Novi BlackBerry telefon i BB OS 10

Danas je RIM, Kanadski proizvođač popularnih BlackBerry telefona, napravio objavu novina u njihovoj kompaniji. Kao što znate, RIM je u proteklih nekoliko meseci prošao kroz tešku fazu. Cene njihovih akcija, kao i prodaja njihovih telefona, su se smanjivali i činili veliku štetu kompaniji. Odlazili su i direktori te kompanije, jer nisu videli budućnost RIM-a. Android i iOS ih je tukao sa svih strana (figurativno, naravno). Jer sve opcije koje postoje u BlackBerry telefonima, postoje i u Android i iOS telefonima, kao i pregršt drugih stvari osim svega toga.

Ali CEO kompanije RIM Thorsten Heins je imao neku viziju koju je hteo da sprovede u delo. Danas je RIM objavio i nov telefon, koji još nije za prodaju, i novi OS koji se zove BlackBerry OS 10, koji je baziran na QNX-u. Sad ću pričati i o novom uređaju i o novom OS-u.

Ova slika, što možete videti, predstavlja izgled novog telefona od kompanije RIM i nešto ću reći o njemu. On će raditi, kad izađe finalna verzija, na novm OS-u, BlackBerry 10 OS. Nisu na ovoj objavi delili nikakav hardver, jer je sve ovo još u Alfa fazi. Znači da je ovaj telefon tek izašao iz eksperimentalne faze. Telefon će imati veličinu od 4,2 inča, kako je sajt Endgadget javio. Ali zanimljivo je to što ovaj telefon ima rezoluciju veću nego bilo koji telefon sa HD rezolucijom.  Rezolucija ovog telefona će biti neverovatnih 1280 x 768 piksela. To je, za sada, najbolji ekran koji postoji na tržištu (iako ovaj telefon još nije izašao). Ima interni kapacitet od 16GB sa 1GB RAM memorije. To su svi detalji koji su objavljeni na ovom predstavljanju što se tiče internih delova ovog uređaja. Koji će se CPU koristiti još se ne zna, ali se nagađa da će to biti Intel-ov novi procesor koji će ići i do 2 GHz.

Nema QWERTY tastaturu, što je neobično za RIM, ali je ovo i očekivano. Jer sve manje ljudi želi fizičku tastaturu na telefonu, a sve više želi ekran na dodir. Možda će izaći neki uređaj sa QWERTY tastaturom, zajedno sa ovim uređajem, ali to nije još rečeno. Koliko se može videti, ima i mesto za microSD karticu i mini-HDMI port sa leve strane. Sa gornje strane je ulaz od 3,5mm za slušalice, a sa desne dugmad za regulisanje zvuka, dok je ono srednje dugme za „mute“ opciju. Zadnja strana je od istog materijala kao i BB PlayBook, ali je ova kontura previše kockasta i neudobna za duže korišćenje.

I jedan update: CEO ove Kanadske kompanije je rekao da će BlackBerry sigurno izbaciti telefon sa QWERTY tastaturom, jer dosta BB korisnika voli tastaturu koju BB stavlja na svoje telefone.

[nggallery id=11]

Sada malo o OS-u ovog uređaja. Pričaću vam o tri najbolje novine koje RIM donosi sa svojim novim OS 10.

Prva novina je tastatura. Zbog toga što RIM mora da održi tradiciju koju ima, mora obratiti pažnju na tastaturu koja je ključni deo u njihovom OS-u. Telefon sa najboljom fizičkom tastaturom je Bold 9900. Tastatura na novom BlackBerry telefonu ima sjajan unos teksta i pamti reči koje ste napisali. Jer kad pišete mail nekome, ili poruku, i ukucate prva dva slova od neke reči, ova tastatura će vam odmah izbaciti tu reč, i ako je to ta reč koju hoćete da napišete, možete odmah samo dodirnuti prstom na to slovo, malim pokretom pomerite je naviše i ta reč će se pojaviti na ekranu. Isto tako, ukoliko ste kucali reč koja ima ista početna prva slova, a različit nastavak (npr različak i razbiti), tj ukucate raz, iznad slova “c” će vam biti različak, dok će iznad slova “b” pisati razbiti i na taj način samo pogledate koju reč hoćete, dodirnete ekran i malim pokretom prevučete na gore i ta reč se pojavljuje na ekranu. Kul je, realno. Ali sigurno ima na Google Play Store-u aplikacija za ovo, međutim ova nova tastatura kod BlackBerry telefona će biti najbolja stock tastatura na svetu.

Druga novina je multitaksing. Oni su isto obratili pažnju i na ovaj deo softvera, jer je to deo gde se korisnici najviše žale prilikom korišćenja telefona koji ima ovu opciju u svom softveru. Sada svaki korisnik koristi nekoliko aplikacija istovremeno, pa mora da mu se obezbedi najbolje moguće iskustvo prilikom ovog rada. Oni nisu hteli to da urade kao što je to Android ili WebOS uradio, tj da se prikaže lista aplikacija koje su pokrenute, već se jednostavnim prevlačenjem prsta sa leve strane ekrana na desnu stranu ekrana menjaju aplikacije, nešto slično menjanju početnih ekrana u Androidu. Ako oni hoće ovo da urade, procesor mora biti dosta dobar da bi mogao ostaviti te aplikacije da rade u pozadini bez prekidanja.

Treća novina je kamera. Thorsten Heins je objavio novu kamera aplikaciju. One je dizajnirana tako da uhvati sve „magične trenutke“ koje propustite kada ne slikate dovoljno brzo. Možete vratiti sliku čak nekoliko sekundi unazad (tj ulazite u keš memoriju kamere) i nađete savršenu sliku. Ako nije i dalje jasno, pojasniću. Ukoliko slikate neku sliku koja je mutna, kao da brzo prolazi neki objekat ili vam se pomeri ruka prilikom slikanja, a vi vidite na telefonu da je ona fokusirana, pre samog slikanja slike, možete vratiti tu sliku unazad nekoliko frejmova gde je već bila fokusirana, a ona konačna se odbacuje. Tako da vam ostaje na telefonu kristalno čista slika, dok se ona mutna briše. Nikon je ubacio ovu tehnologiju u svojim fotoaparatima, ali će ova aplikacija na novom BB telefonu doneti još opcija i podešavanja.

Pogledajte i novi interfejs u ovom novom BB OS 10.

[nggallery id=12]

To su sve zanimljivosti koje su se desile danas, vezano za RIM, i ukoliko bude još nešto objavljeno, vratite se ovde da čujete ostalo. A ispod pogledajte Youtube reklamu ovog novog uređaja.

Izvor: Engadget; TechnoBuffalo

Subscribe
Notify of
guest

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top