Home TestoviRačunari Dell Inspiron M5040 test

Dell Inspiron M5040 test

by Admin

Dell Inspiron M5040 je novi računar sa ekranom od 15,6 inča. Ovaj laptop od Dell kompanije zamenjuje stariji model od 14 inča. M5040 je računar koji je stvoren za studente jer je budžetski orijentisan. Ima jedan od starijih AMD dvojezgarnih  procesora. Ovaj test ću napraviti iz perspektive prosečnog sudenta, jer je za njih ovaj laptop i stvoren.

DIZAJN

Ovaj računar ima sportski dizajn kao i obradu od bručenog metala i dostupan je u nekoliko boja. M5040 ima dosta lep dizajn koji će vam se sigurno svideti, ali koji vam neće smetati previše, ukoliko ga budete nosili negde sa sobom, jer je stilizovan, ali nije puno ni težak. A još jedan razlog zbog kojeg možete nositi ovaj laptop svuda sa sobom jeste to što M5040 ima dosta dobru bateriju koja traje čak i više od 10 sati, ukoliko izaberete bateriju sa 9 ćelija, ali ukoliko izaberete bateriju sa 6 ćelija, ona će trajati negde oko 5 sati. Poklopci raznih boja na vrhu računara jesu veoma lepi i daju novi izgled vašem laptopu, ali su magnet za otiske prstiju.

Broj portova na M5040 računaru su tipični za laptop ove veličine. Ima HDMI port, kao i Ethernet konekciju koji se nalaze na levoj strani lapotopa. Ostali portovi na levoj strani su 7-in-1 čitač memorijskih kartica, kao i USB 2.0 port, ulaz za slušalice i mikrofon i VGA port. Na desnoj strani se nalazi i optički drive (DVD /RW) kao i druga dva USB porta. Kamera od 1,3MP je integrisana na displej  ekrana od ovog računara. Ovi portovi su standardni i neophodni na svakom računaru ove veličine. Ali ne očekujte ništa specijalno od portova na ovom laptopu, kao što je npr USB 3.0.

 

HARDVER

Iako Dell M5040 ima dosta dobre specifikacije, kao i hardver, skoro svaki laptop u klasi ga je nadmašio što se tiče performansi. Ali da nastavim. Ovaj računar može imati Core i3 i i5 procesor, ali to utiče na cenu. Svi laptopovi koji imaju Core i3 imaju slične performance, ali i kao što sam rekao manju cenu od Core i5 procesori, tako da su primamljiviji pri kupovini. Ali standardno, ovaj računar dolazi sa AMD procesorom. Dell koristi taktiku smanjivanja cene, ali morate paziti da ta smanjena cena donosi lošiju bateriju sa 6 ćelija, kao i slabiji processor. Mislim da će ovo biti jedino što bi moglo odbijati kupce od inače dosta solidnog laptopa. Ovaj CPU je solidan kod multitaskinga, kao i kod reprodukovanja miltimedijalnih sadržaja (dosta dobro podržava puštanje HD filmova, bez zastajkivanja kao i bez seckanja).

Tastatura ovog laptopa je veoma dobra. Dugmad imaju mat presvlaku, što znači da ne ostaju otisci prstiju po tastaturi. Lepo je situirana ispod ekrana i dosta su dugmad prostrana, tj olakšava kucanje sa manjim brojem grešaka, ali nemate numeričku tastaturu sa desne strane.  Touch pad je manji nego što je to uobičajeno, ali ima dobar odaziv, kao što i podržava multi-touch pokrete.

Kao što sam već spomenuo, život baterije (one sa 6 ćelija) je negde oko 5 sati, ali dosta ljudi govori da ova baterija jedva izdržava tri sata. Doduše vi možete uzeti i onu od 9 ćelija, ali imajte na umu da vam ovo povećava cenu laptopa. Jedino što mi se ne sviđa jeste to što ima AMD Radeon grafičku kartu, jer je ona dosta slabija u odnosu na ostale u ovom cenovnom rangu. Ovo je specifikacija ovog računara:

 • Procesor                                                                AMD Dual-Core Procesor ograničen 1.65GHz
 • Chipset                                                                  AMD A50M
 • Memorija                                                                6GB DDR3
 • Memorijsko proširenje                                             2 slota, maksimalno 8GB DDR3 do 1333MHz
 • HDD                                                                      500GB SATA 5400rpm
 • Monitor                                                                 15.6” LED HD (1366 x 768)
 • Grafička karta                                                         AMD Radeon™ HD 6320M
 • CD/DVD                                                                 DVD RW Dual Layer
 • Zvučnici                                                                  Stereo Speakers
 • Mrežna karta                                                          10/100 Ethernet
 • Wireless                                                                 802.11 b/g/n
 • Baterija                                                                   6 cell Lithium Ion (Li-Ion)
 • Težina                                                                     2.4kg

ZAKLJUČAK

Ovaj računar je jedan od solidnih budžetskih lapotopova i definitivno je jedan od izbora prosečnog korisnika. Iako ovaj računar nema processor najnovije generacije, niti najnoviju grafičku kartu, za studenta bi bio dosta dobar za osnovne operacije koje bi on imao na fakultetu tokom studiranja. Isto tako, ono što mu smanjuje cenu jeste i Linux Ubuntu OS, tako da ukoliko hoćete Windows OS, morate dodatno doplatiti. Ovaj računar košta oko 350 evra kod nas, a možete ga naći ili u Dell prodavicama ili u PC Practic prodavnicama.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments