Home Vesti Intel investira 40 miliona dolara u istraživanja

Intel investira 40 miliona dolara u istraživanja

by Admin

Najveća kompanija za proizvodnju čipova, Intel, je danas objavila da će investirati više od 40 miliona dolara u mrežu univerzitetskih istraživačkih zajednica u narednih 5 godina pod nazivom Intel-ovi kolaborativni istraživačkii instituti (ICRI). Ovaj program spaja akadamske i industrijske naučnike da bi pomogli u istraživanju naredne generacije tehnologije koja bi mogla da utiče na veliki broj ljudi.

Džastin Ratner, tehnolološki direktor kompanije Intel je izjavio sledeće:

„Program novog Intel kolaborativnog istraživačkog instituta pokazuje našu posvećenost kreiranju i finansiranju kolaborativnih univerzitetskih istraživanja koja će pokrenuti globalne inovacije u ključnim oblastima i pomoći u rešavanju najvećih problema današnjice“

Tri instituta ICRI će sarađivati sa ostalim institutima, kako bi ojačali intel-ovu globalnu mrežu, a isto tako, ovim programom će biti obuhvaćena dva osnovna centra, a to su Saarland Univerzitet i Narodni Tajvanski Univerzitet, što će dodatno obogatiti Intel-ovu istraživačku mrežu. Svaki od instituta će biti specijalizovan za određenu oblast, ali će biti podstaknuti da kreiraju sopstvene oblasti interesovanja. Tri nova ICRI instituta obuhvataju:

– ICRI za održive povezane gradove, Ujedinjeno Kraljevstvo. Saradnja kompanije Intel, Imperial College London i University College London ima cilj da reši zahtevna socijalna, ekonomska pitanja i pitanja životne sredine u gradovima pomoću računarskih tehnologija. Na primer, pomoću gradske urbane cloud platforme, gradske službe bi mogle da sprovedu optimizaciju u realnom vremenu, kao što je predviđanje uticaja ekstremnih vremeneskih uslova na zalihe energije i vode u gradu, što će za posledicu imati direktno informisanje građana pomoću mobilnih aplikacija.

– ICRI za bezbedno računarstvo, Nemačka. Na ovom institutu, Intel i Technische Universität Darmstadt istraživaće načine značajnog unapređivanja tačnosti mobilnih i ugrađenih uređaja i ekosistema. Na primer, zajedničko istraživanje će iznalaziti načine za razvijanje bezbednih komunikacija između vozila i mobilnih uređaja.

– ICRI za računarsku inteligenciju, Izrael. Zajedničkom saradnjom instituta Technion-Israel Institute of Technology u univerziteta Haifi i Hebrew University u Jerusalemu, instituti ICRI će istraživati načine da omogući računarskim sistemima da uvećaju ljudske sposobnosti u nizu kompleksnih zadataka. Na primer, razvijanjem senzora koji će neprekidno pratiti telo na kojem se nalaze, istraživači bi mogli da na pravi način iskoriste dobijene informacije. Sistem je u stanju da stalno prati ljudske funkcije mozga, srca, krvotoka, očiju i da pošalje ove podatke na udaljeni server koji će ih kombinovati sa drugim podacima kao što su vremenski uslovi, a zatim će proaktivno upozoravati ljude o mogućnostima pojave glavobolje i vrtoglavice tokom vožnje.

 

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments