Home Vesti RIM mora platiti 147,2 miliona dolara

RIM mora platiti 147,2 miliona dolara

by Admin

RIM, tvorac BlackBerry telefona, se našao u novom problemu – mora da plati 147,2 miliona dolara, jer je na suđenju ove kompanije sa Mformation Technology kompanijom odlučeno tako. Sudija je naložio da RIM plati 8 dolara za svaki uređaj koji je konektovan na BlackBerry enterprise server. Ova tužba traje još od 2008. godine, kada je Mformation tužio RIM za nelegalno korišćenje patenata koji upravlja na daljinu wireless uređaj preko wireless mreže.

RIM se neuspešno branio da je patent Mformation kompanije nevažeći, jer su procesi koje je pokrivao taj patent su već bili korišćeni od strane RIM aplikacije. Sudija je imao 4 dana da donese odluku. Doduše, RIM mora da plati tih 8 dolara za uređaje koji su se prodali samo u Americi i ne uključuju inostranu prodaju. RIM je izjavio da ima legalne dokaze koje bi mogle da ponište ovu odluku.

Presuda je došla u loše vreme za RIM, jer je ova kompanija po prvi put, nakon 8 godina, registrovala gubitak. Cene akcija su srozane za oko 70% od prošle godine. Ova kompanija se nada, kao i CEO Thorsten Heins, da će novi BlackBerry OS 10 preokrenuti kompaniju. Iako je taj novi OS veoma dobar, trebaće dosta dugo vremena da RIM opet stane na noge.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments