Home Vesti Intel objavio procesor za superkompjutere

Intel objavio procesor za superkompjutere

by Admin

Intel je svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji i kao takav od njega možemo očekivati velike stvari. Kao što je ova – Intel je objavio novi procesor koji se zove Intel® Xeon® Phi™ procesor. Ali ovo nije procesor koji se obično ubacuje u računare ili u mobilne telefone, ovo je procesor koji će se stavljati u najnovije superkompjutere, koji imaju snagu procesora od čak nekoliko hiljada običnih PC računara. Njegov prethodnik je bio Intel Xeon E5, koji je radio u „SuperMUC“ računaru, koji je 4–ti na listi od top 500 superkompjutera u svetu i nalazi se u Evropi.

Objavili su tehničke detalje prvog komercijalno dostupnog procesora (mada ne očekujte da bude jeftin, kao i da ga možete ubaciti u vaš kućni PC) pod kodnim imenom „Knights Corner“. On će služiti, između ostalog, kao odvojena nezavisna računarska jedinica koja pokreće sopstveni Linux OS. Napravljen je od Intel-ovih inovativnih 22nm tranzistora, 3D tri-gejt, koprocesor Intel Xeon Pho, sadrži više od 50 jezgara i minimum 8GB GDDR5 memorije. Prošle godine je Intel pokazao kako koprocesor Knights Corner dostavlja preko čak 1 TeraFLOP operacija po sekundi (1 bilion operacija u sekundi. Poređenja radi, 1997. godine je bilo potrebno više od 9,000 procesora Intel Premium unutar superkompjutera ASCII RED da bi bila razbijena barijeja od 1 TeraFLOP-a.

Koprocesor Intel Xeon Phi ima jaku industrijsku podršku sa 44 proizvođača uključujući Bull, Cray, Dell, HP, IBM, Inspur i NEC koji žele da ga uključe u svoje sisteme.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments