Home Vesti Da li će tableti zameniti desktop, laptop i notebook računare

Da li će tableti zameniti desktop, laptop i notebook računare

by SovaDmen

Amazon Kindle Fire, Google Nexus 7, Microsoft Surface, Apple iPad…. Šta im je zajedničko? To da su tableti? Ok, pored toga, šta mislite da im je zajedničko? Zajedničko za ove tablete jeste da su sve ovo post PC uređaji koji stalno dobijaju na popularnosti i koji rade na različitim platformama. Isto tako, ovi uređaji su VEOMA prenosivi, lakši i tanji od običnih notebook i laptop računara, a kako kaže DisplaySearch, biće i dosta popularniji od notebook računara.

Ono što je ova kompanija predvidela jeste da će proizvodnja i prodaja notebook-ova porasti sa 208 miliona uređaja iz 2012-te godine porasti na 393 miliona do 2017. godine, što nije loše. Ali tableti će se prodavati još bolje, jer će broj proizvodnje i prodaje tableta porasti sa 121 milion na 416 miliona u istom vremenskom periodu.

Ono u čemu će se svi složiti jeste da je teško zamisliti da će tableti zameniti desktop i laptop računare, kao i notebook računare, ali pogledajte kako se tableti razvijaju – brzinom svetlosti. Sve više RAM memorije se ubacuje u mobilne uređaje, brži procesori sa više jezgara, ultrabook-ovi postaju sve tanji i dobijaće ekran na dodir. A u budućnosti te dve vrste uređaja će se spojiti u jednu (ultrabook se neće razlikovati od tableta). A kako će to izgledati, možemo videti na novom Microsoft Surface tabletu. Dosta snažan tablet, sa punim Windows 8 OS-om i tastatura koja je veoma dobra, slična onoj na notebook-u. Predviđam da će sve više proizvođača težiti ovom dizajnu za tablet, kao i da će ti tableti biti dosta jači od sadašnjih desktop i laptop računara.

Šta će biti za 5 godina, ne zna se. Ali je 5 godina veoma puno u svetu tehnologije. Pogledajte samo šta se dogodilo u prethodnih 5 godina, pa primenite taj trend na budućnost. Za poređenje, pre 5 godina je izbačen prvi Apple iPhone sa tada najnaprednijim karakteristikama, kao i sa najboljim hardverom. A pogledajte danas. Taj telefon se ne može ni približiti po specifikacijama novom iPhone 4s telefonu, kao ni Samsung Galaxy S3 telefonu.

Šta vi mislite? Da li će tableti zameniti računare koje svi koristimo, odnosno desktop i laptop računare?

Preporučujemo

Leave a Comment