Home Vesti Koja je razlika između Windows 8 i Windows RT

Koja je razlika između Windows 8 i Windows RT

by Admin

Microsoft je izbacio svoje novo čedo – Windows 8. Ali pored te verzije Windows-a, postoji i nešto slabija verzija Windows-a nazvana RT. Ta RT verzija radi na slabijim procesorima i na slabijim grafičkim kartama. Ali ako bi zanemarili to, koja je glavna razlika između ove dve verzije operativnih sistema? Mora da ih ima, zar ne?

Skoro sam pročitao jednu zanimljivost – urednik jednog inostrano poznatog sajta za tehnologiju je otišao u najbližu Microsoft radnju da se raspita o novim Surface tabletima. Tad mu je prodavac rekao nešto što nije ni sanjao da će mu iko, ko je zaposlen na takvom mestu, reći. Kaže da su Windows 8 i Windows RT skoro pa isti. Ok, kad se pogleda sam interfejs, to je istina, ali su veoma različiti u pogledu funkcija, podržavanja programa, brzine rada itd itd.

Ono što je neophodno da svaki korisnik, pre odlučivanja kupovine Windows 8 računara, mora znati jeste to da je najveća razilika između dve verzije Windows OS-a u podržavanju aplikacija. Naime, Windows 8 podržava sve moguće aplikacije koje RT podržava plus full desktop programe, igre i igrice itd, dok Windows RT podržava samo preinstalirane programe i aplikacije, kao i aplikacije iz Windows radnje (kojih trenutno ima VRLO MALO). Neće podržavati jače programe. Što je, po meni, veoma velika razlika.

E sad, da se nadovežem na priču iz drugog pasusa. Morate paziti na ovakve prodavce, jer se možete vrlo neprijatno iznenaditi kad dođete srećni sa novim računarom, tabletom ili nekim drugim gedžetom. Ispitajte dobro radnika gde kupujete skupu stvar, svaku stavku da vam objasni. Samo tako ćete moći da budete sigurni i u znanje prodavača, ali i u proizvod koji kupujete.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments