Home TestoviRačunari ASUS Transformer 300

ASUS Transformer 300

by Admin

Jedan tablet, koji dobija dosta manje pažnje nego što zaslužuje, jeste sigruno Asus-ov Eee Pad Transformer. Taj tablet je dobio svog naslednika koji se zove Transformer Prime i to je prvi tablet koji je u svoju građu ubacio Tegra 3 procesor, prvi četvorojezgarni procesor od NVIDIA-e. Postoji nekoliko verzija tog novog Transformer Prime-a, ali mi ćemo danas pričati od Transformer Prime 300 (ili kao se drugačije zove TF300). Ovaj tablet ima izgled i građu kao i ostali Transformeri, ali sa nekoliko razlika, među kojima je i cena, a ona je 379$ za verziju od 16 GB, a 399$ za verziju od 32 GB.

Ovaj Transfomer dobija, kao i ostali iz linije Transfomer tableta, i fizičku tastaturu za 150$ više. Dobija kao i ostali tableti kameru od 8 megapikesla. Takođe, podržava ICS 4.0 i ima i Tegra 3 procesor, što se ne viđa često kod tableta sa ovom cenom. Međutim, da bi se smanjila cena, moralo se nešto i žrtvovati. To su baterija, koja traje do 10 sati, sa tastaturom nešto više, koja ima zasebnu bateriju, dok baterija traje oko 12 sati na skupljem Prime tabletu. Takođe je displej koji iako je isti u fizičkoj veličini, malo lošiji, tj ima slabije osvetljenje. To su, eto neke razlike, između ta dva tableta, ali ja ću sad detaljno opisati ovaj novi Transformer tablet.

[nggallery id=4]

NAPOMENA: Ja sam nisam koristio ovaj tablet, ali kao i u postu koji sam stavio pre nekoliko dana, čitao sam testove renomiranih sajtova, i pokušaću da vam dočaram ono što sam pročitao. Naravno, ukoliko dobijem ovaj tablet na testiranje, ili ukoliko ga ja sam budem kupio, napraviću video snimak, pa ću vam reći gde sam najviše pogrešio što se tiče ovog mog opisa.

HARDVER

Imao sam u rukama novi Transformer Prime, i mogu vam reći da je dosta čvrste i stabilne građe. Pošto sam imao priliku da uporedim taj tablet i iPad 2, mogu reći da su po građi skoro isti. Kad držite u rukama oba tableta, znate da imate dobar i čvrst prozivod i iako je Transformer Prime jeftiniji, osećate da su oba sagrađena od najboljih materijala.

Ali ne pričamo o Trasformer Prime tabletu, već o jeftinijoj verziji tog tableta. Prva razlika koja se da primetiti u poređenju sa Prime tabletom jesto to što ovaj tablet ima plastičnu pozadinu koja nije besprekornog kvaliteta, dok Prime ima pozadnu od aluminijuma koja je stvarno čvrsta. Druga razlika je u debljini (ili tankoći, kako god to gledate) i u težini. Originalni Prime je tanak 8,4 mm, dok je ovaj novi Transformer tanak 9,7 mm. Težina ovog jeftinijeg Transformera je oko 630 grama, dok je težina Prime tableta oko 580 grama. Kad pogledate ovo, nije velika razlika, ali opet je razlika koja se oseti nakon dužeg vremena. Ali i pored svega toga, ovaj tablet je i dalje tanji nego Galaxy Tab 2 10.1 koji je tanak 10,4 mm.

I pored svega ovoga, ipak je, na neki način, najprivlačniji Transformer 300, baš zbog njegove cene, ali i kvaliteta. Realno, ko bi dao oko 150$ više samo za tablet koji je malo tanji ko što je to Transformer Prime? Znam da ja ne bih. Ali opet je ovaj tablet slične cene kao i Tab 2 10,1 i kao Acer A200 koji je sličnih karakteristika kao i ovaj tablet.

Ali kod hardvera ovog uređaja neću govoriti samo o težini i debljini, već i o eksternim karakteristikama. Ovo što ću pričati, podrazumeva se ako bi se tablet držao u landscape modu da se ne bi zbunjivali koja je gornja, a koja donja strana. Sa zanje strane se nalazi kamera sa autofokusom od 8 megapiksela, dok se sa prednje strane nalazi kamera od 1,2 megapiksela koja je dosta solidna. Sa gornje strane (gde je i ASUS logo) se nalazi dugme za zaključavanje i otključavanje tableta, sa donje strane se nalazi pin konektor za punjenje i prebacivanje multimedialnih sadržaja, kao i dva ulaza koja služe da bi se taj tablet konektovao sa tastaturom. Sa leve strane se nalaze dugmad za regulisanje zvuka, mikro HDMI priključak i mesto za microSD memorijsku karticu. Sa desne strane se nalazi ulaz od 3,5mm za slušalice.

[nggallery id=3]

EKRAN

Kao i svaki 10-to inčni tablet na tržištu, ovaj model ima rezoluciju od 1280 x 800 piksela. Ali kao što sam rekao na početku ovog teksta, ekran od ovog modela ima slabije osvetljenje nego Transformer Prime.  Ovaj ekran ima IPS displej, što podrazumeva da ima širok ugao gledanja ekrana, kao i lepe boje. Ali zbog smanjenog osvetljenja, ovaj tablet je dobar za kućnu upotrebu, ali za upotrebu izvan kuće, i za upotrebu tamo gde je veće osvetljenje (npr ako bi ste poneli na plažu ovaj tablet) teško da ćete išta pročitati na njemi ni videti. Čak i sa potpuno pojačanim osvetljenjem, koje možete priuštiti zbog dosta solidne baterije, teško će se razaznati detalji na tom ekranu.

Ali svejedno, ukoliko ovaj tablet koristite na putu gde ekran stoji direktno ispred vas, i ukoliko sunce nije direktno upereno u ekran tableta, može se lepo videti sve na ekranu što se dešava (ukoliko gledate film ili igrate neku igru).

PERFORMANSE, GRAFIKA I BATERIJA

Ovaj tablet ima 1 GB RAM memorije i Tegra 3 četvorojezgarni procesor, ali nema 1,3 GHz kao Transformer Prime, već ima malo manju brzinu od 1,2 GHz. I, ukoliko vas zanima, tip RAM memorije je DDR3, nasuprot originalnom Transformer tabletu koji je imao DDR2 memoriju. Postoje i tri različita moda za čuvanje baterije, a to su: Balansirani mod, mod za čuvanje baterije (Power saving mode) i Performans mod, koji iskoršćava punu brzinu ovog tableta, ali i iskorišćava najviše baterije od ove tri opcije. Brzina procesora kod moda za čuvanje baterije (Power saving mode) je od 600 MHz do 1 GHz, kod Blansiranog moda je do 1,2 GHz, dok je kod Performasn moda malo viša od 1,2 GHz.

E sad, koliko sam čuo, bez obzira da li je u ovom tabletu četvorojezgarni procesor, on se ume i usporiti. Na čemu se to vidi? Pa to se najvše vidi kod tranzicija sa ekrana na ekran uz upaljen live wallpaper, kod ovih raznih benchmark aplikacija, kod brzine paljenja nekih aplikacija, i kod paljenja internet stranica. Ali, ukoliko vam nije bitno da li će se aplikacija upaliti za 1 sekundu ili za 5 sekundi, ili ukoliko kupujete da bi ste imali brži tablet od ili drugara ili rođaka, pa da se hvalite rezultatima u benchmark aplikacijama, ovo vam neće predstavljati veliki problem.

Ali bez obzira na ovo sve, četvorojezgarni procesor nije prečica do besprekorne performanse a nije ni Android ICS 4.0. Desi se nekad da se tablet jednostavno zamrzne, pa se ne može odmrznuti ni nakon minut dva, ali se to retko dešavalo. Dešava se i da se nekad aplikacija ili igrica jednostavno ugasi i vi dobijate obaveštenje da je ta aplikacija „unresponsive“.  Ipak, ukoliko se tablet resetuje, tj isključi pa uključi, to nestaje, ali se posle nekog perioda opet javlja. Bez obzira na ovo sve, to nije toliko često, ali može predstavljati mali problem za neke korisnike.

Što se tiče baterije, ovaj tablet, kao što sam rekao, može da izdrži i do 10 sati aktivne upotrebe. Ali kod većine ljudi ovaj uređaj je jedva izdržao 8 i po sati puštanja filmova sa punim osvetljenjem. Dok su kod Transformer Prime tableta taj period trajao više od 11 sati. Ali se Transformer Prime više greje od ovog Transfomer 300 tableta, tako je to jedan plus. Ali sa umerenim korišćenjem, baterija ovog tableta može da traje i do dva – tri dana.

Međutim, kad se tastatura prikači na ovaj tablet, dobija se još oko 5 sati dodatnog puštanja filmova, ili uopšte 5 sati rada na tabletu. Taj broj je verovatno manji, ali zbog toga što je skoro ceo sastav tastature baterija, mislim da je taj broj od 5 sati tačan.

TASTATURA

Tastatura je dodatak na ovaj tablet, i to kakav dodatak. Ona pretvara tablet u jedan solidan netbook i plus dodaje još oko 5 sati baterije, kao što sam malopre rekao. Ali i tastatura, osim toga, ima još neke prednsoti. Osim baterija, ona daje i dva USB 2.0 porta pune veličine, i mesto za SD karticu (ne microSD, već celu SD karticu, kao onu što verovatno imate u fotoaparatu). Tako da imate još neki način kako da prebacujete fajlove sa vašeg računara na Transformer 300.

Ali i ona ima svoje mane, kao dodatak i na Prime tabletu i na ovom tabletu. Ova tastatura je smanjena da bi odgovarala ekranu od 10 inča, što znači da su tipke dosta manje nego na standarnim tastaurama, i plastičnog su dodira. Ali isto tako, postoji i mali razmak u smislu kucanja na tastaturi i pojavljivanja slova na tabletu. Nije veliki gep između te dve radnje, ali je dovoljan da bude primećen. Ali, svejedno je bolje kucati na toj tastauri nego na ekranu. Onaj ko je kucao duže vremena na ekranu, zna kakav je osećaj.

Trackpad na toj tastaturi je solidan i ima veoma dobar odaziv. Jer kad se spoji tablet sa tastaturom, na tabletu se pojavljuje strelica miša, pa se može raditi po tabletu kao i na bilo kom drugim netbook-u. Nažalost, taj trackpad ne podržava multitouch tehnologiju, tako da to morate imati na umu.

SOFTVER

ASUS je u svoj tablet, za razliku od HTC-a i Samsung-a, stavio vanila Android 4.0 (stock ICS). Međutim, oni su stavili nekoliko svojih aplikacija, koje se, na svu sreću, daju izbrisati. Neke aplikacije su Amazon Kindle reader, App Backup (kao i posebna aplikacija Restore), App Locker za šifre, ASUS MyCloud, Netflix, Photoshop Express, SuperNote, Temple Run. Što se tiče aplikacije ASUS MyCloud, svi korisnici dobijaju 8 GB doživotnog prostora na koji možete ubacivati fajlove sa vašeg uređaja.

KAMERA

Kamera na ovom uređaju je dosta solidna, iako nije u rangu sa Prime tabletom, ali je dosta bolja od kamere na prvom Eee Pad Transformeru, koji je imao kameru od 5 mp, dok je prednja bila VGA kamera. Ima kameru od 8 megapiksela, senzor pozadinskog osvetljenja i f.2.2 sočivo, dok Prime ima f.2.4 sočivo. Doduše, Transformer 300 nema blic na zadnjoj kameri, ali uprkos tome ona pravi dosta solidne slike. Kao što sam rekao, kamera na ovom tabletu ima i autofokus, pa možete fokusirati neki predmet dok slikate. Snima i u 1080p rezoluciji sa 30 fps (frejmova po sekundi). Desi se da neki frejm izostane, ali dosta pametno uzima zvukove iz okoline, pa ukoliko ste u nekoj bučnoj sredini, ne snima sve zvukove, tako da kad budete opet gledali ono što ste snimali, ne morate smanjivati zvuk na minimum. Evo ispod možete videti slike slikane ovim tabletom.

[nggallery id=5]

ZAKLJUČAK

Sve u svemu, ovo je stvarno solidan tablet koji vredi pogledati. Jer za manje pare od njegovog boljeg rođaka Transformer Prime tableta dobija slično iskustvo. Možda nije jeftin kao i Samsung Galaxy Tab 2 7.0, ali je sigurno bolji. I zasluženo košta više. E sad, ove cene što sam pričao su sve u Americi. A koliko će kod nas koštati sve ovo? Najverovatnije će sam tablet koštati oko 390 evra, dok će tastatura koštati oko 180 evra. Tako da, ko bude imao para, neće sigurno pogrešiti.

 

Preporučujemo

Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Michael Kostic

Dragi Mr SovaDmen,

Evo, komentarisaću i ja malo ovaj tablet koji je u stvari pola

tablet pola laptop. Inače, kucam na Tablet Računaru Mom

S7 Slimu koga nema šanse da menjam za nešto kao ovaj

Asus Pad, i to iz više razloga.

Moje generalno mišljenje je da Tablet treba da bude Tablet,

shodno tome i da Laptop bude Laptop. Ja konkretno imam

klasičan laptop Lenovo G570 sa 450 GB hard memorije što je

mislim fantastično, 1.5 GHz sasvim solidna brzina procesora

ekran klasičan 15.6” mogu se komotno gledati i vrhunski

filmovi ima dovoljno portova i svih mogućih priključaka.

Mogu slobodno reći da je kucanje na mom G570 zaista

pravo uživanje i velika ušteda vremena, ali mi je kucanju na

Tabletu trenutno interesantnije, na virtuelnoj plavoj

tastaturi koja ima svojih čari i prednosti! Oba uređaja,

I Tablet I Laptop sam kupio u Telenoru, u prodavnici u

Pirotu, vrlo povoljni su uslovi, Tablet na 2 godine otplate

sa tarifnim paketom Surfuj 30 GB, cena 2500 din na ko što

rekoh 24 meseca otplate. Moram da kažem najnovije uslove

za ovaj fenomenalni Tablet Računar od 7” /koje ja lično više

volim jer su praktičniji/ Huawei Ideos S7 Slim u Telenoru

sada košta uz Tarifni Paket Surfuj Više 10 GB i 250 SMS

poruka, 1311 din na 36 meseci uz doplatu od 6000 din može

i na 6 rata po 1000 din u kešu ili na račun prvih 6 meseci!

Mislim da nema povoljnijih uslova za bilo koji Tablet od ovog

u Telenoru!

Laptop Lenovo G570 sam kupio takođe u Telenoru na

36 meseci otplate, cena 2700 din uz tarifni paket Surfuj

Više 30 GB i 1000 SMS poruka, zaista i ovde nema boljih

uslova za Laptope, jedino ako imate keš i to najmanje

500€ odjednom, pa ko voli nek izvoli. Ali kad i uzmete

Laptop Računar treba vam dobar internet, a to u

Telenoru nije nikakav problem. Opet kažem, svaka roba

ima svoga kupca, ko voli nek izvoli!

Eto, dragi mladi prijatelju ovim bih završio I deo mog

komentara na temu Asus Pad Transformer, moram da se

odmorim i skoncentrišem, pa se čujemo sutra!

Pozdrav Svima,

Goran Michael Kostic, aka goki0102