Home TestoviTelefoni i tableti Sony Xperia miro test

Sony Xperia miro test

by Admin

Sony je, osim prvobitnih članova Xperia linije (Sony Xperia S, P, U), predstavio još nekoliko telefona. Među tim telefonima nalaze se visokobudžetni telefoni (flagship telefoni), kao što su Sony Xperia T, GX, TL, V, SL itd itd. Međutim, telefon o kojem ja danas pričam je jedan od niskobudžetnih telefona koje je ova kompanija predstavila, kao članove Xperia linijie. Osim Xperia miro telefona, niskobudžetni uređaji su i Sony Xperia typo i Sony Xperia J.

Kome bih mogao ovaj telefon preporučiti? Ljudi koji traže pristojan Android telefon, po povoljnoj ceni, ne guši se pri radu i društveno su aktivni (Facebook, Twitter, Instagram…) će naučiti da cene ovaj telefon. Ono po čemu je Xperia miro takođe privlačan jeste činjenica da dolazi sa preinstaliranim Android Ice Cream Sandwich 4.0 operativnim sistemom.

Naravno, ovaj telefon ima i nekoliko mana sa kojima, barem bi trebalo, prosečan korisnik može izaći na kraj. Ako vas zanima više nastavite čitati, a ako vas zanima gde možete kupiti telefon (čitali ste o njemu ili neko od vaših bližnjih ga ima, pa vam je ispričao sve), pratite ovaj link do Mobilnog Shop-a, gde možete naći Sony Xperia miro telefon po najpovoljnijim cenama.

DIZAJN

Dizajn ovog uređaja me iskreno nije oduševio. Jednostavno, nisam zadovoljan sa njim. Iako on pozajmljuje neke elemente dizajna Sony Xperia P i Sony Xperia U telefona, Xperia miro nije preterano lep. Da nema metalnog dela, ispod tri kapacitivna dugmeta, na kojem piše Xperia, ovaj telefon bi bio obična crna kutija. Ali, pošto Sony nudi Xperia miro u raznim bojama, to donekle povećava naše mišljenje o njemu. Ako pustimo to što nije lep, ovaj uređaj je čvrsto napravljen. Plastika, koja se nalazi na pozadini telefona, ne škripi niti se uvija, a zbog malih dimenzija, ovaj telefon se može udobno smestiti u dlan.

Sa opisom bih krenuo od prednje strane, odnosno od ekrana. Ekran ima, već prevaziđenu, dimenziju od 3,5 inča i prosečnu rezoluciju od 320 x 480 piksela. Kad uzmemo u obzir rezoluciju i veličinu ekrana, dolazimo do toga da gustina piksela iznosi 165ppi. Ta brojka vam govori da grafika, kao i sitan tekst, nije previše privlačna za, npr, čitanje i igranje igara (da kažem da je nemoguće čitati tekst dok se ne zumira). Što se tiče prikazivanja boje, možemo reći da Xperia miro veoma dobro reprezentuje boje. Uglovi gledanja su ok, ali ne bih previše naginjao telefon, da sam na vašem mestu. Ekran je, kao i kod ostalih telefona Xperia linije, veoma dobro osvetljen i pri najvećem osvetljenju ćete moći vrlo lako čitati poruku ili videti notifikacije po sunčanom danu. Na prednjoj strani se, takođe, nalaze i tri kapacitivna dugmeta i prednja kamera, za video čet.

 

Na zadnjoj strani se nalazi i kamera rezolucije 5 megapiksela, LED blic i zvučnik (na dnu telefona). Iskreno rečeno, kamera me je oduševila. Pri sunčanim danima, ona je beležila veoma kvalitetne fotografije. Boje su pravilno izbalansirane, detalji se lepo vide, ali ne bih previše zumirao (ipak je to kamera od 5 megapiksela). Međutim, kao i kod svih uređaja sa slabijom kamerom, fokusiranje po lošem danu duže traje nego po lepom danu. LED blic je ok, ali ne očekujte da totalno osvetli sobu u kojoj se nalazite. Pomoći će nešto malo pri stabilizaciji slike, ali ništa više. Video, sa druge strane, nije baš dobar. U najvećoj mogućoj rezoluciji, on može snimati 480p video. Ispod se nalazi primer fotografije slikane sa ovim telefonom, pa procenite sami da li je ona dobra ili ne.

 

 

Sa leve strane se nalazi microUSB port, sa desne strane se nalazi dva dugmeta za regulisanje zvuka. Na gornjoj strani je ulaz veličine 3,5mm za slušalice, kao i dugme za zaključavanje i uključivanje telefona. Međutim, mnogo mi se sviđa što je Sony implementirao LED notifikaciju, koja se pali kod propuštenog poziva, nove notifikacije ili prazne baterije, a nalazi se pored prednjeg zvučnika i na donjoj strani. Veoma zanimljiva karakteristika, moram priznati.

 

 

SOFTVER

Dobra strana ovog uređaja je, kao što sam već spomenuo, to što dolazi sa preinstaliranim Android 4.0 Ice Cream Sandwich OS-om, a ne sa obećanjem na taj update. Kao i ostali uređaji Xperia linije, preko Android OS-a je presvučen Timescape UI, koji je sličan onome koji se nalazi kod Sony Xperia P i Sony Xperia U telefona. Dobijate 5 glavnih ekrana na koje možete ubaciti jedan od mnogobrojnih Widget-a, već postojećim na telefonu. Obična aplikacija za Android galeriju je zamenjena Sony galerijom, koja horološki pokazuje listu snimljenih fotografija, kao i mesto snimljenih fotografija (preko Google Maps-a) ako je geo-tagging karakteristika prethodno uključena.

  

Osim običnih Timescape UI aplikacija, Sony Xperia miro dolazi sa zanimljivostima kao što je Power Saver, koji (ako je uključen) može isključiti veliki broj aplikacija da bi se trajanje baterije produžilo. Takođe, dolazi i Recommender aplikacija koja vam predlaže zanimljive aplikacije iz Google Play radnje, kao i Smart Connect aplikacija koja pali određene aplikacije kada nastane određena radnja. Npr, kada ubacite slušalice, Walkman muzički plejer će se uključiti ili ako uključite telefon na punjenje uveče, aplikacija za alarm će se uključiti.

  

Muzički plejer je standardni i isti kao u svim Xperia telefonima, a video plejer ima osnovne funkcije. Što se tiče mogućnošću puštanja filmova, osnovni video plejer pušta filmove do 480p rezolucije (800 x 480 piksela). Mada, iskreno, ne treba vam veća rezolucija, jer ekran nije toliko veliki da biste videli razliku između 480p i 720p videa.

 

HARDVER

Sony Xperia miro se ne može ponositi hardverom. Međutim, i pored slabog hardvera, Sony Xperia miro ima veoma dobru fluidnost. Jednojezgarni Snapdragon S1 procesor ovog uređaja, radnog takta od 800MHz sa Adreno 200 grafikom i 512MB RAM memorije nisu ništa sa čim bi trebalo da se Xperia miro ponosi. Ali odaziv i generalna fluidnost telefona, pa i kad je uključen Live Wallpaper, je neverovatno dobar.

Sony Xperia miro može pokrenuti i zahtevne 3D igre. Minecraft, Temple Run, pa i Dead Trigger (puna verzija) radi dobro na ovom uređaju, bez previše seckanja (skoro nema uopšte). Međutim, grafika nije na poželjnom nivou, iako je fluidnost dobra.

Takođe, osim 4GB interne memorije, postoji i port za micro SD memorijsku karticu. Od 4GB interne memorije, nekih 2,7GB je dostupno za slike, muziku, aplikacije i ostali softver (što je, složićete se, veoma malo).

Baterija kapciteta 1,500mAh bi, po Sony-ju, trebalo da traje oko 24 sata sa iznadprosečnim korišćenjem, ali je test pokazao da ona, zaista, toliko može izdržati, ali sa prosečnim korišćenjem i uključenom Power Saver aplikacijom. Konekcije, koje dolaze sa ovim telefonom su standardne. Postoji bluetooth, Wi-Fi i HSDPA+ konekcija.

MOJI UTISCI

Telefon je sasvim solidan i, za vreme testiranja, nisam imao puno primedbi na njega. Smetala mi je mala veličina ekrana, kao i slabija rezolucija, ali iskreno rečeno, nisam toliko obraćao pažnju na to. Sve aplikacije, koje sam mogao pokrenuti sa mojim LG Optimus L7 telefonom sam mogao pokrenuti i sa ovim telefonom. Fluidnost samog telefona i fluidnost u igrama i aplikacijama je mnogo bolja nego na mom telefonu sa jačim procesorom.

Svidelo mi se i to što je više orijentisan na društvene mreže, pa sam se uvek, bez problema, mogao konektovati na Facebook, Twitter i na Google +. Proces konektovanja na ove društvene mreže je bio dosta brži nego sa jačim telefonima.

Ovaj telefon toplo preporučujem svim korisnicima koji se po prvi put upoznaju sa Android platformom. Neće biti razočarani, a sigurno će ih zadovoljiti odnos cena-kvalitet. Nadam se da sam vas dobro informisao o ovom telefonu u tekstu, ali ako imate pitanja, postavite ih u komentarima :).

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments