Home TestoviTelefoni i tableti Koji je bolji: Huawei Ascend G300 ili ZTE Blade 3

Koji je bolji: Huawei Ascend G300 ili ZTE Blade 3

by Admin

U poslednjih mesec dana bilo je mnogo pitanja o tome koji je telefon bolji – da l’ Huawei Ascend G300 ili ZTE Blade 3. Pomoću ovog teksta sam hteo da vam ukažem na prednosti i mane i jednog i drugog telefona. Oba telefona dolaze od kineskih proizvođača i oba telefona, ako gledamo u globalu, su veoma dobra i sigurno će vam koristiti.

Huawei Ascend G300 i ZTE Blade 3 su telefoni koji su u nekim stvarnima slični, a u nekim različiti. To ne mora značiti da je neki od ova dva bolji od drugog, ali pre nego što budete kupovali ove telefone morate znati šta dobijate sa jednim, a šta sa drugim. Zato je Tehnoloid blog tu, da vam pomogne da se odlučite između ova dva, kako sam primetio, veoma popularna telefona.

Huawei_ascend_g300_1 ZTE-Blade-3

DIZAJN

U smislu dizajna, telefoni su dosta slični. Oba imaju velike ekrane veličine 4 inča, oba imaju zaobljen oblik na ivicama telefona, kamera se nalazi na vrhu (centrirano) zadnje strane telefona. Jedina razlika u zadnjoj strani, jeste to što ZTE Blade 3 nema blic, dok Huawei Ascend G300 ima. I to je ono što mi se stvarno ne sviđa kod Blade 3 telefona.

Ekran kod oba telefona, kao što sam rekao, ima veličinu od 4 inča sa WVGA rezolucijom (480 x 800 piksela). Huawei Ascend, doduše, ima nešto drugačiji ekran od ZTE Blade 3 telefona, jer Ascend G300 telefon poseduje IPS LCD displej sa 16 miliona boja, dok ZTE Blade 3 ima običan TFT displej sa 256,000 boja. Već se vidi ko je pobednik u ovoj kategoriji. Gustina piksela je, sa 233ppi, ista na oba telefona, ali mislim da Huawei G300 telefon ima prednost, baš zbog ekrana. Ono gde ZTE Blade 3 ima prednost nad Huawei G300 telefonom jeste u prednjoj kameri. Naime, ZTE Blade 3 poseduje prednju kameru VGA rezolucije, dok G300 ne poseduje, nažalost. Još jedna razlika je u broju kapacitivnih dugmadi, odnosno na G300 telefonu se nalazi 3 dugmeta, dok se na Blade 3 nalazi 4. Nije velika razlika, ali vredna pomena. Odaziv ekrana na oba telefona je dosta dobar, dok su kod G300 telefona lošije odrađena kapacitivna dugmat, koja se moraju po nekoliku puta stisnuti. Mada sve je samo stvar navike, tako da ne morate previše da se brinete :).

Blade-III-White-01_fHuawei-Ascend-G300-01

Kvalitet kamere na oba telefona je sličan, ali se zbog blica, G300 izdvaja. Slike su nekako čistije, manje mutnije i stabilnije. Međutim, ne bih preporučio da bilo koji od ova dva telefona koristite kao zamenu za fotoaparat, jer nemaju dovoljno kvalitetnu kameru. Za beleženje nekih uspomena je ok, ali za neko profesionalno pravljenje slika nije. Pogledajte slike ispod, jedna je slikna sa Blade 3 telefonom, a druga sa Huawei Ascend G300 telefonom.

ZTE Blade 3

ZTE Blade 3

Huawei Ascend G300

Huawei G300

Sa strana možete naći standardnu dugmad, odnosno dugme za zaključavanje i dva dugmeta za regulisanje zvuka. Oba telefona imaju ulaz za slušalice veličine 3,5mm i svi multimedijalni sadržaji se prebacuju preko micro USB kabla.

SOFTVER

Odmah, iz kutije, ZTE Blade 3 telefon radi na novijoj, Android 4.0 Ice Cream Sandwich, platformi. Uz nju dobijate sve pogodnosti koje niste dobijali uz stariju Gingerbread platformu. Takođe, aplikacije novijeg tipa rade uglavnom na 4.0 verziji pa naviše, što predstavlja prednost u odnosu na telefone sa starijim verzijama OS-a. Preko njega nije ubačen nikakav korisnički interfejs, sem kod ekrana na zaključavanje. On malo odudara od stock ICS-a, ali dobro, barem lepo izgleda.

2012-10-29_08-24-1_f  2012-10-29_08-24_f  2012-10-29_08-23_f

Sa druge strane, Huawei Ascend G300 telefon radi na starijoj, Android 2.3.3 Gingerbread, verziji. Preko Gingerbread platforme je postavljen kastomizovan korisnički interfejs od Huawei kompanije. Međutim, ima jedno iznenađenje – Huawei kompanija je odobrila i izbacila update na novu verziju Android platforme – 4.0 Ice Cream Sandwich. Naravno, sa ICS-om možete sami kastomizovati svaki deo interfejsa na telefonu, tako da ne morate se ograničiti samo na korisnički interfejs Huawei kompanije – ako vam se ne sviđa.

Huawei Ascend G300 42-210-100  Huawei Ascend G300 10-210-100  Huawei Ascend G300 20-210-100

Tako da, što se tiče softvera, tu nema puno razlike. Oba podržavaju ICS, ni jedan neće dobiti update na noviju verziju Android platforme i nemaju puno beskorisnih aplikacija (bloatware).

HARDVER

Oba telefona imaju dosta sličan hardver. Oba rade na Qualcomm MSM 7227A Snapdragon procesorima radnog takta 1GHz, koriste Adreno 200 GPU i imaju 512MB RAM memorije. Oba telefona dolaze sa 4GB interne memorije, od čega samo 2,5GB možete koristiti, ali se podrazumeva i dodatna memorija u vidu microSD kartice do 32GB.

Konekcije su mnogobrojne, odnosno nije LTE sposoban, ali podržava HSDPA mrežu, koja je u stvari 3G mreža sa bržim prenosom podataka, Bluetooth i WiFi. Međutim, nedostatak NFC konekcije je primetan, ali pošto korišćenje NFC čipa još nije zaživelo kod nas, neću to pripisivati kao veliki nedostatak.

Oba telefona imaju akcelerometar, senzor za blizinu i kompas, što uvek dobro dođe.

Ono gde se ova dva telefona razlikuju jeste baterija. ZTE Blade 3 ima bateriju kapaciteta 1,650mAh, dok Huawei Ascend G300 ima, u zavisnosti od regiona i tržišta, od 1300mAh do 1500mAh. Međutim, Huawei je i na to mislio, jer je softver specijalno napravljen da čuva bateriju. Ne znam tačno kako sve ovo funkcioniše, ali mogu vam reći da pomaže. Oba telefona mogu izdržati jedan dan prosečne upotrebe, ali ne očekujte čuda.

MOJI UTSICI – Presuda

Po svemu onome što sam napisao, ali i iskusio, mogu sigurno reći da je Huawei Ascend G300 bolji od ZTE Blade 3 telefona. Lepši ekran, po meni i zanimljiv interfejs, prisustvo LED blica su razlozi zašto bih, bilo koji dan u nedelji, izabrao ovaj telefon.

Međutim, ono što me mnogo nervira jeste to što ne postoji prednja kamera. Jeste da je ni na telefonu, koji trenutno imam, ne koristim, ali znam da kad god hoću da pozovem nekoga preko Skype-a, mogu. Ovako, pa i ne. Cena ova dva telefona, gde god da odete je slična. Ako je cena glavni faktor, a dobijete izbor između ova dva, da kažem sasvim solidna, telefona, morate znati za koji da se odlučite.

Ako se ne slažete sa mnom, voleo bih da to čujem u komentarima. Da li imate ovaj telefon, šta mislite o njemu, koji je bolji itd, takve stvari.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

10 Komentari
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Đuro
Đuro

Lepo objašnjeno,samo kad se već upoređuju fotke,trebalo bi ako postoji mogućnost da se stave dve iste,jer samo tako se vide razlike

djuroue
djuroue

Posedujem g300 i sto se tice odziva menu, home i back tastera, problem je bio u verziji Gingerbreada dok na ICS tog nedostatka nema. Isto tako cu da pomenem da sam instalirao probnu verziju CyanogenMod 10.1, Jelly Bean 4.2 koji je od telefona napravio cudo, pre svega zahvaljujuci butter projectu i hardverskoj akceleraciji u 2D. Sve pohvale za ovaj model Huawei-a.

vladimir
vladimir

imam zte blade3,zanima me kako da ukljucim prednju kameru ako je ima?

deki
deki

imam blade 3 i nema prednju kameru

Neko

Kako aktivirati 3G????

Mirko
Mirko

Posedujem Blade G telefon. Duboko sam razocaran sa reprodukcijom zvuka, bez slusalica ocajan. U specifikaciji stoji da ima COMPASS, medjutin on bukvalno ne podrzava ni jednu aplikaciju Compassa. Slao sam ga i u VIP servis, ali po njima je sve OK. Kazu da nije njihov domen aplikacije i da ih to ne interesuje. Ako neko zna resenje za Compass, neka ga objavi, mnogi se vrte oko tog problema bezuspesno.
Imam i Blade III, na ovom fonu radi dosta palikacija compassa i tn mu je kudikamo bolji.
Pokusacu da vratim u VIP telefon i da zahtevam zamenu za neki drugi.