoliko hoćete da korstite ovaj telefon za snimanje i ako vam je snimak dosta bitan, ne bih preporučio ovaj telefon.

MULTIMEDUA

Multimedia na Nokia N9 bi trebalo da se malo sredi. A evo zašto.

Ako pričam o muzičkom plejeru, Nokia je odlučila da zaključa muzički plejer u portret orijentaciji. Za one koji koriste samo portret orijentaciju, ovo nema nikakvog značaja. Ali Nokia je mogla da uradi i neki lep pregled albuma kada se telefon okrene u landscape režim. Dobijate i opciju da odete na Ovi Music i kupite muziku koju hoćete. Isto tako, ono što me dosta iznenadilo, jeste to da ne možete da izbrišete muziku iz muzičkog plejera, što je dosta iritirajuće. Morate prikljičiti telefon na kompjuter da bi ste izbrisali pesmu iz telefon, to je sasvim suludo. Ali je kvalitet muzike veoma dobar, čak jedan od boljih što sam čuo.

      

Video plejer je druga priča. On podržava dosta formata, kao što su MKV, H.263, H.264, MPEG4 i WMV9. Ali, nažalost, ne podržava 720p video. Iako može snimati u toj rezoluciji i plejbek tog snimka je veoma dobar i teče fluidno, to nije slučaj sa rezolucijom filmova. Isto tako, YouTube snimci sa HD rezolucijom ne ide glatko, kao što bi trebalo. Međutim i 480p snimci su veoma dobri, što možete da se zahvalite AMOLED ekranu sa Clear Black tehnologijom.

 

KONEKCIJA

Ovaj telefon podržava 3g i quad-band GSM mreže, što zači da se možete povezati sa svim mrežama na svetu. Telefon dolazi sa preinstaliranim Nokia mapama i sa GPS-om koji omogućava besplatnu navigaciju. N9 uređaj isto ima i Wi-Fi konekciju, bluetooth i NFC, tako da je mogućnost konektovanja sa ovim telefonom veliki.

Novi Nokia browser je veoma dobar i fluidan. Multi-touch zumiranje radi bez problema, kao i dvostruki dodir za zumiranje. Ne podržava Flesh, ali je to izostavljeno zbog toga što bi Flesh usporavao fluidnost ovog pretraživača. Ali dobijate HTML5 podršku.

      

Dobijate mogućnost pravljenja Wi-Fi hotspot-a sa ovim telefonom, što je veoma korisno. GPS dosta dobro radi i veoma tačno locira telefon Iskreno, po meni bolje nego Google maps, koji mi dosta puta daje krug od 40 metara i kaže da se tu nalazim, čak i nakon upaljenog wireless-a i GPS-a.

ZAKLJUČAK

Razgovori preko ovog telefona su tekli bez problema, sa povremenim štucanjem (prekidima). Poništavač zvuka prilokom zvanja je radio veoma dobro, barem na uređaju koji sam imao prilike da isprobam.

Baterija od 1,450mAh je veoma dobra. Ukoliko hoćete da vam baterija traje oko dva dana, samo isključite sve konekcije (osim 3G konekcije) i to bi trebalo da bude to (sa prosečnim, pa čak i više nego prosečnim korišćenjem). Ovakvim trajanjem baterije, Nokia N9 je pobedila sve telefone, jer skoro svaki smartfon ima bateriju koja traje samo 1 dan.

Dosta jak procesor od 1GHz i 1GB RAM memorije će vam sigurno dati veliku brzinu pri radu, kao i pri igranju igrica na ovom telefonu. Kamera je dosta dobra, kao i hardver i dizajn. Ali i pored ovakvih prednosti ima i nekih mana. MeeGo platforma je gotova, ovaj OS nema budućnost. Inženjeri MeeGo platforme su otišli iz Nokia kompanije i osnovali Jolla kompaniju, ali će proći meseci dok ne budemo ovaj OS videli u nekim telefonima. Isto tako, ono što bi mene, a verujem i druge ljude, odvratilo od kupovine ovog, inače, fantastičnog uređaja jeste mali broj aplikacija. Takođe, ne postoji podrška za microSD karticu, ali ukoliko uzmete uređaj od 64GB, ona vam neće ni trebati.

Iskreno, nije mi jasno zašto je Nokia odbacila MeeGo platformu, koja je kao prvo dosta intuitivna i stabilna, a kao drugo veoma drugačija od svih ostalih. Ona je imala mogućnost da bude najbolja platforma, čak bolja i od iOS-a, da se Nokia malo više potrudila oko reklamiranja ove platforme, kao i ovog OS-a.

Ali dobro, šta je tu je. Ovaj telefon mogu preporučiti korisnicima koji bi ga koristili za posao i povremeno ubijanje vremena u autobusu, ali ne i korisnicima kojima su primarne aplikacije i igrice.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments