Šta donosi Jelly Bean sa sobom

Juče je, kao deo velikih objava iz Google kompanije, bio i novi Android OS, koji se zove Jelly Bean (žele bombone). Naravno on se u nekoliko karakteristika razlikuje od Android Ice Cream Sandwich-a. A sad ću vam prikazati sve novine kod novog OS-a.

UNAPREĐEN GOOGLE SEARCH

Svako ko je gledao kakav je ovaj novi Google Search je sigurno bio zadivljen. Ova karakteristika je u direknom sukobu sa Apple Siri sistemom. Ako hoćete da znate vreme, visinu Mont Everesta ili bilo šta drugo, samo pitate Jelly Bean. Posle svakog odgovora dobijate i sliku, pored odgovora na pitanje koje ste postavili. Ako biste pitali kada je pravljena Ajfelova Kula, Jelly Bean će izbaciti odgovor i pružiti vam sliku Ajfelove Kule. Sada će pretraga preko Google Seach-a biti mnogo bolja i lakša.

BOLJA TASTATURA

Tastatura na Android telefonima i na Android platformi uopšte je zapanjujuće dobra. Ali Google je dodatno i poboljšao iskustvo kucanja poruka na Android telefonima. Sada, dok pišete poruku, telefon će vam izbaciti reč koju bi ste hteli da napišete nakon te koju trenutno kucate. Na primer, ako otkucate: „Ja ću danas“, dobićete opciju da ubacite reč posle reči „danas“: „hodati, trčati, plesati“ itd. Što će mnogo poboljšati iskustvo kucanja poruka. Isto tako, sada možete sastavljati poruku pričom (offline voice typing), čak i dok telefon nije konektovan na internet. Za sada, nažalost, podržava samo Engleski jezik, ali je Google obećao da će omogućiti i drugim jezicima da iskoriste ovu mogućnost.

GOOGLE NOW

Ova karakteristika u novom Android OS-u je NEVEROVATNA. Sada će telefoni i tablet koji budu radili na ovom OS-u biti mnogo pametniji nego ostali uređaji. Google Now pamti vaše unose na pretrazi (Google Search) i ukoliko često upisujete određeni pojam (npr Partizan, Zvezda, Marchelo, Ceca), dobićete obaveštenja koja se tiču tih pojmova u notifkacijama (nova utakmica Partizana, rezultati, koncert Cece itd). Ali isto tako, kada na mapama često idete na određeno mesto (od kuće na posao), i pritom koristite Jelly Bean uređaj za navigaciu, nakon nekog vremena sam uređaj naučiti gde idete i uvek će vam dati bržu rutu do tog nekog mesta, kao i informacije o gustini saobraćaja.

POBOLJŠAN KORISNIČKI INTERFEJS

Zbog toga što novi OS liči mnogo na ICS, dobio je oznaku 4.1, a ne 5.0 kako se mislio. I pored istog interfejsa, Google je poboljšao korisnost interfejsa. Zahvaljujući projektu „Puter“, sada novi OS mnogo brže izvršava naređenja (meni se brže otvara i zatvara, aplikacije se brže lansiraju itd). Isto tako, prilikom dodavanja novog widget-a na home ekran, ikonice se same pomeraju da bi napravile mesta za taj widget, ali taj isti widget možete povećavati i smanjivati po želji.

BOLJE NOTIFIKACIJE

Što se tiče notifikacija, one su neverovatne u novom OS-u. Notifikacije su sada unapređene sa mogućnošću dodavanja slika, live update-a, pa čak i da imate multi-touch na notifikacijama pomoću kojih možete povećavati i smanjivati notifikacije.

NOVI NAČIN UPDATE-A

Sada, ukoliko hoćete da uradite update za neku aplikaciju, morate skidati opet celu aplikaciju pa je opet instalirati. Ovaj novi način update-ovanja vam pruža mogućnost da skinete samo onaj deo koji se dodaje na tu aplikaciju, tako da ne morate, ukoliko skinete neku igricu od 100MB, i ona dobije update, da skidate opet celu verziju zbog 4MB, već samo možete skinuti ta 4MB, što štedi i bateriju, ali i smanjuje 3G konekciju.

I to bi bilo to. Šta mislite o novinama u novom OS-u? I da li biste kupili novi Nexus 7 talet, ukoliko bi ste imali tu mogućnost? I da, Jelly Bean će biti dostupan sredinom jula i Galaxy Nexus, Nexus S i Motorola Xoom prvi dobijaju update.

Subscribe
Notify of
guest

2 Komentari
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top