HP stvarno otpušta radnike

Kao što sam već pisao, HP ima velikih problema. Oni su planirali da otpuste dosta radnika radi čuvanja profita (negde oko 3,5 milijardi dolara). A to bi se investiralo u neke druge oblasti koje bi im donele više profita, kao što su cloud skladištenje ili možda partnerstvo sa Microsoft-om za proizvodnju Widows 8 tableta.

Ali to je bila spekulacija i glasina. Sad su potvrdili da će to i uraditi. Radna snaga kompanije HP broji oko 350,000 ljudi, što bi značilo da otpuštaju oko 8% radne snage. Svaki sektor će pretrpeti gubitke u osoblju. Trećina od tog broja je u Americi, dok će u Velikoj Britaniji, između ostalih, posao će izgubiti i Dr Mike Lynch, šef HP-ove Autonomne divizije, koju je on osnovao još 1996-te godine, pa ju je kupio HP prošlog oktobra za oko 11,2 milijarde dolara.

Imali su veoma lošu godinu, gde je profit pao za 31%. Isto tako, njihov ogranak koji proizvodi laptop računare i netbook-ove je pretrpeo smanjenu potražnju, jer ih ljudi polako zamenjuju sa tabletima. Evo šta je Meg Whitman, CEO HP-a, rekla za ove otkaze:

“While some of these actions are difficult because they involve the loss of jobs, they are necessary to improve execution and to fund the long term health of the company,” she said.

“We are setting HP on a path to extend our global leadership and deliver the greatest value to customers and shareholders.”

U poslednje vreme se priča da će HP praviti TouchPad tablete koji će raditi na Windows 8 platformi. Šta vi mislite, hoće li HP izdržati napad konkurencije?

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top