Novine od Apple kompanije na ovogodišnjoj WWDC konferenciji

Kao što sam i pomenuo danas, Apple je objavio neke nove proizvode, kao i novi iOS 6. Još nije završen njihov keynote, ali ovde možete pročitati sve novine koje je Apple predstavio na WWDC konferenciji.

32 nove zemlje koje mogu skidati plaćene aplikacije sa App Store-a

Tim Cook je danas rekao da će App store doći u još 32 zemlje, tj još 32 zemlje će imati pristup novim i plaćenim aplikacijama, a ne samo besplatnim. Što ukupno čini 120 zemalja koje mogu imati sve aplikacije dostupne za preuzimanje, a ne samo besplatne. Iskreno se nadam da je Srbija jedna među tim zemljama (pa pobogu i Mozambik je dobio tu mogućnost).

Novi MacBook Air

Apple je objavio i novi MacBook Air, koji je po dizajnu totalno isti, ali se poboljšanja nalaze „ispod haube“. Novi MacBook Air laptopovi imaju podršku za USB 2.0 i 3.0, kao i 720p FaceTime HD kameru i nove Ivy Bridge procesore.  MacBook Air od 11 inča će koštati oko 1,000$, dok će 13-to inčna verzija koštati oko 1,200$.

Novi MacBook Pro

Apple je i ovu liniju računara obnovio, ali ne kao što je obnovio Air (samo ispod haube), već je ova linija dobila totalno novi redizajn. Novi MacBook Pro je dosta tanji i lakši. Tanak je oko 1,8 cm, a težak je oko 2,6 kg. Svaka veličina novog MacBook Pro laptopa ima istu debljinu, ali je MacBook Pro od 15 inča dobio nešto što ni jedan laptop danas nema, a to je Retina Display. Da, ekran TOTALNO visoke rezolucije, a to je 2880 x 1800 piksela, što je za sada nečuveno u svetu laptopova uopšte, dok je broj piksela po inču 220.

Isto tako dolazi sa novim Ivy Bridge i5 ili i7 procesorom, ima HDMI (što je totalna novost za Apple), USB 2.0 i 3.0, kao i 16GB RAM memorije. Dolazi i sa Thunderbolt portom, kao i sa mestom za SD karticu. Neće biti FireWire 800 ni Ethernet porta, ali ćete dobiti adaptere koji rade sa Thunderbolt portom. A cena ovog neverovatnog laptopa je 2,199$ za verziju od 8GB RAM memorije i sa 256GB interne memorije koja je bazirana na SSD tehnologiji.

iOS 6

Novi operativni sistem je takođe objavljen na ovoj konferenciji, a kako je Phil Shiller rekao, ima oko 200 novina, od kojih ćete sigurno koristiti ovih 10:

  • Siri u iOS 6: Nažalost nije preveliki update, ali trenutno ovaj novi update donosi povezanost sa još nekoliko servisa. Možete videti nove sportske rezultate, kao i visinu košarkaških igrača (što je Apple i pokazao danas). Takođe možete update-ovati status na fejsu sa Siri aplikacijom, kao i lansirati druge aplikacije pomoću Siri asistenta. Novi iPad će dobiti Siri sa novim OS-om od Apple kompanije.
  • Eyes free: Ovaj update vam omogućava da podesite vaš iPhone 4S u auto gde će biti posebno Siri dugme, koje služi kao GPS uređaj. I zamislite ovo, dobijćete Turn by turn uputstva koje će Siri izgovarati.
  • Još jezika: iOS 6 će imati podršku za još nekoliko jezika: Italijanski, Koreanski i Kineski.
  • Facebook integracija: iOS 5 je doneo twitter integraciju, dok će iOS 6 doneti Facebook integraciju. Sa ovom integracijom možete direktno update-ovati sliku iz photostream-a ili camera roll-a na Facebook.
  • Bolja Phone aplikacija: Ipak se moramo setiti da telefoni služe i za telefoniranje, a ne samo za aplikacije, igrice i internet. Apple je i objavio novu aplikaciju za telefoniranje koja vam daje dve nove opcije. Pri nekom pozivu koji primite, umesto samo answer i decline opcije, dobijate reply with a message i remind me later opciju. To znači da ako vas neko zove možete mu samo poslati poruku da se ne možete sad javiti, ili da preko remind me later opcije podsetite sami sebe da pozovete nekoga kad stignete kući ili kad stignete na posao.
  • Facetime preko mobilne mreže: Konačno vam za ovu opciju ne treba Wi-Fi
  • Safari: Nova Safari aplikacija vam nudi dublje integrisanje preko iCloud servisa, tj možete videti sa ovom opcijom koja je internet stranica na bilo kom vašem iOS uređaju (ali i na Mac OS-u) otvorena i možete lako pristupiti toj stranici.Takođe dobijate opciju za offline čitanje, tako da možete sačuvati celu stranicu za čitanje na iPad-u kad trenutno nemate vremena, a idete negde gde nema wireless (oh, konačno, mogu na mom iPod Touch-u čitati vesti na faksu 🙂 ).
  • Shared Photo Stream: Možete slike deliti ne samo sa uređaj na uređaj koji radi na iOS platformi, već i sa vašim prijateljima i kolegama
  • Guided Access: Ukoliko date detetu vaš iOS uređaj i on krene da se igra sa njim, možete ga sprečiti da uđe u pogrešnu aplikaciju ili da kad igra igrice, da stisne home button (tako lepo izgleda da bih ga i ja često stiskao, msm home button 🙂 ).
  • Mape: Apple je izbacio Google mape iz svog OS-a, ali  je integrisao njihove mape koje podržavaju 3D rendering, gustinu saobraćaja, turn-by-turn uputstva, kao i punu Siri integraciju u mape. I ukoliko pitate vaš iPhone 4S: „Gde mogu naći benzin?“, prikazaće vam najbliže pumpe, kao i direktan put do tamo i Sir navigaciju.

Isto tako, postoji još dosta novina u novom iOS-u, ali su ovo najbolje.

I to bi bilo to što se tiče ovogodišnjeg WWDC konferencije, barem što se tiče kompanije Apple. Recite šta mislite o ovim novinama u komentarima ispod.

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top