Home Vesti Koji su najbolji telefoni u 2013. godini?

Koji su najbolji telefoni u 2013. godini?

by Admin

Na B92 sajtu, odnosno na Tehnopolisu sam video tekst pod naslovom: “Ovo su hit smartfoni 2013. godine”. Trenutno na tom tekstu ima 119 komentara, ali moj nećete naći među tim komentarima. Hteo sam da napišem da im je izbor totalno loš (ima par pogodaka), ali rekoh neću, bolje ovako da prokomentarišem njihov izbor.

Kao vrh telefone ove godine naveli su: Moto X, Xperia Z, Galaxy S IV, HTC One, Google Play telefoni, BlackBerry Q10, Z10 i iPhone 5. E, sad ćete videti moju listu najboljih telefona, pa recite da li se slažete sa mojom listom ili listom na Tehnopolisu.

APPLE iPHONE 5

Apple-iPhone-5-Review-05-jpg

Apple iPhone 5 je, bez obzira da li volite Apple ili ne, veoma dobar telefon. Prilikom korišćenja, uveren sam da mu nećete naći manu, da neće biti seckanja, prekidanja u radu, resetovanja. Ok, bude možda neki bag, ali je to retkost.

Sa ovim telefonom dobijate veoma dobru kameru, zanimljiv dizajn, jedinstven ekosistem i veliki izbor besplatnih aplikacija. Jeste mu cena viša nego što bi trebala biti, ali ako ga kupite, možete biti sigurni da vas neće izneveriti

SAMSUNG GALAXY S IV

Samsung Galaxy S IV telefon

Najnovije čedo Samsung kompanije je jedan od najboljih, ako ne i najbolji telefon na svetu. Sa ovim telefonom dobijate najnoviju tehnologiju, veliki broj senzora i savršeno dobar ekran.

Među ostalim prednostima su i četvorojezgarni (negde osmojezgarni) procesor, dosta RAM memorije, kao i kamera koja poseduje 13 megapiksela.

Međutim, moramo sagledati i drugu stranu tog telefona. Ima plastično kućište (iako je ono veoma kvalitetno, ne može se porediti sa aluminijumom), visoku cenu i nije za onog ko se po prvi put susreće sa Android platformom. Zbog velikog broja funkcija koji se moraju podešavati, ovaj telefon će namučiti i one koji poznaju Android u dušu.

HTC ONE

HTC One 2

Iako nije toliko popularan kao i prethodna dva, tj ne prodaje se u sličnim količinama, HTC One je veoma dobar telefon. Od materijala iskorišćenih za kućište, tu su plastika i metal koji su veoma lepo ukombinovani.

Sam telefon je veoma tanak, ekran je veoma dobar (4,7 inča sa full HD rezolucijom), poseduje najbolje zvučnike i dosta dobru kameru, iako ima samo 4 megapiksela (Ultrapiksela). U tekstu iz Tehnopolisa je rečno sledeće: “Poput drugih Android telefona i HTC ima konfuzan interfejs”. Ja ne znam šta je tu konfuzno. HTC Sense 5 ima samo drugačiji home ekran od ostalih HTC Sense korisnički interfejsa, ali je ipak, u neku ruku, isti. Kad uzmete u ruke telefon i koristite ga par minuta, naučićete kako se rukuje sa njim.

BLACKBERRY Z10

BlackBerry Z10

BlackBerry je predstavio svoj Z10 telefon koji se zaintrigirao i najljuće fanove Android i iOS platforme. Moderan interfejs, zanimljiv dizajn i dobre specifikacije bi privukle svakoga, ali ko god pogleda ispod toga, odnosno kad pogleda cenu, pre će reći: “Kupiću ja Galaxy S IV/iPhone 5 za te pare”. Jednostavno, tako je. BlackBerry, odnosno bivši RIM, nije više toliko jak na tržištu da može stavljati ludačke cene, poput Apple-a i Samsung-a.

Od specifikacija, poseduje ekran veličine 4,2 inča, dvojezgarni procesor, kameru rezolucije 8 megapiksela i BlackBerry 10 OS. Voleo bih da BlackBerry opet stane na noge, jer su dokazali, sa ovim telefonom, da i oni mogu napraviti veoma lep i zanimljiv telefon, ne samo za posao i mejlove, već i za zabavu.

NOKIA LUMIA 925/928/1020

Nokia Lumia 925

U suštini, ova tri telefona su veoma slična, ali se razlikuju po nekoliko stvari. Imaju sličan dizajn, slične komponente i materijale kućišta, ali Lumia 928 ima nešto bolji procesor od Lumia 925 telefona, dok je Lumia 1020 potpuno ista kao i Lumia 928, samo sa kamerom rezolucije 41 megapiksel.

Tehnopolis se nije setio da pomene ni jedan od ovih modela, što mislim da je sramota, pa sam ja sad morao pomenuti. Nokia telefoni su, jednostavno, veoma dobri. Iako mislim da Windows Phone 8 koči njihovu prodaju, oni bi i dalje trebalo da nastave sa tom platformom. Windows Phone 8 je veoma zanimljiva platforma koja ima potencijala i siguran sam da će jednom napraviti pravi bum na tržištu, kao što je to Android uradio.

Međutim, cena tih uređaja nije mala, ali dobijate dosta toga: pouzdan telefon, predivan dizajn, savršenu PureView kameru i Qi – bežični način punjenja telefona.

LG OPTIMUS G PRO

LG Optimus G Pro

Poslednji, ali ne i manje važan jeste LG Optimus G Pro telefon. Ovaj uređaj donosi ono najbolje što LG može da ponudi, iako smo to videli i kod LG Nexus 4 telefona. Jednostavno, dizajn je takav da ne može da vam se ne dopadne, ekran je veoma lep i zanimljiv, a kamera vrhunska.

Kao i kod ostalih telefona, cena jeste nešto veća, ali siguran sam da nećete imati nikakve žalbe, ako se odlučite na kupovinu ovog telefona.

ZAKLJUČAK

E, ovo su po meni najbolji telefoni ove godine. Naravno, izlaziće i noviji i bolji, ali do ovog trenutka to je to. Pored ovih, voleo bih da napomenem još dva telefona koji su ostavili utisak na mene – Sony Xperia Z i Huawei Ascend P6,  Oba telefona su specifična po nečemu: Xperia Z je vodootporan, a Ascend P6 je jedan od najtanjih telefona na svetu.

Tehnopolis je pomenuo i Moto X telefon, ali po svemu viđenom, Moto X će biti jedna velika greška i Google-a i Motorole. Ne verujem da će on biti uspešan proizvod, a pogotovo što neće biti dostupan u Evropi.

E sad, pogledajte listu na Tehnopolisu i recite, čija je lista bolja – moja ili njihova?

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments