Home Vesti Godine vašeg digitalnog života mogu biti izbrisane zbog nedovoljne zaštite

Godine vašeg digitalnog života mogu biti izbrisane zbog nedovoljne zaštite

by Admin

Lične podatke i dragocene uspomene uveliko čuvamo na računarima, ali u proteklih pet godina, 45 odsto korisnika pretrpelo je najmanje jedan oblik gubitka podataka. Napadi zlonamernih programa i greške u hardveru najveća su opasnost za naše digitalne živote, i potencijalno nas mogu koštati svih najvrednijih informacija – jasno pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

Greške na hardveru najčešći su razlog za gubitak podataka, a zadesio je čak 22 odsto ispitanika u istraživanju koje je, na zahtev kompanije Kaspersky Lab, uradila agencija B2B International do avgusta 2012. godine u 17 zemalja. Drugi najčešći uzrok jeste infekcija zlonamernim programima: 13 odsto potrošača priznaje da ne samo da su ih napali zlonamerni programi, već su i izgubili osetljive podatke. Ova cifra raste i do 20 odsto u regionima kao što je jugoistočna Azija. Gubitak podataka mogu izazvati i sami korisnici, na primer, slučajno brisanje podataka (11 odsto) i fizičko oštećenje desktop ili laptop računara (5 odsto). Istovremeno, 3 odsto potrošača rizikovalo je da njihovi lični podaci padnu u pogrešne ruke, kada su izgubili j računar ili ga je neko ukrao.

Takođe je jasno da korisnici čuvaju podatke nekoliko godina. Uprkos visokoj stopi gubitka podataka, 11 odsto korisnika čuva na svojim računarima podatke od pre više od 10 godina, a 41 odsto njih ima datoteke stare između tri i deset godina. Samo šest odsto korisnika briše datoteke starije od šest meseci, a većina (89 odsto) potrošača, smatra da je čuvanje ličnih podataka izuzetno važno. Statistika dalje pokazuje da je 59 odsto ljudi svoj trenutni računar kupilo u poslednje dve godine, a većina njih koristi eksterne hard diskove za čuvanje i prenos starijih podataka.

Rezultati istraživanja pokazuju da je čuvanje ličnih podataka – što je važan aspekt digitalnog života potrošača – gotovo univerzalno smatrano važnim zadatkom. Dve ključne mere bezbednosti značajno smanjuju rizik od gubitka ličnih podataka: redovno praviti rezervne kopije podataka i imati odgovarajuću zaštitu od zlonamernih programa i drugih pretnji. Proizvod Kaspersky PURE 2.0 jedan je od retkih proizvoda koji kombinuju obe ove mere. Nudi vrlo efikasnu zaštitu protiv zlonamernih programa kao i funkciju za pravljenje rezervnih kopija podataka. Ovo rešenje takođe poseduje kontrolu za roditeljski nadzor, centralizovano praćenje svih zaštićenih računara na kućnoj mreži i još mnogo toga, a sve u cilju isporučivanja najvišeg nivoa zaštite za celu porodicu.

Saznajte više o Kaspersky PURE proizvodu na zvaničnom web sajtu kompanije Kaspersky Lab.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments