Home TestoviTelefoni i tableti HTC One S recenzija

HTC One S recenzija

by Admin

HTC One S telefon je srednje dete HTC-ove One linije telefona, predstavljenih početkom prošle godine. Pozajmljuje notu dizajna i od jačeg brata (izgled, formu), ali i od slabijeg brata (kvalitet kućišta). HTC One S telefon je jedan od boljih telefona trenutno na tržištu, iako je predstavljen pre oko godinu dana. HTC je pravio bolje verzije svojih uređaja, poput HTC One X+ telefona, pa HTC One SV itd, ali je HTC One S telefon i dalje poželjan, lep, moćan i, mogu reći, na ceni.

Od funkcionalnosti ima dosta toga što bi ga činilo poželjnim, poput HTC Sense 4.0 korisničkog interfejsa, Qualcomm Snapdragon procesora i HTC ImageChip koji poboljšava rad kamere. Jedina, na neki način, mana jeste to što se baterija ne može vaditi, ali to je slučaj sa svim telefonima One linije. Da li se ljudi žale zbog toga? Žale se, ali ih to ne sprečava da kupuju, jer prodaja tog uređaja ne opada.

HTC-One-S-Review-03-jpg

Kad već pričamo o prodaji, ovaj telefon možete nabaviti za nekih 360 evra u radnji Mobilni Shop, našoj najvećoj internet prodavnici. HTC One S je savršen za one koji nemaju više para da izdvoje za mobilni telefon, a hoće funkcionalnost (i donekle izgled) HTC-ovog najboljeg uređaja iz originalne One linije, One X telefona.

DIZAJN

Kao što rekoh, ovaj uređaj donekle pozajmljuje note dizajna ostala dva uređaje iz originalne One linije. Samo kućište liči na dizajn One X telefona, dok je kućište napravljeno od eloksiranog aluminijuma, kao i na HTC One V telefonu, koji bi trebalo da je čvršći od običnog. Čisto da razjasnim, kažem originalne, jer je dosta novih uređaja predstavljeno kao deo One linije, dok su originalni telefone One linijie sledeći – One V, One S i One X. Kad uzmete ovaj telefon u ruke možete primetiti dve stvari: kompaktnost i tankoću telefona. Iako je ekran veličine 4,3 inča, ta veličina ekrana je otišla u visinu, a ne u širinu (kao kod iPhone 5 telefona). Takođe, on je tanak samo 7,8mm, što, u poređenju sa današnjim standardnom, spada u kategoriju debelih telefona (sad se prave telefoni tanki 6,5mm), ali ja preferiram ove deblje, ako ništa drugo, zbog baterije.

HTC-One-S-Review-Compare-jpg

OLED ekran veličine 4,3 inča je delo Samsung kompanije, kao što je i S-LCD panel na One X telefonu. OLED ekran donosi veoma vedre, čiste i oštre boje, dok je crna boja baš crna, a ne tamnija varijanta sive, kao kod LCD ekrana. Ekran ima qHD rezoluciju, odnosno rezoluciju od 540 x 960 piksela, što mu daje pristojnu gustinu piksela od 256ppi. Ne može da se meri sa današnjim 1080p telefonima, ali je ta gustina je dovoljna da se i najmanji detalji vide bez problema. Zbog dobrog rasporeda piksela, ali i zbog činjenice da je to OLED ekran, svi detalji na ekranu se vide i po najvećem suncu. Naravno, za manju potrošnju baterije možete smanjiti osvetljenost ekrana, ali onda će detalji na ekranu pri direktnom suncu izgubiti na oštrini. Na prednjoj strani, ispod ekrana, se nalaze tri kapacitivna dugmeta – Back, Home i Multitasking, ali i prednja VGA kamera i predni zvučnik.

HTC-One-S-Review-01-screen-jpg

HTC-One-S-Review-06.jpg HTC-One-S-Review-05-jpg

Na zadnoj strani se nalazi kamera sa veoma dobrom rezolucijom od 8 megapiksela, LED blic i zvučnik. Međutim, ono što izdvaja ovu kameru od kamera iste rezolucije ostalih proizvođača jeste taj ImageChip, koji pomaže pri slikanju neverovatnih slika. Nekako mi je žao što ovaj telefon nema mogućnost da, kao Xperia S telefon, može da upali kameru, i kad je zaključan ekran, za sekundu, ali prilikom slikanja nije bilo nikakve primedbe. Na nekim slikama, jarke boje su se isticale, međutim to se može srediti pravilnim fokusuranjem pre slikanja. Postoji mnogo modova na ovoj kameri, odnosno HDR, panorama mod, face i smile detection mod, macro shot mod…, što doprinosi korisnosti ovog uređaj. Ne manjka u modovima, ali se nekad kamera ne može tako lako fokusirati prilikom korišćenja ovog poslednjeg, macro shot, moda. LED blic je dobar, ali ne očekujte da osvetli celu sobu, jer će nekad slike izgledati, kao prvo mutno, a kao drugo mračno. Pogledajte slike ispod, pa ocenite sami. Sposoban je da snima u 1080p rezoluciji pri 30fps, ali se nekad dešava da se fps smanji i na 22-23 (pri mračnijem okruženju).

HTC-One-S-Review-08.jpgHTC-One-S-Review-07-jpg

HDR SLIKA

HDR slika

OBIČNI MOD

Obična slika

MACRO – SHOT MOD

macro shot

Sa desne strane se nalaze dva dugmeta za regulaciju zvuka, sa leve microUSB port, sa gornje se nalazi dugme za zaključavanje i ulaz za slušalice veličine 3,5mm, dok se sa donje strane nalazi mikrofon.


HTC-One-S-Review-13-jpg
 HTC-One-S-Review-12-jpg

HTC-One-S-Review-10.jpgHTC-One-S-Review-11-jpg

SOFTVER

Ovaj uređaj dolazi sa, tada, novim Android 4.0 Ice Cream Sandwich OS-om, preko kojeg je ubačen, sada veoma lepo dizajniran, HTC Sense 4.0 korisnički interfejs. HTC Sense 4.0 interfejs je veoma lepo dizajniran, ali je totalno isti kao na HTC One X i One V telefonu. Ako hoćete da pročitate više, a da ja ne bih ponavljao totalno iste stvari kao pokvarena ploča, pročitajte recenziju HTC One V telefona i HTC One X telefona. Ispod možete videti slike tog interfejsa. Ovaj telefon će najverovatnije dobiti Android 4.1 Jelly Bean OS, dok će Android 4.2 Jelly Bean biti rezervisan za novije telefone.

HTC-One-S-Review-35-UI.jpg HTC-One-S-Review-40-UI-jpg HTC-One-S-Review-39-UI-jpg

Iskreno rečeno, mnogo mi je žao što nisu ubacili tri virtuelna dugmeta, kao ona tri dugmeta na Samsung Galaxy Nexus telefonu, već su ubacili tri kapacitivna dugmeta. Međutim, tad, kad je taj OS i Galaxy Nexus telefon predsatavljen, svi su i dalje nastavili da proizvode telefone sa kapacitivnim dugmadima, dok je sada totalno drugačija situacija – većina proizvođača telefona se danas preorijentiše na virtualnu dugmad.

HTC-One-S-Review-82-multimedia.jpg HTC-One-S-Review-81-multimedia-jpg HTC-One-S-Review-43-UI-jpg

Specifičnih aplikaciija i widget-a, odnosno aplikacije specifično pravljene za One S telefon nema puno. Ako ćemo iskreno, nema ni jedna aplikacija – sve aplikacije su pravljene za HTC Sense 4.0 UI, koji se nalazi na svakom telefonu HTC kompanije. Takođe, kao i sa svakim telefonom One serije, dobijate 25GB prostora na Dropbox cloud servisu, što je veoma dobro.

HARDVER

Skrolovanje, otvaranje aplikacija, igranje igara, tj svaki segment uređaja je veoma brz i fluidan. Ovo je ostvareno zaslugom dvojezgarnog Qualcomm Snapdragon S4 procesora radnog takta 1,5GHz. Ovaj procesor dolazi sa “Krait” rasporedom jezagara i sa Adreno 225 grafikom, zbog koje je ceo telefon, kao što sam već pomenuo, neverovatno fluidan, dok igre, kao i ostale zahtevne radnje, rade veoma dobro.

Tom procesoru pomaže i 1GB RAM memorije, dok se, takođe, nalazi još i 16GB interne memorije. 16GB je dosta memorije, ali za onoga kome treba još, ne bih preporučio ovaj telefon – ne postoji slot za microSD memorijsku karticu.

Vrste konekcija ima dosta, ali nažalost je izostavljena NFC konekcija. Međutim, ovaj telefon može podržati HSDPA konekciju brzine 42Mbps, WiFi konekciju, Bluetoothh 4.0 i micro USB 2.0. Nedostatak NFC čipa se oseti, ali opet, kao što to ponavljam na recenzijama uređaja koji nemaju NFC, korišćenje te konekcije još nije toliko rasprostranjeno.

Baterija je solidna, jer je njen kapacitet 1,650mAh. Mislim da bi ona trebala biti dovoljna da izdrži ceo dan, ali sve to zavisi od korišćenja – ako umereno koristite, može izdržati i do dan i po, ali ako ste power user, onda očekujte da ćete puniti telefon dva puta dnevno.

MOJI UTISCI

Generalno, uređaj je veoma dobar. Brz interfejs, moćan procesor i veliki ekran sa solidnom rezolucijom su glavne prednosti One S-a. Takođe, dobra kamera je još jedna prednost HTC One S telefona. Još jedna prednost jeste Beats Audio, pomoću kojeg je zvuk VEOMA DOBAR. U paketu, dobro možda ne u svakoj prodavnici, dobijate i Beats Audio slušalice (bubice), pa ih ne morate zasebno kupovati.

Postoje tri stvari koje mi se ne sviđaju na ovom telefonu – nepostojanje slota za microSD karticu, slaba, VGA, prednja kamera i nepostojanje NFC čipa. Ali kome je dovoljno 16GB interne memorije (kao, npr, meni), ne zove često preko Skype-a ili ne koristi NFC, HTC One S će za njega biti savršen.

Još jednom, telefon, najpovoljnije, kod nas možete uzeti preko naše najbolje internet prodavnice, Mobilni Shop.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments