Home Vesti Švajcarska se našla na anti-piratskoj listi za nadzor

Švajcarska se našla na anti-piratskoj listi za nadzor

by Admin

Ugled Švajcarske kao mirne, benigne zemlje narušen je pojavom na anti-piratskoj listi International
Piracy Watch List koju sastavlja i objavljuje US Congressional International Anti-Piracy Caucus. Švajcarska se našla u društvu prvih pet najproblematičnijih zemalja na listi, rame uz rame sa Kinom, Rusijom, Italijom i Ukrajinom. Sa druge strane, Kanada i Španija dobijaju stidljive aplauze kao “zemlje u tranziciji” kada se govori o poštovanju autorskih prava, zahvaljujući implementaciji nešto strožijih zakona o autorskim pravima.

Razlog iz kog se Švajcarska našla na ovoj listi je zakon o autorskim pravima. Opisan u izveštaju kao “neprikladan”, švajcarski zakon dozvoljava državi da postane “dom za lažne sajtove čija je jedina svrha uspostavljanje i omogućavanje masivne proizvodnje piratskih materijala”. Ovo možda zvuči pomalo nejasno, ali onda se setimo Rapidshare – a, sajta koji je baziran u okolini Ciriha, pa stvari ipak postaju nešto jasnije.

Trenutno, švajcarski zakon dozvoljava neautorizovano preuzimanje zaštićenih autorskih sadržaja za ličnu upotrebu. Iz tog razloga, od Švajcarske se zahteva da “unapredi zakone kako bi se značajno pojačali napori u borbi protiv digitalne piraterije”, a dok god se to ne desi “Švajcarska će biti magnet za lažne sajtove”. Kao zaključak, navodi se da Švajcarska ne poštuje odredbe World Intellectual Property organizacije koje je prihvatila i potpisala.

Gost autor: Miloš Petrović, IT Box

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments