Neke aplikacije prikupljaju podatke čak i kad su isključene

Prema novoj studiji, nekoliko Android aplikacija prikuplja i prati podatke čak i kada je ta aplikacija ugašena.

MT istraživači su otkrili da 36 popularnih Android aplikacija prati podatke na vašem telefonu, kao što su GPS lokacija, WiFi priključivanje, istorija pretraživača i kontakti u vašem imeniku. Dosta aplikacija i igara prati te podatke kada su uključene, ali neke aplikacije to rade i kada su ugašene (što nije dobro). Među tim aplikacijama su igre Rovio kompanije i WhatsApp messenger.

Ovi istraživači su najviše fokusirani na Android platformu, jer je ona open source platforma i veoma je lako prepraviti neku aplikaciju da prati podatke. Isto tako kažu da to možda nije čak ni konačan broj aplikacija koji imaju ovu sposobnost. Međutim, zbog novih i strožijih pravila koje je Google uveo, aplikacije takve vrste se lako otkrivaju i trajno brišu iz Google play virtuelne radnje.

Mada, šta može neka kompanija uraditi sa svim tim silnim podacima? Oni se uglavnom posle nekog vremena brišu. Ali je problem u tome ako neka aplikacija konstantno troši internet konekciju na vašem telefonu, čak i kad je ugasite.

Da li ste vi zabrinuti zbog ove informacije? Ili pristajete na ovu vrstu praćenja kao deo modernog života sa Android pametnim telefonima (smarfonovima)?

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top