Home Vesti Neželjena pošta u septembru: Kraj godišnjih odmora obeležen većim brojem neželjene pošte

Neželjena pošta u septembru: Kraj godišnjih odmora obeležen većim brojem neželjene pošte

by Admin

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, u septembru je procenat neželjene pošte u i-mejl saobraćaju porastao za 2,3 odsto u odnosu na avgust, i u proseku je 72,5 odsto. Udeo fišing i-mejlova porastao je trostruko u odnosu na avgust i iznosi 0,03 odsto, dok je udeo zlonamernih priloga opao pola procenta i iznosi 3,4 odsto od svih i-mejlova.

Nasuprot našim očekivanjima, količina napada na sajtove društvenih mreža nije opala u septembru. Ova kategorija je bila i dalje najpopularnija među „pecarošima“. Finansijske organizacije su bile napadane ređe (-3,6 odsto) što je verovatno uslovljeno naporima banaka i finansijkih organizacija da zaštite svoje klijente i primene dodatne tehnologije za zaštitu i autorizaciju.

Septembar je doneo promene i kada su u pitanju najpopularinije kategorije neželjene pošte i kada je u pitanju geografska slika protoka neželjene pošte. Spam čija su meta lične finansije nije mogao da održi svoj letnji prosek i pao je na drugo mesto. Na vrhu liste bile su lažne poruke čiji je udeo porastao za 36 odsto.

Najveći distributeri spama u Evropi koji su u avgustu bili na drugom i trećem mestu, zamenili su mesta na septembarskoj listi – Sjedinjene Američke Države su se popele za jedno mesto (+1,8 odsto), dok je Indija pala na treće mesto (-1,1 odsto). Južna Koreja i Vijetnam, među šest najvećih pošiljalaca spama prošlog meseca, takođe su zabeležile pad – u septembru su zauzeli 12. i 14. mesto. Najznačajniji porast u distribuciji spama ostvaren je u Španiji (+2,9 odsto) i u Ujedinjenom Kraljevstvu (+1,8 odsto).

Što se tiče distribucije neželjene pošte na svetskom nivou, Kina je zadržala vođstvo uz udeo od 26,4 odsto svih distribuiranih spamova. Nakon Kine, slede Sjedinjene Američke Države (12,5 odsto) i Indija (10,1 odsto).

U septembru su se dogodile velike promene i u obrascima otkrivanja i-mejl antivirusa. Sjedinjene Američke Države, koje su bile na vrhu liste osam meseci zaredom, neočekivano su pale na osmo mesto: udeo otkrivanja i-mejl antivirusa kompanije Kaspersky opao je za 6,9 odsto u poređenju sa avgustom. S druge strane, Nemačka je doživela porast od 6 procentnih poena kada je reč o otkrivanju antivirusa, i tako se našla na samom vrhu. Španija, koja je na septembarskoj listi druga, povećala je svoj udeo za više od 4 odsto. Rusija je zauzela treće mesto sa značajnim porastom od 5,4 odsto kada je u pitanju broj otkrivenih i-mejl antivirusa.

Marija Namestnikova, viši analitičar za neželjenu poštu u kompaniji Kaspersky Lab, rekla je: „U septembru, kao što je prognozirano, spameri su počeli da povećavaju broj i-mejlova. To je uzrokovano krajem godišnjih odmora i porastom poslovnih aktivnosti.“

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments