Home Vesti Windows 8 i Windows tableti

Windows 8 i Windows tableti

by SovaDmen

Novi Windows bi trebalo da bude jedan od najštedljivijih Windows platformi do sada. Ali i pored toga, Microsoft pravi svoj RT verziju Windows 8, koji dodatno smanjuje pritisak na bateriju, ali će biti i dosta jeftiniji, jer ARM će praviti nove procesore koji će biti jeftiniji od Intel-ovih procesora.

Izvori u Microsoft-u kažu da, ako se napravi takav Windows i ukoliko se iskoriste ti novi ARM procesori, Windows tableti će koštati manje od 300$. Intel pokušava isto da smanji cenu procesora, a da ih u isto vreme ubrza, ali im ne polazi sa rukom, jer oni planiraju, da najjeftiniji tablet, sa njihovim novim procesorima košta minimum 300$. Microsoft je uvrstio HP, Dell, Lenovo, Acer, Asus i Toshiba-u kao prvi proizvođači koji dobijaju taj novi Windows na laptopovima i desktopovima, ali su Lenovo i Acer baš zagrizli da naprave prvi Windows tablet.

Priča se da će se, do kraja godine, izbaciti oko 32 Windows tableta (znam, baš je puno). Prema Microsoft-u, taj novi OS za tablete će imati i Word, Excel i PowerPoint u svojim standardnim verzijama, sa ARM procesorima na svim tabletima. Oni hoće da smanje učešće Apple-a na tržištu tableta ispod 50% sa sadašnjih oko 70%. Ali uređaj do 300$ sa instaliranom originalnom verzijom Word-a i Excel-a, će dosta biti tražen, jer je Microsoft Office dosta skup, pa je stvarno super što će svako ko uzme tablet dobiti i te programe besplatno. Ali će želje Microsofta možda ionako biti uslišene, mada možda ne onako kako bi oni želeli. Najverovanije će Apple imati smanjeno tržišno učešće na oko 50%, ali će tu, posle Apple-a, dominirati Google-ov Android OS. A zbog kupovine Motorole, mogu izbaciti svoj tablet i dosta tako pomutiti račune Apple-u. Videćemo još šta će Microsoft i kompanije koje će praviti Windows tablete napraviti, ali za Microsoft bi bilo bolje da naprave jedan stvarno dobar tablet, da nadoknade ovako kasno učešće na ovo tržište.

Preporučujemo

Leave a Comment