Home Vesti Prvi solarni park u Srbiji

Prvi solarni park u Srbiji

by Admin

U ponedeljak ili u utorak, počeće gradnja najvećeg solarnog parka na svetu, ali kod nas. Taj park će se zvati OneGiga i rasprostiraće se preko 3,000 ha, najverovatnije kod Pirota. Ovo je izjavio Bojan Đurić iz Ministarstva za zaštitu životne sredine. Ova fabrika će upošljavati oko 1,200 ljudi i ta investicija je vredna 1,7 milijardi evra.

Kompanija MX grupa treba posle početi sa izgradnjom fabrika u Srbiji koja će praviti opremu za park. Ovaj novi solarni park će proizvoditi 1,000 megavata energije koja će se izvoziti, mahom u EU. Đurić je rekao da bi bilo idelno da se nađu 4 lokacije od po 750 ha, ali bi investitoru odgovaralo da to bude i 6 parcela od po 500 ha. Kako se procenjuje, potencijal sunčevog zračenja je za trećinu veći nego u srednjoj Evropi. I kaže isto tako da je, u poređenju sa Nemačkom, potencijal veći za 40%.

Izgradnja bi trebalo da počne 2013-te godine, ukoliko se dobiju sve dozvole i rad na ovom solarnom parku, a završilo bi se do kraja 2015-te godine. Izgradnja bi se odvijala u fazama. U fabrici za izradu solarne opreme bi trebalo da radi oko 200 ljudi, mahom inženjera, ali se na samoj izgradnji može zaposliti još oko 1,000 ljudi.

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments